Actualitate Sănătate

Medicii de familie să nu mai trimită bolnavii direct la spital. Traseul ar trebui să fie prin ambulatoriu

Ministerul Sănătăţii doreşte ca 70% dintre pacienţii spitalelor să se trateze în ambulatoriile de specialitate întrucât aici costurile sunt de 20 de ori mai mici. Este posibil, spune dr. Gabriela Elena Gaftonie, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, însă trebuie schimbatăî inclusiv mentalitatea medicilor de familie care îi trimit pe pacienţii lor direct la internare.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus vineri, într-o videoconferinţă cu structurile medicale din teritoriu, că, în ceea ce priveşte serviciile medicale ce vor fi acordate în ambulatoriu, ministerul îşi doreşte ca 70% din cazuri să nu mai ajungă în spitale, ci să fie rezolvate de medicii din policlinici.

Eugen Nicolăescu a explicat că, în ambulatoriu, se cheltuieşte de 20 de ori mai puţin pentru tratamentul unui bolnav cu acelaşi diagnostic, dar care este internat, şi a susţinut ideea potrivit căreia ambulatoriile trebuie să se reconfigureze, să se extindă şi modernizeze în aşa fel încât să crească numărul de consultaţii oferite de specialişti. De altfel, ministrul a declarat că are în vedere o creştere a veniturilor medicilor care lucrează în policlinici, dar şi a personalului medical, concomitent cu creşterea accesului pacienţilor la aceste cabinete. Astfel, e posibil să se lucreze în două ture şi chiar în zilele libere pentru ca spitalele să nu mai fie luate cu asalt de oameni care pot fi trataţi şi trimişi acasă.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Gabriela Elena Gaftonie, a declarat că este posibil să se atingă dezideratul anunţat de ministrul Sănătăţii cu condiţia să se petreacă o schimbare de mentalitate.

„Rezolvăm în jur de 150.000 de cazuri pe an prin Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Nu ştiu dacă se va ajunge la rezolvarea a 70% din cazuri în Ambulatoriu, însă va dura câţiva ani, dar nu va fi foarte curând. Presiunea deocamdată e foarte mare pe spital, toată lumea încearcă să-şi rezolve problemele în spital. Va fi greu să schimbăm mentalitatea oamenilor şi să-i determinăm să se îndrepte spre Ambulatoriu. Până şi medicii de familie ar trebui să facă trimiterile spre Ambulatoriu şi nu spre spital. Acum, pur şi simplu îi trimit la spital să se interneze. Traseul ar trebui să fie medic de familie, Ambulatoriu şi apoi să se decidă eventuala internare. Poate aşa vom reuşi să reducem internările. Dacă medicul de familie trimite pacientul la un medic specialist în Ambulatoriu, acesta poate decide dacă e nevoie de internare sau nu”, a spus dr. Gaftonie.

În ceea ce priveşte personalul din Policlinică, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă a spus că Ambulatoriul Bistriţa este integrat, iar medicii lucrează în ambele locuri.

„Există şi criză de personal, nu de asistente, ci de medici. De exemplu, am avut trei rezidenţi pe post la anestezie şi terapie intensivă, dar s-a prezentat unul singur. Mai avem deficit de medici la radiologie. Am avut trei medici rezidenţi care s-au prezentat la post, la urgenţe, la ortopedie avem un medic nou. Mai avem rezidenţi mulţi în pregătire, dar nu ştiu dacă se vor prezenta sau nu”, a spus dr. Gaftonie.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, pentru a îmbunătăţi condiţiile din spitale şi policlinici, va emite un act normativ care le va permite autorităţilor locale şi judeţene să finanţeze inclusiv funcţionarea acestora, lucru care nu este posibil în actualele condiţii legislative.

Cristiana Sabău

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.