Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat că, în total, de la închiderea Minei Rodna şi până în prezent, au fost în total opt deversări accidentale de apă în Someşul Mare, ultima fiind cea mai mare.
„De ce? Pentru că au început să spargă de sus în jos furând aceste elemente care mai existau pe câmpul minier, începând de la cale ferată până la elemente de susţinere. La nivel galeriei 800 de unde debuşa apa s-a încheiat. S-a scurs tot ce era în mină în Valea Băilor, unda de poluare a ajus în zona Năsăud-Salva, dar sperăm că se va atenua substanţial până să ajungă la Beclean, în zona de preluare a apei de către Aquabis. Noi i-am atenţionat, sper să nu fie probleme serioase. Poluarea e mai mult spectaculară fiindcă sunt oxizi de fier, mangan, cupru şi zinc în principal. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă sau alte fenomene biogene. Noi monitorizăm în continuare”, a spus Drăgan.
Şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, a declarat că deja, o echipă de la Conversmin Baia Mare a venit să blocheze intrarea în galeria 800. „După ce se încheie lucrarea de acolo, vor veni să ne spună ce au făcut. Anul trecut, exact pe vremea aceasta, s-a întâmplat acelaşi lucru şi atunci am dat o amendă de 50.000 de lei. Consider că peretele de la intrare e cam subţire, de aceea au putut intra. S-a intrat şi cu cai. Anul trecut aşa se auzea. Acum însă au deshis gura minei, au rupt pragul şi, după ce s-a rupt acest prag, apa de mină a ajuns în pârâu. Apa care se acumula şi depunerile coborau prin puţuri prin galeria de la bază şi acolo erau colectate şi duse la staţia de epurare. Acum, că a ajuns apa în râul Someş, ajunge până la noi”, a spus Pop.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a propus ca Prefectura Bistriţa-Năsăud să notifice autorităţile centrale ale statului să se prevadă în lege ca cei ce colectează fier vechi să nu aibă voie să preia cabluri electrice şi şine de cale ferată.
Reamintim că încă de luni pescarii au observat că Someşul Mare este poluat cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoţi de fier vechi, comunităţile din aval de zona în care s-a produs poluarea fiind alertate de Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud.
si tu stai si nu faci nimic……….iti dormi somnul de veci……………..dormi in pace suflet bland…….
Doamne fereste!Toata lumea de la noi(Rodna) stie in amanunt cine a intrat si a furat….de ani buni de zile!Caii de care vorbesti, Maxime, is morti de mult….fierul nu mai e prin mine…iar cei ce au furat sunt la o anumita varsta, au boli, altii beau de rup…deci sunt pa duca ca si caii…dar frate, protectia mediului isi face treaba, Ba Maxime….balastierele ne tulbura apele, ne omoara pestii, drujbele devasteaza Parcul National, noi n-avem apa la Rodna, si nici la Maieru….din cauza hidrocentralelor care produc energie verde…distrugand mediu…padurile dispar….tu ce puii matii pazesti acolo?