Actualitate

Mediatorul Emilian Ivanov: O treime din populaţia judeţului e într-o stare conflictuală, în proces

Emilian Ivanov, membru al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, a declarat că 30% din populaţia judeţului este implicată în diverse stări conflictuale de natură civilă şi comercială care îngreunează mult activitatea instanţelor de judecată. El a adăugat însă că mediatorii pot ajuta la degrevarea magistraţilor dacă sunt solicitaţi să intervină în aplanarea stărilor de conflict.

Preşedintele filialei judeţene a Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, Emilian Ivanov, a fost invitat de prefectul Ioan Ţintean să le prezinte şefilor de instituţii bistriţeni avantajele medierii. El a explicat cu această ocazie că că medierea este o instituţie nouă introdusă în dreptul românesc, iar scopul ei este acela de a reduce numărul proceselor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

„O societate zguduită de convulsii conflictuale cu caracter familial, de serviciu, comercial sau civil aduce perturbări bunei desfăşurări a activităţii în ansamblul ei. Dacă ne uităm şi analizăm statisticile cu numărul de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, vom vedea că acest număr este foarte mare ceea ce înseamnă 30% din populaţia judeţului este în stare conflictuală, într-un proces, exceptând procesele penale la care nu fac referire. Mă refer doar la procesele de natură civilă şi comercială. Aceste conflicte deranjează bunul mers atât al societăţilor comerciale, cât şi al instituţiilor. (…) Într-o stare conflictuală, capacitatea noastră de a ne desfăşura activitatea normal este viciată”, a spus Emilian Ivanov.

El a  explicat că, prin mediere, poate fi soluţionat pe cale amiabilă un conflict în prezenţa unei persoane neutre şi imparţiale.

„Natura conflictului nu este limitată de lege. Poate fi un conflict de natură profesională, dar şi un litigiu de muncă, un conflict de natură civilă sau comercială. Toate pot fi soluţionate pe calea medierii. Mie îmi place să spun că aceste conflicte nu apar între persoane necunoscute, ci între parteneri de afaceri sau parteneri de relaţii contractuale sau necontractuale, dar între parteneri. Dorinţa mea ca şi mediator care reprezint Uniunea Naţională a Mediatorilor din România este ca medierea să fie principalul mijloc de soluţionare a conflictelor care există în societate în măsura în care ele pot fi soluţionate pe calea medierii. Eu sunt convins de faptul că, în proporţie de 90%, aceste conflicte pot fi soluţionate pe calea medierii pentru că medierea este un pas înainte în evoluţia societăţii în a crea bazele respectului reciproc şi al detensionării relaţiilor sociale bazate pe stări conflictuale”, a spus el.

Emilian Ivanov a adăugat că, la Bistriţa, sunt 40 de mediatori autorizaţi care pot fi găsiţi pe site-ul Consiliului Naţional de Mediere, dar care sunt afişaţi şi la fiecare instanţă de judecată.

„Noi, anul acesta, ne-am propus să aducem la cunoştinţa şefilor de instituţii publice acest tabel al mediatorilor pentru ca în situaţia în care există anumite conflicte să puteţi apela la unul dintre mediatorii autorizaţi în vederea soluţionăriia cestor conflicte”, a spus Emilian Ivanov.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.