Dupǎ ani de zile de nemulţumiri, proteste, articole în presǎ, sesizǎri ale bistriţenilor, mâhniţi şi ei la rândul lor de felul în care administraţia a tratat problema spaţiilor verzi, cu precǎdere arborii de aliniament de pe strǎzi care de cele mai multe ori, prin lucrǎrile total necorespunzǎtoare privind aşa zisele toaletǎri a dus la pierderea unui numǎr însemnat de arbori, a venit şi momentul surprinzǎtor, dar plǎcut sǎ constatǎm cǎ ceva se schimbǎ în bine spre folosul tuturor. Am vǎzut cu bucurie cǎ lecţia a fost învǎţatǎ şi Primǎria a ţinut sǎ demonstreze cǎ poate sǎ facǎ o lucrare de nota 10.
Mǎ refer la înlocuirea castanilor bǎtrâni de pe Str. Odobescu, care în urma toaletǎrilor s-au uscat în totalitate. Au fost aduşi arbori viguroşi, de 4 metri şi suficient de groşi sǎ nu mai poatǎ fi rupţi de cei fǎrǎ de minte. Şi nu orice fel de arbori, ci de calitate, din specia Liriodendron tulipifera (Arborele de lalea). Treabǎ bunǎ este şi pe Bdul. Republicii, în acelaşi ton s-au complectat cu tei viguroşi. Bistriţa şi bistriţenii meritǎ aceastǎ înoire stradalǎ. Sǎ nu uitǎm cǎ ni s-a spus de cǎtre medicii specialişti care au atras atenţia cǎ incidenţa cea mai ridicatǎ este la bolile respiratorii în oraşul nostru. Toate aceste frecuşuri au avut un rol hotǎrâtor, ambiţionând administraţia şi pe Domnul Primar Ovidiu Creţu, care prin statut este şi preşedintele comisiei de evaluǎri arbori. Dacǎ se va continua aşa şi pe Str. Gǎrii, General Bǎlan, Independenţei nu pot decât sǎ mulţumesc administraţiei de faptul cǎ şi-a însuşit criticile. Aşteptǎm şi o altǎ gândire şi reevaluare a proiectului privind amenajarea parculeţului din Piaţa Centralǎ, unde se aude cǎ vor fi eliminaţi toţi arborii ca sǎ se vadǎ mai bine simbolurile oraşului: Biserica Evanghelicǎ şi Sugǎletele. Nu suntem de accord cu o asemenea concepţie, nu va fi cu nimic mai interesant ceea ce vom vedea.
Dorim cu nerǎbdare sǎ încheiem acest capitol definitiv, amintind cǎ totuşi aceste plantǎri sunt fǎcute pe banii contribuabililor şi chiar dacǎ costǎ mai mult, dorim arbori de calitate. Mulţumim Primǎria Bistriţa, felicitǎri tuturor celor care lucreazǎ la compartimentul Spaţii verzi.
Marius Bălan, preşedinte PER Bistriţa
nici ecologistii nu au curajul sa atace mafia balastrului…..
sunt unsi toti cu aceeasi alifie…….
Intr-adevar trebuie mentionat foarte pozitiv aspectul nou si civilizat al unor parti din orasul nostru in urma reamanajarii. Cred ca eforturile administratiei locale au meritat si o lauda dupa atatea critici vehemente. Parcul municipal are acum un aspect foarte placut si daca va fi si intretinut corespunzator ne vom putea mandri cu el. Dar aici suntem solicitati cu totii a ne aduce contributia.
In ceea ce priveste Piata Centrala cred ca intentia administratiei de a scoate in evidenta ansamblul arhitectural Sugalete (cel mai mare ansamblu de arcade din Romania) este una binevenita, chiar daca ea este contrariata de unii (dealtfel reamenajarea parcului a starnit multe critici, dar la urma rezultatul i-a convins se pare si pe cei mai inversunati adversari ai proiectului). Arborii din fata arcadelor care n-au mai fost toaletizati de ceva timp obtureaza sensibil privirea spre acest frumos ansamblu arhitectonic – lucru sesizat critic de foarte multi vizitatori. Fatadele restaurate ale unora din imobile deja sufera din cauza crengilor acestor arbori, care se reazama de peretii proaspat restaurati. In opinia mea ar trebui sa aiba un cuvant de spus in aceasta problema si cei care au investit in restaurarea acestor imobile, lucrari facute cu un insemnat efort financiar. Deasemenea ar trebui gasita o solutie pentru eliminarea stalpilor din fata sirului sugalete cu multitudinea de capluri deloc aspectuoase.
In ceea ce priveste arborii batrani din parc, orice trecator atent poate observa ca cei mai multi dintre ei (castani) sunt bolnavi si sunt departe de a fi frumosi. De altfel in mai toate orasele cu aspect medieval din Europa monumente precum Biserica noastra Evanghelica nu sunt „mascate” de arbori ci se ofera privirii libere de obturatii ori in apropierea lor este doar vegetatie ornamentala de mici dimensiuni. O amenajare corespunzatoare a parcului eventual in maniera renascentista ar fi o propunere care in opinia mea nu ar fi de lepadat. Pastrarea celor mai frumoase exemplare de arbori din colturile pietii de pilda (castanul mare spre Str. Dornei, un platan spre Str. Rebreanu si pinul spre Gh. Sincai) si inlocuirea arborilor mari si batrani (departe de a mai fi frumosi) cu tufe si arbori onamentali de dimensiuni mai mici ar da pietii o imagine placuta si ar fi totodata un compromis viabil. Desigur este doar o opinie.
Sunt strazi, Decebal, A. Muresanu, etc., unde, cand s-au pavat trotuarele cu dale, ar fi trebuit „ascunse” retelele electrice si de telecomunicatii. Se castiga si la capitolul , plus ca nu mai erau maltratati anual copacii, ei puteau fi lasati sa se inalte, spre binele cetatenilor ! Primaria ar putea amplasa niste conducte subterane, pe care sa le inchirieze furnizorilor de servicii de telecomunicatii, ocazie cu care si-ar ingropa si propria retea de iluminat.
Hopa, d-le Balan, nu te mai legi cu lanturi de copacii de pe Odobescu??? Chiar nu inteleg, dece trebuie sa faceti atata mizerie din orice proiect al administratiei iar dupa ce lucrarea este gata, va minunati cat de bine a iesit. Va recomand sa lasati oamenii sa lucreze pt.ca Bistrita a inceput sa-si schimbe fata iar voi n-ati facut decat sa inarziati proiectele.
In spiritul comentariului anterior doresc sa adaug faptul ecologistii au doi consilieri in C.L. intrati pe mult trambitata taiere a arborilor din parcul municipal si alte povesti fara substanta.(as aminti doar „marsurile”pescarilor). De remarcat este si faptul ca dupa finalizarea parcului municipal, seful d-lui Balan d-l consilier Toniuc, a multumit public primarului pentru felul in care arata parcul in urma proiectului.( cu finantare substantila din banii U.E.-sublinirea imi apartine). D-l primar Cretu este un om cu viziune care chiar daca uneori are de pierdut nepermis de mult ca imagine pentru felul sau de a fi, ceea ce va ramane in urma sa va fi cu siguranta apreciat de generatiile viitoare. Daca mi se permite o usoara comparatie intre dansul si unul dintre edilii anteriori ai Bistritei d-l Chereji, dansul stie in fiecare clipa de unde a plecat, ce are in plan sa realizeze, cum poate face ca ceea ce si-a propus sa se si intample intr-un viitor mai apropiat sau mai…..intarziat pe pilda de d-nii ecologisti. As inchide cu o vorba de duh specifica acestui neam : „Da Doamne romanului mintea de pe urma !!!”
Ce mai poti sa crezi despre domnul Balan Marius, presedinte al PER? Eu cred ca este o girueta, care se-ntoarce dupa cum bate vantul! Daca acum citeva luni critica cu orice ocazie primarul drujbist bistritean, acum ii aduce osanale sub pretextul recunoasterii binefaceri plantarii a 10 copaci pe strada Odobescu. Nu este cam mic pretul domnule Balan, doar 10 copaci? Aceeasi atitudine veti avea referitor si la gorunul ce se usuca din parcul municipal domnule Balan? Vom vedea!
Cu o floare nu se face primavara. Raul facut prin asa-zisa toaletare cu drujba a arborilor ornamentali din oras este mult mare decat plantarea catorva exemplare in locul celor care s-au uscat in urma acestui „tratament” barbar. De fapt aproape toti copacii din oras au fost lasati fara ramuri incat arata ca niste stafii. Cel mai rau au fost mutilati teii de pe Bulevardul Republicii, care inainte de nebunia lui Cretu pe langa umbra binefacatoare din zilele toride de vara mai umpleau atmosfera cu parfumul florilor. Ca sa nu mai vorbim de adevarate defrisari in Piata Unirii sau in Piata Petru Rares unde au fost inlaturati cu totul pomii din interiorul parculetelor respective, lasand cateva trunchiuri doar pe margini. Si asta e nimic fata de planurile diabolice de defrisare a catorva hectare din padurea Codrisor pentru a pune in loc „parfumul” gazelor de esapament, care ar urma sa invadeze si zona parcului proaspat reabilitat. Unde nu-i cap….