Mărțișoare din zadii populare, din pene de păun, desprinse parcă din pălăriile feciorilor de pe Valea Someșului Mare, dar și din flori de lavandă. Pe toate le găsiți la Târgul de Mărțișor ”Tradiție și simbol”, care și-a deschis porțile la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Unele dintre cele mai spectaculoase mărțișoare sunt create chiar de reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Fostul muzeograf Elena Pleniceanu a folosit ca sursă de inspirație zadia românească.
”Am folosit bucăți de șervete vechi sau am lucrat eu pe modele pe care le-am făcut să semene cu zadia românească. Am țesut mărgele mărunte, de nisip, colorate. De câțiva ani, fac puține mărțișoare, dar toate inspirate după modelul popular românesc”, ne-a spus ea.
Și Angelica Moldovan, angajată a instituției, a creat mărțișoare cu motive inspirate din portul popular.
”Din pasiune pentru cusut tradițional pe pânză m-am gândit să creez mărțișoare cu acele motive tradiționale românești care erau folosite pe straie populare așa încât simbolul tradițional românesc să fie purtat la piept în ziua de 1 Martie în semn de respect față de tradițiile românești. Sunt două tipuri de broderie, cea clasică, în cruci, pe care am făcut-o la scară foarte mică, și alta inspirată din broderiile orientale, dar care se folosește și la noi. Pentru a coase un mărțișor e nevoie de cel puțin o zi, de aceea am realizat doar 50”, a spus Angelica Moldovan.
Rodica Moldovan a adus păpușile ei binecunoscute, realizate cu croșeta, în miniatură, numai bune de atârnat la un rucsac. Și tot dânsa ne-a arătat mărțișoarele create de colegii de la Casa Argintarului. Unele sunt cu sigla muzeului, altele cu struțul care apare pe stema orașului.
La târg participă însă și alți meșteri din județ.
Isaura Moldovan, care are în comuna Mărișelu o plantație de lavandă, a venit la târg cu aranjamente florale, cu lumânări parfumate, cu ulei de lavandă, dar și cu mărțișoare făcute chiar din flori de lavandă.
Din Beclean a venit Neli Rebrișorean cu mărțișoare croșetate în formă de fluturi, buburuze, trandafiri, iepurași, căpșuni și floricele. Viorelia Mușină din Bistrița are mărțișoare din pene de păun, iar Carmen Diana Pop tablouri cu flori în relief și mărțișoare cu simbolul păcii.
La Târgul de Mărțișor ”Tradiție și simbol”, ediția a VIII-a, mai participă elevi de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și de la Palatul Copiilor. Elevii au creat mărțișoare în tehnica origami sau din hârtie manuală.
Târgul este deschis până miercuri inclusiv între orele 9.00 și 17.00.
Adaugă comentariu