Social

Măștile colorate de la Braniștea și-au găsit peste 2000 de purtători în țară, dar și în Spania sau Italia

(FOTO) Lidia Tiron, învățătoarea din Braniștea care renunțat la profesia ei de dragul florilor mov și foarte parfumate ale lavandei, s-a văzut nevoită, în plină pandemie, să se reprofileze.

”Am luat-o în glumă toată treaba asta cu măscuțele. Am avut niște material mov și i-am zis mamei mele să-mi facă 2-3 măscuțe și le-am postat și de acolo au început comenzile. Nu m-aș fi gândit că ajungem să facem măști, dar uite că am ajuns și facem. A fost o perioadă bună pentru noi pentru că ne-am reprofilat pe confecționarea de măști atât pentru copii, cât și pentru adulți. Am ales să facem numai măști colorate dintr-un bumbac foarte bun, subțire, dar în strat dublu, care se poate spăla, călca și reutiliza. M-a întrebat cineva dacă avem negre. Nu avem și nici nu facem. Eu port una cu emoticoane pentru că acesta este motto-ul meu: o zi în care nu ai râs e o zi pierdută! Trebuie să fim optimiști și veseli. Bărbații au vrut mai degrabă măști de culori închise, în timp ce pentru copii facem cu desene, mașinuțe, iar pentru doamne în diferite culori ca să le poată asorta la ținuta de zi cu zi. Eu, în mașină, am cinci măști de diferite culori. Mă uit cu ce sunt îmbrăcată și o iau pe cea potrivită ținutei pe care o port”, a spus Lidia Tiron.

Până acum, împreună cu mama ei, a făcut, a donat sau vândut peste 2000 de măști. Unii au mers la Braniștea după ele, alții le-au comandat online și le-au primit prin poștă, iar celor din Beclean le-a dus chiar Lidia când a avut drum cu mașina.

”Am mai făcut și donații pentru că a existat o perioadă în care nu se găseau, sunt și bătrânei care nu își permit să le cumpere, așa că am mai făcut ca să dăruim. Noi nu le considerăm măști de protecție, ci măști pur și simplu. Nu am avut reclamații din partea nimănui cum că nu ar fi bune. Noi, practic, avem o afacere cu lavandă, mai facem și șorțulețe, iar măștile le facem pentru că lumea ne-a cerut și a comandat. Dacă lumea va mai cere, vom mai face. Sperăm să scăpăm cât de curând de obligația de a purta mască. Le vindem cu 5 lei bucata. Este adevărat că nu acoperă prețul materialelor și munca depusă, dar am zis să venim în sprijinul oamenilor, lumea să se poată folosi de ele și să le fie de sănătate”, a mai spus Lidia Tiron.

De confecționatul efectiv al măștilor se ocupă Angelica Lăpușan, mama Lidiei: ”Lidia pregătește materialul, în calcă, îi pune elastic medicinal pe care l-am comandat special și sârmuliță pentru nas, eu le cos la mașină. Pot să fac într-o zi și o sută, 150. Depinde cât pot sta pe scaun”.

Până acum cele două au trimis măști în țară, dar și în străinătate. Cineva din Măluț a trimis un pachet în Spania și a vrut neapărat să pună în el și măști colorate, iar acum vor trimite în Italia unde locuiește sora Lidiei.

”Le-am făcut celor din familie câte 13-13 măscuțe ca să aibă. Nouă săptămâni a stat în casă sora mea și nepoțeii. Și-au căutat măști acolo, dar celor mici nu le-au plăcut, așa că le-am făcut noi. Acum e mai relaxată situația, au putut ieși la o plimbare cu bicicletele, dar lumea e un pic rezervată. Se poartă în continuare masca și la ei. Eu tot sper că vom scăpa de ele, dar, dacă e nevoie, ne conformăm și facem”, a mai spus Lidia Tiron.

Pe Lidia Tiron o găsiți în Braniștea la șoseaua principală la numărul 373, dar și pe internet AICI și AICI.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.