Actualitate

Masă rotundă la Primărie: Prezentări şi mărturii despre exodul saşilor bistriţeni (FOTO)

La 70 de ani de la exodul saşilor în Austria şi Germania, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa a avut loc o masă rotundă cu tema ”Memoria europeană comună. Prezentări şi mărturii”. Printre cei care au povestit evenimentele din 1944, în vremea când erau copii, fraţii Hans şi Kurt Franchy, Horst Göbbel.

1 masa rotunda sasi 13 sep 2 masa rotunda sasi toniuc krauss 3 ovidiu cretu 13 sep 4 guib masa rotunda sasi

”Masa rotundă este dedicată comemorării exodului saşilor din Ardealul de Nord. Este o acţiune importantă pentru oraşul nostru. Eu mărturisesc că am învăţat despre aceste lucruri după ce am devenit primar. Datele istorice sunt foarte importante pentru toţi cei interesaţi de trecutul Bistriţei, cel din urmă cu 70 de ani”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

În cadrul simpozionului au vorbit Hans Franchy – preşedinte HOG Bistritz-Nosen, Fritz Frank – preşedinte de onoare HOG Bistritz-Nosen, Kurt Franchy – protopop evanghelic al regiunii Bistriţa între anii 1973-1977 şi preot evanghelic la Bistriţa până în 1978, prof. Horst Göbbel – cetăţean de onoare al Bistriţei, Eckehardt Zaig – preşedinte Forumul Democrat German Bistriţa-Năsăud, Manfred Schuller – preşedintele saşilor din Austria Superioară.

Kurt Franchy, care avea 9 ani atunci când a plecat din Bistriţa împreună cu familia sa, a povestit că ”saşii au fugit din calea cotropitorilor ruşi ca să scape cu viaţă, era vorba de supravieţuire”: ”Întoarcerea acasă a fost mai rea decât orice trăisem înainte, şi am fost şi într-un lagăr de refugiaţi în Slovacia. La Bistriţa ne-au aşteptat alte vremuri grele, dar începea o nouă eră”.

Hans Franchy, care era prea mic pentru a avea amintiri cu exodul, a relatat evenimente petrecute după întoarcerea acasă, din 1945. ”Saşii au trăit în sărăcie mare după revenire, de aceea au avut dorinţa arzătoare de a ajunge în vest la rudele lor. Dorinţa de a trăi între semeni, de a da posibilitatea copiilor să vorbească limba maternă a stat la baza plecării mele definitive în Germania. Nu a fost un pas uşor. Despărţirea a fost grea. Am vizitat Bistriţa după mulţi ani şi am găsit o societate nouă, dispusă să ne accepte pe noi şi istoria noastră”.

5 koits zaig 13 sep 6 masa rotunda sasi 13 sep 7 masa rotunda sasi 13 sep 8 gobbel franchy cretu 13 sep masa rotunda

Horst Göbbel, care s-a născut chiar în timpul exodului, în octombrie 1944, a prezentat povestea evacuării aflată de la mama sa: ”Legătura mea cu exodul este de neuitat. Evacuarea este pentru viaţa mea un câştig, această experienţă nu mi-a dat niciodată pace. Noi nu ne-am dorit refugierea, care a fost punctul crucial din istoria saşilor transilvăneni. Despărţirea ne-a pus la grea încercare. Am fost supuşi unui examen dur şi l-am absolvit cu nota maximă”.

La masa rotundă au mai participat, printre alţii, primarul din Wels (Austria), Peter Koits, episcopul Bisericii Evanghelice CA, Reinhart Guib, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Johann Dieter Krauss, viceprimarul oraşului Wiehl (Germania), consilierul municipal Alexandru Toniuc.

Zilele acestea se împlinesc 70 de ani de la exodul saşilor bistriţeni, în urma invaziei trupelor sovietice. Sătenii au plecat atunci  în refugiu cu care trase de boi sau cai, iar orăşenii în camioane şi vagoane de marfă. Oraşul austriac Wels, cu care Bistriţa s-a înfrăţit sâmbătă, i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă. Acolo trăiesc în prezent circa 3.500 de saşi şi cam tot atâţia în Wiehl (Germania).

9 masa rotunda sasi 13 sep 10 masa rotunda sasi 13 sep 11 masa rotunda sasi 12 masa rotunda sasi

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.