Parcul Industrial Bistriţa Sud este, în continuare, un câmp pustiu pe care nu s-a instalat nicio firmă şi riscă să rămână aşa dacă Primăria Bistriţa nu schimbă politica de ocupare a zonei, spune omul de afaceri Petru Sigartău, candidat din partea PNŢCD la funcţia de primar al Bistriţei.
„Ca om de afaceri, am vrut să văd dacă îmi pot dezvolta businessul acolo şi mi s-a părut neavantajos în primul rând parcelatul, după aceea preţurile. Eu cred că ar trebui regândite condiţiile pentru ca locul acela să fie ocupat. S-a investit, dar, dacă mai stăm doi-trei ani, o să îl cuprindă îngheţul şi vom constata că s-a investit absolut degeaba. Uitaţi-vă că Parcul Industrial stă gol, e doar un loc păzit. Ceva nu e în regulă. Eu am văzut cu ochii mei. Mie nu mi s-a părut în regulă cum s-a parcelat terenul. Nu mi s-a potrivit nicio parcelă cu ceea ce am vrut eu să fac. Unele erau prea mari, altele prea mici. Nu văd de ce nu se renunţă la parcelatul acesta. Dacă mie îmi trebuie 10 hectare ce fac, unde mă duc? Apoi, nici preţul nu mi se pare în regulă. Eu cred că o perioadă, ar trebui să nu se plătească chirie, cel puţin până se începe producţia. De ce să nu se acorde aceste facilităţi? E mai bine să stea terenul acela gol şi să nu încaseze Primăria nimic? Cel mai bine ar fi ca firmele să plătească chirie abia din momentul în care dă în funcţiune fabrica sau ce au acolo. Ar fi o facilitate bună în opinia mea. Eu de cât să-l văd acolo pustiu, aş crea această facilitate. Sunt soluţii. Apoi, aş regândi ieşirea spre DN 17, să nu fie intrarea aceea prin Sărata, aşa îndepărtată şi destul de periculoasă. Camioanele lungi nici nu ştiu dacă pot ajunge cu bine până acolo. Ideea în sine nu a fost rea, dar nu a izbutit”, a spus Petru Sigartău.
În calitate de candidat al PNŢCD la Primăria Bistriţa, Petru Sigartău a spus că el crede că edilul unui oraş poate atrage investitori. „Cred că pot fi atraşi noi investitori în oraş. Mi-aş propune să am întâlniri cu persoanele care au plecat din Bistriţa în străinătate şi pe care să le invit de sărbători, de Paşti şi de Crăciun, la câte o întâlnire. Aş vrea să-i determin să se simtă amdasadorii Bistriţei în străinătate, iar când se întorc la locurile lor de muncă să le vorbească patronilor la care lucrează despre Bistriţa şi să îi invite să-şi deschidă afaceri aici. La rândul meu, ca primar, le-aş veni în ajutor şi le-aş pute la dispoziţie ce le trebuie. Unii poate vor spune că au nevoie de 200 de oameni, alţii vor vrea o clădire, etc. Primăria ar trebui să fie receptivă la lucrurile acestea. În felul acesta, eu cred că am putea crea locuri de muncă, iar asta va aduce bani la buget şi oraşul ar putea, în câţiva ani, să arate altfel”.
Întrebat ce va face pentru investitorii locali, el a spus că va crea un birou al oamenilor de business care să preia solicitările acestora, iar Primăria să le vină în ajutor cu scurtarea timpului, reducerea birocraţiei, în aşa fel încât ei să se mute cu afacerile în Bistriţa.
Mai e o problemă foarte mare: terenul destinat „industriei grele”( cca 1/3 din suprafața utilă a parcului industrial) este amplasat pe un deal cu o pantă de 20-25%. Nimeni nu va construi acolo.
Mai facem o partie pt. incepatorii din administratie.
Mai sunt si alte „metehne” pentru care Parcul Industrial Sarata nu este atractiv pentru investitori. Intre acestea se numara si amplasarea lui destul de neinspirata, intr-un loc in care accesul la caile de transport este dificil. Daca prin construirea Podului Berariei legatura rutiera dinspre oras poate fi realizata prin amenajarea drumului pe malul stang al raului Bistrita, o legatura feroviara printr-o linie ferata uzinala este aproape imposibil de realizat. Cu toate aceste inconveniente, trebuie facut ceva pentru atragera investitorilor si popularea Parcului Industrial.
pai stati putin! adica tot traficul greu il plimbam prin oras ?!?
peste podul acela cu un design mai „deosebit” (citat cretu) vor trece tir-uri ?!?
da’ centura vietii pe unde va trece ?!?
Domnule Sigartau,lasatii dracu de investitori,ca au venit acestia pe care ii vedeti si a transformat forta de munca calificata din acest oras in (oameni care baga margele pe ata),nu mai gasesti un sudor,lacatus,frezor sau in general nimic,pe piata muncii.Hai sa dam credit firmelor cu capital romanesc,sau firmelor din zona ca acestea nu duc profitul in Germania sau Panama.
Platiti-va angajatii mai bine, daca vreti sa-i pastrati.
Altfel, vor pleca la bagat margele pe ata.