Economie Sănătate

Maternitatea de două milioane de euro a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, aproape gata

Lucrările de reabilitare a Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa se apropie de final. Banii primiţi de la Banca Momdială - două milioane de euro - au fost investiţi în lucrări de bună calitate, aşa cum a putut vedea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, cel care a reuşit să deblocheze investiţia care bătea pasul pe loc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost invitat de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, să vadă Maternitatea, secţie a spitalului în care lucrările de reabilitare se apropie de final, aceasta urmând să fie inaugurată la începutul anului 2014.

Cu acest prilej, preşedintele CJ a spus că apreciază activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi că eventualele nemulţumiri ale oamenilor le pune pe seama faptului că ei nu înţeleg că Bistriţa nu are o clinică de specialitate.

„Va trebui să spunem tuturor, iar eu voi continua să o fac, faptul că noi, la Bistriţa, nu avem o clinică de specialitate, ci un spital judeţean de urgenţă. Oamenii trebuie să înţeleagă că, într-un astfel de spital, se oferă servicii până la un anumit nivel. Ne-am dori cu toţii să avem un chirurg în chirurgie cardiovasculară, dar nu îl avem. Avem avantajul că suntem de două mari centre universitare, Cluj şi Mureş. Încet, cred că o să-i facem şi pe oamenii să înţeleagă acest lucru. Din statistici, rata de satisfacţie a oamenilor care se tratează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este una mai mult decât mulţumitoare. Din păcate, încă sunt situaţii pe care nu le putem rezolva”, a spus Emil Radu Moldovan.

El a amintit de moartea tenismenei de masă Valeria Borza, cea care s-a antrenat şi la Bistriţa, şi care a decedat în Franţa, „într-o ţară în care medicina este la un alt nivel”. „Nimeni nu a văzut nimic la niciun test. La Valeria Borza – 29 de ani – sportiv de performanţă care face teste medicale în permanenţă nimeni nu a văzut nimic. S-a trezit şi a murit. Sunt situaţii complicate pe care ni le oferă viaţa. Atunci lumea devine mai sensibilă şi presiunile sunt mari, dar eu îmi doresc să fie cât mai rare situaţiile în care să ne confruntăm cu aşa ceva, dar suntem conştienţi că astfel de lucruri se întâmplă, există şi erori”, a spus Emil Radu Moldovan.

Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta i-a mulţumit pentru că, anul acesta, s-a implicat „tare” în atragerea de fonduri pentru continuarea reabilitării unor secţii ale spitalului, dar şi pentru că a facilitate „comunicarea instituţională”.

Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa este reabilitată şi modernizată în această perioadă cu aproape două milioane de euro, bani care provin de la Banca Mondială. Lucrările se desfăşoară în ritm alert, iar la finalizarea lor, asigură conducerea instituţiei, vom avea una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară. Ea este una dintre cele 19 din ţară care au fost prinse de Ministerul Sănătăţii într-un proiect de reabilitare cu fonduri obţinute de la Banca Mondială. Lucrările sunt făcute de o firmă din Miercurea Ciuc.

Directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Lazany, a explicat că secţia de nou-născuţi este modernizată după toate standardele europene. „Vor fi saloane de trei paturi în sistem rooming-in mamă şi copil. Fiecare salon are grup sanitar şi sistem de climatizare şi filtrare a aerului individual, va fi cred, una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară”, a spus el.

De altfel, tot aici au fost montate şi grupuri sanitare cu senzori de la care nu mai pot fi furate componente cum se întâmplă în mod frecvent în celelalte.

maternitate 2 maternitate 3 maternitate 4 maternitate 5

1 comentariu

  • Bai Gelule, tu faci vizita in saloane cu bolnavi sau pe santier? Dupa cum esti imbracat n-as zice ca esti pe santier, daca esti pe santier dovedesti inca o data ca nu cunosti cele mai elementare norme de igiena! De ce nu I-ai dat halat si lu Mordovan?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.