Bistriţa (ne)europeană
Se trâmbiţează mult şi cu mare fast că municipiul nostru este european. Sunt ferm convins de acest lucru, dar doar pe hârtiile şi documentele burduşite prin sertarele instituţiilor statului român, pentru că realitatea din teren este cu totul alta. Aceste afirmaţii le susţin sus şi tare ca un bun cunoscător al situaţiei din teren şi aici mă refer la apele interioare ale judeţului nostru, cât şi la problemele de mediu. Dar să constaţi realitatea din teren trebuie să te deplasezi la faţa locului, nu să te gândeşti la nemurirea sufletului în birourile instituţiilor, care ar trebui să vegheze şi să ia măsuri ferme cu gunoiul care într-o bună zi ne va sufoca.
De câteva zile am primit informaţii cu privire la furturile de minerale şi aici mă refer la „masive de sare” din albia majoră a râului Bistriţa Ardeleană în cartierul component Sărata. Sigur că m-am deplasat la faţa locului, împreună cu custodele acestei arii protejate şi cu doi ecologişti, în ideea de a vedea dacă informaţiile primite sunt adevărate. Nu mare ne-a fost mirarea să prindem în flagrant o parte din cei care se ocupă cu această îndeletnicire şi care la vederea aparatelor foto şi a camerei au dat bir cu fugiţii. Se pare că aici este o practică mult mai veche, având un proces tehnologic foarte bine pus la punct. Din informaţiile primite, aici kg de sare se vinde, evident la negru, cu 0,25 bani dar numai cantitatea de la o tonă în sus. Cine sunt beneficiarii? Şi cum este posibilă hoţia la drumul mare din aria protejată Sit Natura 2000? Unde sunt instituţiile abilitate care trebuie să protejeze mineralele şi ariile?
Un alt fenomen întâlnit în zona te aruncă într-o lume debusolantă, undeva în sec. al XVIII -lea, departe de aspiraţiile vieţii cotidiene din acest secol. Gunoaiele menajere şi cele de construcţii fac decorul Bistriţei europene reale. Unde sunt marile proiecte şi banii care s-au alocat în acest sens? Trăim într-o lume a alianţelor politice şi a traseismului politic, suntem europeni pe hârtie iar România este furată şi jefuită bucată cu bucată. După 24 de ani, cred că noi „prostimea” nu mai avem încredere în aceste instituţii ale statului şi ne mai rămâne o singura cale de atac şi anume votul.
Marius Rus, PER Bistriţa-Năsăud
Foto: Marius Rus
Inainte de adoptarea bugetului municipiului Bistrița pentru anul în curs, consilierii ecologisti au facut o serie de propuneri, care din pacate au fost ignorate de majoritatea USL-ista, care a preferat sa arunce din nou banul public pe tot felul de studii de fezabilitate (nefezabile). Nici macar unele solutii de bun simt venite din partea eclogistilor, precum :”Amplasarea unui stăvilar metalic de reţinere a deşeurilor pe Râul Bistriţa în amonte de oraş şi curăţarea periodică (de exemplu contract cu Penitenciarul Bistriţa)”, nu au fost retinute, cu toate ca nu ar fi implicat cheltuieli mari.
S-a derulat un proiect finantat cu bani europeni pentru dezafectarea gropii de gunoi, care s-a mutat la Tarpiu, dar …imediat a aparut .. ALTA GROAPA DE GUNOI langa cea care s-a dezafectat….unde se depoziteaza si in prezent gunoaiele, groapa situata mai aproape de raul Bistrita !
Consilierii ecologisti au solicitat sa fie prevazute FONDURI in bugetul local pentru transportul acestor gunoaie …. dar solicitarea a fost respinsa de robotul de vot…. preferand sa se aloce la fondul de REZERVA a bugetului local : 2 milioane lei pentru Gloria … 500.000 lei pentru biserici…etc… dar pentru curatenie …vax albina!
Aceasta a fost vointa PRIMARULUI acceptata de conjuratia consilierilor majoritari USL+ UDMR + PPDD !
Orasul Bistrita are avantajul de a fi strabatut de la un capat la altul de râul cu acelasi nume si care din pacate pana in prezent nu a fost pus in valoare. Prin urmare exista posibilitatea amenajarii acestui curs de apa de la Unirea la Viisoara pentru a indeplini functiuni complexe. In acest sens exista un proiect mai vechi pentru portiunea dintre podul Jelnii si podul Budacului de la poalele padurii Codrisor (vezi pe internet : P.U.Z. Bistrita ‘ Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill). In acelasi mod ar putea fi intocmite proiecte pentru alte portiuni ale râului, fiecare cu particularitatile sale. Dominanta trebuie sa ramana functia de agrement, avand in vedere ca râul trece pe langa parcul municipal, parcul tineretului si lacul MHC. In acelasi timp, pe malul stang al apei ar putea fi amenajata o artera de circulatie de tip splai care sa includa si o pista de biciclete si care sa lege zonele de agrement de la Unirea la Viisoara. In felul acesta zona adiacenta raului Bistrita ar capata o alta infatisare si nu ar mai fi groapa de gunoi a orasului. Evident, specialistii in arhitectura si urbanism ar putea sa aiba o viziune mai aplicata in privinta valorificarii specificului fiecarei portiuni.
D-le PREFECT; Numai d-vs mai puteti face ceva la acest capitol. Primarii si consilierii nu au chef si nici nu doresc sa se puna rau cu electoratul,nu nau chef sa verifice contractele de salubritate ale cetatenilor,nu folosesc judicios munca cu asistatii sociali. Sefii de la asa zisele deconcentrate,nu au timp de afacerile personale,sa vada mizeriile din jurul lor. mai nou nici nu mai trimit raspunsul in 30 de zile la sesizari asa cum impune legea.Isi iau salarii umflate si dau putin la schimb.Totul este o mascarada ieftina,platita cu bani multi.CAzul de la SARATA nu este singular. Peste tot in comunitatile defavorizate exista multa mizerie. Cauza secundara dupa educatie este abandonul aproape total al statului si al administratiei care nu e in stare nica macar sa amplaseze un container de mare capacitate in zonele acestor amarati fara viitor.