Legea privind carantina și izolarea, adoptată joi seara de Senat, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și a fost publicată în Monitorul Oficial. Forma finală a legii prevede, printre altele, că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%. Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.
A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor. Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei. Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.
Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut direcţiilor de sănătate publică şi autorităţilor implicate să aibă bazele de date cu persoanele infectate, cele care s-au externat la cerere şi cele care au fost stabiliţi contacţi, în urma anchetelor epidemiologice, pentru a fi pregătite atunci când intră în vigoare legea.
”Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate ca persoane de contact, ca să pregătească deja în avans măsurile de izolare la domiciliu. Le-am cerut să fie pregătiţi pentru când intră în vigoare legea, astfel încât ei să aibă baza de date, din punct de vedere al sistemelor informatice şi a posibilităţiii de a emite într-un timp cât mai rapid decizii”, a afirmat Ludovic Orban.
Şeful Executivului a avut o videoconferință cu prefecții, iar luni va avea o videoconferinţă cu cei din sistemul de sănătate pentru a pune la punct ultimele detalii: ”Am dat un mesaj de concentrare, de mobilizare, de responsabilitate. Am solicitat fiecărei instituţii să fie prezentă în prima linie a bătăliei. Prefecţilor le-am cerut să facă operative zilnice, pentru a dispune toate măsurile necesare, pentru a lupta eficient împotriva răspândirii virusului. Să fie pregătiţi, să îşi facă evaluarea necesarului de resurse umane, pentru este clar că DSP-urile, serviciile de ambulanţă judeţene, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, chiar şi prefecturile au nevoie de resurse umane suplimentare. Să solicite, imediat după ce intră în vigoare legea, persoanele de care au nevoie, medici, epidemiologi, asistente medicale, pentru ca deciziile şi implementarea măsurilor să fie cât mai rapidă”.
Premierul a spus că a cerut direcţiilor de sănătate publică să fie pregătite în organizarea bazelor de date şi dispunerea măsurilor de protecţie pentru persoanele infectate. ”Legea dispune măsurile şi autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv cine stabileşte măsurile de izolare, de carantinare. Am solicitat direcţiilor de sănătate publică, cele care vor avea obligaţia să dispună masurile din lege, să fie pregătite să îşi organizeze bazele de date, să dispună măsurile de protecţie privitoare la persoanele diagnosticate cu Covid-19 care au ieşit din spital, persoanele care sunt diagnosticate şi internate în evaluarea medicală şi să dispuna izolarea persoanelor care sunt contacte directe cu alte persoane infectate. Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă izolarea şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni”.
El a precizat că şi după ieşirea din spital, bolnavii ar trebu supravegheaţi de medici. ”Aici există medicul de familie, există medicul din spital, are cui să se adreseze oricare pacient. Şi aici e o problemă. E foarte important ca o persoană care iese din spital să nu se trateze unde vrea, să se trateze undeva unde este izolată, fie într-o secţie a unui spital, fie acasă”, a mai declarat premierul.
Referindu-se la cei care nu cred în coronavirus, Orban a declarat: ”Cei care promovează astfel de mesaje, după părerea mea, trebuie să îşi reconsidere poziţia. Ştiinţific e dovedit că acest virus există, ştiiţific e dovedit faptul că odată infectat cu acest virus există pericol, că acest virus afectează persoanele şi care au alte boli şi de asemenea că acest virus provoacă moartea. Aceste lucruri sunt demonstrate ştiinţific. Îmi pare rău că o mare parte din cei care fac această campanie negaţionistă, care îi îndeamnă pe oameni să nu respecte regulile, sunt totuşi oameni cu capul pe umeri, care totuşi nu înţeleg de ce fac lucrul acesta”.
Premierul Ludovic Orban afirmă că o decizie privind organizarea sau amânarea alegerilor locale nu ţine exclusiv de Executiv sau de PNL, însă susţine că Guvernul este pregătit ”de orice măsură” pentru a apăra sănătatea publică. ”Aici e vorba şi de legitimitate şi de democraţie. Sigur că nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să discutăm de amânarea alegerilor. Dar, dacă va fi necesar, suntem pregătiţi pentru orice măsură pentru a apăra sănătatea populaţiei”, spune Orban.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că situaţia ”începe să fie îngrijorătoare, chiar dacă unii spun că venim numai cu abordări pesimiste”: ”Este posibil să se ia măsuri locale, zonale, de restricție. Dacă vom continua așa, vom depăși 1.000 de cazuri pe zi. Dacă vrem să scădem rapid la 100 de cazuri pe zi trebuie impuse măsuri foarte dure. Singura soluție ar fi revenirea la starea de urgență”.
Care sistem de sănătate? Oricum era un pic șubred înainte de 1989,acum îi praf. Nu sunt bani, păi atunci de ce mie imi iei un procent consistent și altor putori le dai tot felul de ajutoare sociale, și te poți baza pe ei și la vot.
Virusul nu există!!! Totul este politic!!! Eu nu am crezut si nici nu o sa cred in continuare in virus!!! Guvernul face o grămadă de bani pe guvid de la UE!!!