„La medici avem ceva indicii că stabilesc în colegiu tarifele pentru prestaţii care nu sunt acoperite de contractul-cadru, pe care pacienţii le plătesc din buzunar. Acolo se pare că, în unele judeţe cel puţin, au fost discuţii între medici legate de tarifele pe care să le practice, ceea ce s-ar putea să constatăm că e anticoncurenţial“, a spus pentru Ziarul Financiar Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Vor să propună guvernului măsuri pentru utilizarea pe scară largă a medicamentelor ieftine
Analiza, care se va referi la piaţa serviciilor medicale în general, va fi un proces etapizat, iar primele rezultate vor veni la sfârşitul anului. În România sunt 350 de spitale publice şi peste 10.000 de medici de familie, ale căror servicii sunt în mare parte decontate de stat, prin contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pentru medicina de familie, CNAS are anul acesta alocat un buget de 1,32 miliarde de lei (300 milioane de euro). Există însă şi categorii de servicii care sunt plătite direct de pacienţi, cum ar fi analizele şi consultaţiile pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau şcoală şi eliberarea de adeverinţe. Tot pe piaţa sănătăţii, Consiliul Concurenţei a declanşat la începutul anului o investigaţie în sectorul farmaceutic, venită ca rezultat al unor conflicte între companiile producătoare de medicamente şi distribuitori.
„Această investigaţie este şi o continuare a preocupărilor noastre rămase din analiza anterioară pe care am făcut-o în 2010, cel mai important aspect fiind penetrarea scăzută în România a medicamentelor generice. Am vrea să ne uităm ce s-a întâmplat în ultimii trei ani şi dacă putem să propunem guvernului măsuri care să ducă la utilizarea pe scară mai largă a acestor produse generice, care sunt mai ieftine decât cele originale“, a adăugat Chiriţoiu.
Sursa: emedic.ro
Adaugă comentariu