Femei, dar și bărbați de toate vârstele și din toate zonele județului au venit, marți, la Bistrița să afle mai multe despre ce înseamnă meseria de asistent maternal. În baza unui proiect european accesat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în județul nostru vor deveni asistenți maternali în următorii cinci ani în total 50 dintre ei.
Ludovica Buzilă – Rebrișoara: ”Avem o fată care e plecată în străinătate. Suntem mai mult singuri, experiență avem și ne dorim un copil, doi, cât se poate. Nu e greu să fii părinte. Cu orice copil trebuie să te porți ca și cu copilul tău, cu dragoste, cu grijă”
Daniela Lup – Rebrișoara: ”Îmi doresc să devin asistent maternal. Eu am deja o fetiță de doi anișori și noi ne mai dorim copii. Cred că toți copiii merită șansa să crească într-o familie adevărată. Chiar dacă va fi diferit, ne dorim să trăim experiența aceasta. Mamă nu e cine naște un copil, ci cine-l crește cum trebuie”.
Ancuța Roș – Nimigea de Sus: ”Am în vecini o fetiță de 1,4 ani cu o situație mai grea pe careo ținem la noi foarte mult, iar dacă s-ar putea, aș lua-o de tot. Mai am și eu un băiețel de 5 ani și o fetiță de 10 ani. Copiii au îndrăgit-o extraordinar de mult, iar noi la fel. Deja s-a obișnuit la noi de nici nu mai vrea să plece. Eu îmi dau seama că avem responsabilități ca asistenți maternali, dar responsabilități avem și față de copiii noștri. Încă un copil lângă ei va crește exact cum cresc și ai noștri. Nu va fi nicio diferență între ei. Am venit la cursuri să învăț ceva nou, să fie o experiență plăcută, iar dacă Dumnezeu ne ajută, să devin asistent maternal”.
Mariana Toderel – Dumbrăveni: ”Mai am un băiat de 18 ani și o fetiță de 16 ani. Parcă ne-am mai dori să mai creștem un copil. Meseria de părinte am învățat-o singură, dar întotdeauna e loc de mai bine”.
Ioana Ciunterei – Coșbuc: ”Am o fetiță de 11 ani și un băiat de 23. Chiar și fetița își dorește pe cineva lângă ea. Băiatul se căsătorește, rămâne singură și și-a dorit tot timpul un frate sau o surioară. Chiar îmi doresc să am grijă de un copil fără familie”.
Mărioara Lăzăreanu – Lunca Ilvei: ”Am cinci copii, iar doi au plecat în străinătate. Eu am o milă aparte pentru copiii care nu au părinți, care nu au mame în special. Atunci când nu e mamă e mai greu. Tata nu înlocuiește mama. Sunt dispusă să învăț multe lucruri. De-asta am venit aici”.
Primele informații despre ce înseamnă să fii asistent maternal le-au aflat de la Flaviu Bercea de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, manager de proiect.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a identificat oportunitatea de finanțare și de implementare la nivel național, prin parteneriate cu toate Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, a Proiectului ,”TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” realizat în baza contractului de finanțare care a fost încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și ANPDCA.
”Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 5 ani și vizează reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea și extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști la nivel național. La nivel național prin intermediul proiectului, pană la sfârșitul anului 2023, actuală rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4000 de persoane și 15000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia și de formare profesională continuă.
Proiectul are o valoare totală (pe plan național) de 2.657.162.612,32 lei, valoarea repartizată județului nostru fiind de 30.304.904,38 lei, din care 606.105,38 lei reprezintă 2% din valoarea alocată de către Consiliul Județean că și contribuție proprie la acest proiect.
În județul nostru, prin intermediul proiectului avem în vedere angajarea a 50 de asistenți maternali profesioniști în perioada 2019- 2023 ( câte 10 persoane pe an). Proiectul își propune dezvoltarea rețelei de asistenți maternali la nivelul întregii țări, urmând să introducă noi proceduri și mecanisme în muncă cu asistenții maternali, să realizeze perfecționarea lor continuă dar și a persoanelor implicate în sprijinirea și monitorizarea activității lor”, a spus Flaviu Bercea.
În prezent, DGASPC BN are angajați un număr de 135 de asistenți maternali profesioniști care au în plasament un număr de 241 de copii/ tineri cu vârste cuprinse între 0 și 21 de ani.
aoleoooooooo……….ce prostie.
auzi , sa faci copii si sa nu sti sa fi parinte. …..sa trebuiasca sa inveti
aoeloooooo……..in tara asta chiar totul este pe dos………..????
Pfff. Dar tu te mai bagi mult peste tot?
Ești toxic. Mai abține-te.
De ce e necesar sa imi dau demisia de la locul de munca si sa ma angajez asistent maternal?
Din situatia in care ma aflu as putea intretine inca un copil, in afara celui biologic pe care il am.
Daca voi lua un copil in grija, voi fi intr-adevar nevoit sa fiu angajat asistent maternal? E nevoie sa stau 24 de ore pe zi cu el? Nu poate creste, ca si copilul meu biologic, daca eu sunt angajat alt undeva si lipsesc 8 ore pe zi?