Membrii Asociaţiei Mediatorilor Profesionişti Bistriţa-Năsăud au plantat, miercuri, după amiaza, în curtea Casei de Culturăa Sindicatelor din Bistriţa un mesteacăn pe care l-au botezat Copacul medierii, un gest simbolic care să arate că această profesie a prins rădăcini şi în România unde este practicată de nouă ani.
La eveniment au participat protopopul Bistriţei, preotul Alexandru Vidican, secretarul municipiului, Floare Gaftone, avocatul Alin Moruţan, notarul Marsineta Vaida şi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, cu toţii adresând mesaje de felicitare şi încurajare pentru mediatori care încă se mai luptă să-şi promoveze profesia.
Bianca Pintea – preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Profesionişti Bistriţa-Năsăud: „Meseria de mediator a împlinit 9 ani, iar gestul pe care îl facem noi azi, acela de a planta Copacul medierii este o dovadă a solidarităţii profesiei. Copacii sunt plantaţi în 42 de judeţe însemnând că medierea prinde rădăcini. Medierea este o profesie care degrevează sistemul juridic de miile de dosare, o profesie prin care conflictele între oameni se pot rezolva amiabil şi mult mai repede decât în instanţa de judecată. În Bistriţa-Năsăud sunt 46 de mediatori autorizaţi, care lucrează. Vin oamenii cu încredere, conflictele pot fi rezolvate amiabil”.
Dorin Borzan, preşedinte fondator al Asociaţiei Mediatorilor Profesionişti Bistriţa-Năsăud: „De şapte ani practic meseria aceasta. A mers şi bine, şi rău. Copacul pe care îl plantăm astăzi dorim să prindă rădăcini. De-a lungul celor 9 ani, copacul a fost când udat, când neglijat, iar eu sper ca acesta să fie momentul în care copacul să dea roade atât pentru mediatori, cât şi pentru justiţiabili şi instituţiile statului. Eu cred că noul Consiliu de Mediere a pornit cu dreptul, printre obiectivele lui fiind modificarea legii. Când informarea despre mediere a fost obligatorie, noi am avut un câmp de lucru cu cetăţenii. Între august 2013 – mai 2014 m-am întâlnit cu peste o mie de oameni cu care am vorbit despre mediere chiar dacă efectiv la mediere au venit sub 10%, dar am putut face o promovare a profesiei de mediator şi medierii în România. Vrem să se schimbe legea în sensul de a se încerca medierea înainte de orice acţiune în instanţă. Consiliul de Mediere doreşte să introducă medierea obligatorie înainte de anumite cauze înainte de a te adresa instanţei de judecată. Acum e facultativă, însă, din păcate, nu există o cultură a medierii în România. Noi, mediatorii, nu dăm soluţii, doar facilităm dialogul între două părţi să ajungă la o soluţie avantajoasă pentru ambele părţi”.
Răzvan Cîtu, mediator: „Vrem să marcăm o etapă în mediere ţinând cont şi de transformările care au avut loc la nivelul conducerii Consiliului de Mediere. Urmează şi la nivel de judeţ să mergem pe altă formulă. Vrem să le aducem oamenilor la cunoştinţă faptul că medierea există şi ei pot beneficia de avantajele medierii. Există două viziuni: ca medierea să fie obligatorie înainte să se ajungă în instanţă sau ea să fie facultativă. Indiferent dacă se va mai ajunge la obligativitatea medierii ea trebuie să se bazeze pe voinţa părţilor. Ea funcţionează când omul nu e împins spre mediere. Asta înseamnă un efort suplimentar din partea noastră pe care îl vom face după ce vor trece alegerile la nivel judeţean. Eu voi veni cu experienţa şi proiectele pe care le-am făcut în administraţie publică şi în sectorul privat întrucât vreau să le arăt colegilor că pot veni clienţii şi de acolo.
Medierea e o profesie frumoasă care duce la împăcare. Eu mă călăuzesc după motto-ul Decât o judecată dreaptă mai bine o pace strâmbă pentru că oamenii îşi cunosc problemele şi ajung să se înţeleagă. E cea mai bună variantă. Mediatorul doar îi ajută să ajungă la acea soluţie finală care este trainică tocmai pentru că părţile hotărăsc ce vor face mai departe şi nu a treia persoană. Juriştii, avocaţii cunosc această problemă de neaplicare a sentinţelor judecătoreşti. E unul din motivele pentru care nu se pun în practică sentinţele date de instanţe. Acordurile devin trainice pentru că ei le hotărâsc. În ce priveşte Copacul medierii e simbolul momentului în care medierea a prins rădăcini şi de acum încolo se va dezvolta şi îşi va întinde ramurile pe care oamenii se vor putea sprijini pentru a găsi liniştea şi pacea pe care ni le dorim cu toţii”.
În Săptămâna Medierii, 4-10 mai 2015, Consiliul de Mediere a iniţiat plantarea, cu ajutorul mediatorilor şi al autoritaţilor locale, a 42 de copaci în 42 de oraşe reşedinţa de judeţ ale României, printre care şi Bistriţa.
„Medierea prinde radacini” marcheaza maturizarea profesională a mediatorilor care se pun în slujba cetăţeanului contribuind în mod rapid, eficient şi elegant la rezolvarea litigiilor cetăţenilor, societăţilor comerciale, administraţiei etc.
Consiliul de Mediere este organism autonom cu personalitate juridică, de interes public, înfiinţat în baza Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu atribuţii naţionale de reglementare şi control pentru profesia de mediator în scopul asigurarii calităţii serviciilor în domeniul medierii.
Cristiana Sabău
BRAVO MEDIATORILOR SUNTETI O ECHIPA PUTERNICA ,IAR MESERIA MERITA SACRIFICI BRAVO D-M. PINTEA
Pun pariu ca peste 4-5 ani, cineva se va plictisi de el si va face cerere la primarie pt. taiere. Cretu e cu ochii pe el.
NU TREBUIE 5 ANI ECOLOGISTULE mesteacanul era in pline vegetatie si posibil sa se usuce.Spun ca evenimentul a intirziat si a fost facut doar pentru……