Actualitate Social

Medicul dermatolog Ștefan Pop: E de ajuns dacă fiecare s-a dezinfectat pe mâini când a intrat în casă

Principala problemă cu care se confruntă oamenii în această perioadă este dermatita de contact a mâinilor cauzată de substanțe chimice folosite intens și frecvent, mai precis dezinfectanții pe bază de alcool, a spus medicul dermatolog Ștefan Pop, coordonatorul Policlinicii Bistrița.

”Din fericire, nu este o problemă gravă. Cei care au mâinile uscate ar trebui să pună cât de multă cremă de mâini hidratantă și reparatorie. Există pe piață diverse formule de creme care funcționează bine. Pe cât se poate este bine să se evite frigul care e un element ce agravează dermatita de contact. Acum nu e cazul, dar a fost mai rece la începutul pandemiei. Le mai recomand să nu stea foarte mult cu mâinile în apă dacă nu este necesar. Să se dezinfecteze, însă doar atunci când este nevoie. Dacă o familie ajunge seara acasă și s-a dezinfectat fiecare pe mâini când a intrat în casă, nu mai e cazul să se tot dezinfecteze ei între ei pentru că acest lucru duce doar la o agresiune suplimentară asupra mâinilor, nu e niciun beneficiu suplimentar. Repet: dacă ne-am dezinfectat bine la intrarea în casă. În afara pandemiei, dermatita de contact cronică poate fi și o boală profesională și este mai frecventă la persoanele care lucrează mult cu mâinile și în mediu umed”, a spus dr. Ștefan Pop.

În perioada stării de urgență, medicul susține că a acordat circa 240 de consultații la distanță.

”Eu am avantajul că pot lucra bine și de la distanță. Am lucrat mult și în perioada aceasta. Pe site-ul meu am oferit circa 240 de consultații online. În tot răul e și un bine. Acum câțiva ani când m-am întors din Franța a trebuit să aștept câteva luni pentru că era foarte lungă procedura de recunoaștere a unor stagii. A trebuit să aștept până să obțin dreptul de practică în România, deși aveam examenul dat și toată experiența. Și atunci a fost prima dată când eu am implementat pe site-ul meu acest tip de sfat personalizat. Nevoia m-a împins atunci să-l creez, să găsesc varianta optimă. Ulterior, când am lucrat fizic mai mult și nu aveam timp să mă ocup de el l-am suspendat, dar a rămas fizic acolo. E bine să fii pregătit pentru că acum, în starea de urgență, l-am reactivat din câteva click-uri și am reușit să păstrez legătura cu pacientul”, a spus dr. Ștefan Pop.

Medicul este specialist dermatovenerolog, supraspecializat în Estetică Medicală, Chirurgie Dermatologică și Laserterapie.

Născut în anul 1987 în Maramureș, dr. Ștefan Pop a urmat cursurile Facultății de Medicină din Cluj-Napoca între 2004 și 2010, perioadă în care a luat contact pentru prima data cu lumea medicală franceză prin intermediul unor stagii clinice la universitățile din Nantes și Angers.

În 2010 a participat la examenul de rezidențiat francez și a fost acceptat la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, unde a profesat că rezident de Medicină Generală timp de 2 ani.

În 2013, a început rezidențiatul de Dermatovenerologie la Cluj-Napoca, unde a învățat bazele dermatologiei generale, dermatoscopiei, cancerologiei și chirurgiei cutanate. Și-a finalizat specializarea în Franța în 2016 la Spitalul Universitar Claude-Huriez din Lille și Spitalul Duchenne din Boulogne-sur-Mer, unde a învățat să practice o dermatologie modernă și s-a perfecționat în chirurgia dermatologica și în laserterapia cutanată.

În domeniul esteticii medicale a participat la numeroase cursuri și stagii de formare, iar în 2017 a absolvit supraspecializarea franceză de referință în domeniu: “Diplôme Inter-Universitaire de Dermatologie Esthetique et Lasers Dermatologiques“, sub egida Societății Franceze de Dermatologie.

Din 2017 și-a început activitatea de medic specialist în Cluj-Napoca și Bistrița. Online îl găsiți AICI

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.