Mediatorul Bianca Pintea a devenit preşedintele Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Cluj, urmare a deciziei preşedintelui Uniunii Tribunalelor de Arbitraj Instituţionalizat şi a depunerii jurământului solemn.
Anunţul a fost făcut de Bianca Pintea pe Facebook, acolo unde a postat şi un filmuleţ cu momentul festiv.
„De azi, 06.07.2016, în urma depunerii jurământului solemn şi Deciziei Preşedintelui Uniunii Tribunalelor de Arbitraj Instituţional, am fost numită în funcţia de Preşedinte al Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Cluj”.
Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat organizează şi administrează soluţionarea litigiilor interne sau internaţionale, prin arbitraj, cu condiţia ca părţile să fi încheiat, în acest sens, o convenţie arbitrală scrisă. Faţă de arbitrajul instituţionalizat practicat de alte instituţii din domeniu, în această instituție poate fi supus procedurii arbitrale orice litigiu civil (inclusiv latura civilă din cauzele penale), în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună.
Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat se adresează atât persoanelor fizice, cât şi juridice implicate în litigii civile şi le oferă soluţionarea cu celeritate, într-un termen de cel mult 6 (şase) luni, a oricărei cauze supuse arbitrajului. Taxele percepute sunt sub nivelul celor practicate de instanţele judecătoreşti (în unele cazuri acestea fiind la jumătatea taxelor judiciare de timbru). Se asigură confidenţialitatea procedurii arbitrale (la şedinţa de judecată pot participa terţe persoane numai cu aprobarea părţilor implicate în litigiu şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral), iar părţile au posibilitatea de a-şi alege arbitrul și de a asculta martorii şi experţii şi în alte locuri decât la sediul Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat.
Arbitrii înscrişi pe Tabloul administrat de Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat sunt profesionişti şi au dobândit calitatea de arbitru în urma unui examen de verificare a cunoştinţelor. Aceştia sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice sau economice şi au expertiză în profesii juridice (magistraţi, consilieri juridici şi avocaţi), sau economice (economişti în cadrul unor firme de succes).
Hotărârea pronunţată de Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat şi comunicată părţilor este definitivă şi obligatorie. Aceasta nu poate fi atacată cu apel sau recurs. Ea beneficiază de autoritate de lucru judecat şi are forţa probantă a unui înscris autentic. Totodată, această hotărăre constituie titlu executoriu şi se execută silit, întocmai ca o hotărâre judecătorească.
Adaugă comentariu