Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României şi ţinând cont de decizia Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, s-a impus actualizarea ”Planului de măsuri pentru prevenirea apariţiei PPA la porcii domestici şi de combatere a PPA la mistreţi în judeţul Bistriţa-Năsăud”, aprobat prin Hotărârea CLCB din 05.09.2019, informează Instituția Prefectului.
În acest context, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud s-a reunit astăzi într-o ședință care a avut ca scop discutarea modificărilor aduse Planului și votarea acestora.
De asemenea, la această şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanții primăriilor Telciu, Târlişua, Spermezeu, Zagra și Romuli şi ai Ocoalelor Silvice Beclean, Romuli, Telciu şi Someş-Ţibleş-Năsăud.
”Analizăm și comunicăm măsurile de prevenţie atât firmelor care exploatează și transportă masă lemnoasă, dar şi primăriilor în calitatea de Unități Locale de Sprijin. Știu că ați aplicat o parte a Planului în care nu erau prevăzute aceste noi măsuri pentru că acestea nu se luaseră nici la nivel național. Solicitarea mea este ca la viitoarele contracte de valorificare a masei lemnoase să se introducă și obligația societăților comerciale sau chiar a persoanelor fizice care exploatează masă lemnoasă de a se dota cu aparatură (atomizoare) și substanțele necesare pentru decontaminarea utilajelor aflate în fondul forestier şi care apoi intră în localităţi. Nu este un lucru costisitor, după cum v-a fost prezentat, și nici foarte complicat. Instruirea inițială o face DSVSU pentru personalul primăriilor, care au obligația să se doteze cu mijloace de dezinfectare. Pe noi ne interesează ca acele utilaje care exploatează/transportă lemn să nu iasă fără a fi decontaminate pe drumul public și să treacă prin localități și să răspândească virusul în gospodăriile unde este porc domestic, pentru că de acolo răspândirea va fi exponențială și va trebui să luăm acele măsuri dureroase care vedeți că sunt tot mai numeroase în alte județe de sacrificare a acelor animale”, a spus prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ.
Eu zic ca ar fi mai bine sa nu intre in padure utilajele forestiere,sa nu distrugem mediul,sa nu populam fondurile de vanatoare cu mistreti adusi din alte tari,ca pesta porcina oricum au grija altii sa ne-o transmita.in rest sa fie bine ca sa nu fie rau ,cum ar zice Hagi.
PAREREA MEA!
Bine,protejati mistreti că în Sanmihaiu de Câmpie , să distrugă culturile și să aducă PPA,atunci ce măsuri luați de lătrat in presa !