Corpul Profesional al Mediatorilor din Bistriţa-Năsăud, condus de Bianca Pintea, intenţionează să ceară Primăriei Bistriţa un spaţiu pe care să-l utilizeze drept sediu pentru organizaţie, să fie mai activ pe internet atât pe un website, cât şi pe Facebook ca să promoveze cât mai mult această profesie reglementată de lege în urmă cu zece ani, dar care îşi găseşte cu greu locul în societatea românească.
Aceste idei au fost vehiculate la adunarea generală a mediatorilor din judeţ care a avut loc luni la Casa de Culturăa Sindicatelor din Bistriţa la care au fost invitaţi, printre alţii, prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, avocatul Alin Moruţan, preşedintele Clubului Rotary Bistriţa Nosa, dar şi notarul Marsineta Vaida.
„Peste câteva luni se împlineşte un an de când conduc destinele mediatorilor din judeţ unde sunt 44 de mediatori activi, mai puţini ca în alte judeţe. Sunt mulţumită de ce am făcut pentru promovarea profesiei şi încunoştinţarea publicului larg şi a factorilor decizionali din instituţii cu care noi noi avem interacţiuni privind natura exercitării profesiei noastre. Sper că modificările legislative cu privire la profesia noastră la care şi noi am contribuit să fie unele de bun augur astfel încât să putem afirma cu şi mai mare convingere când ne prezentăm că, de profesie, suntem mediatori”, a spus Bianca Pintea, preşedintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Bistriţa-Năsăud în deschiderea lucrărilor adunării generale.
Pe rânda u transmis mesaje de susţinere şi încurajare şi oficialităţile prezente.
„Ca şi responsabil de pacea socială în judeţ este clar că mă interesează foarte mult succesul profesiei dumneavoastră pentru că, dacă reuşim să depăşim acele etape care reprezintă potenţiale conflicte, vom avea cu toţii de câştigat. De aceea, apreciez foarte mult rolul mediatorului în ţara noastră. De altfel, l-am invitat pe domnul vicepreşedinte Răzvan Cîtu la una din şedinţele comisiei de dialog social unde apar probleme de natură conflictuală care pot fi rezolvate şi prin mediere. Legea 62/2011 a dialogului social permite medierea conflictelor individuale de muncă. În exercitarea funcţiei de subprefect am întâlnit oameni care veneau să reclame conflicte individuale de muncă, iar eu i-am îndreptat către Corpul Mediatorilor pentru a găsi soluţii legale. Apeciez activitatea mediatorilor şi vă urez mult succes în continuare”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.
La adunarea generală s-au mai discutat şi alte probleme legate de exercitarea profesiei, fiind prezent şi un reprezentant al mediatorilor din judeţul Ilfov.
Medierea este tehnica prin care se pregăteşte comunicarea şi negocierea în cazul conflictelor între mai multe părţi. Pentru a deveni mediator este nevoie de un curs de minimum 80 de ore, avizat de Consiliul de Mediere şi care costă între 3.000 şi 4.000 de lei. Condiţiile principale pe care viitorii mediatori trebuie să le îndeplinească sunt: să aibă studii superioare, vechime de minimum trei ani în muncă, indiferent de domeniu şi să aibă la dispoziţie un spaţiu cu cel puţin două încăperi amenajate. Tarifele medii pentru fiecare şedinţă sunt de aproximativ 200 de lei pentru fiecare parte implicată, la care se adaugă onorariile în cazul rezolvării cauzei.
Asta cu ce se ocupa ? Impacheteaza fum?
Unii postaci se pricep la de toate – agric-cultură, fotbal, mediere – etc. – dar ei nu fac bani de o k… în centru, nepricepându-se de fapt la nimic.
Le-aş recomanda să-şi reprime instinctul – că în nici un caz nu este vorba de decizia raţională – de a se pronunţa pe ceea ce nu înţeleg.
Ar fi bine ca aceştia să ştie, nu ca struţiul, că există şi ceea ce nu văd sau nu înţeleg ei, şi că acest lucru nu este nicio ruşine.
@meda…
Daca reprezinti pe acesti mediatori asa cum incerci sa te exprimi atunci sigur nu ma vei convinge ….sa-ti dau 200 lei degeaba!!!!
Dute „meda” in amarul tau, ca iti scrii singura comentarii….
Ioane , „Dute” se scrie „Du-te”. Aşa ca daca n-ai consultat un învăţător la vremea ta, cată un mediator !