Sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie ne aduc un episod… de iarnă, care nu vrea să se dea dusă și să lase loc primăverii calde. În perioada joi 31 martie – joi 7 aprilie trebuie să ne așteptăm la ploi însemnate cantitativ, răcire accentuată a vremii, precipitații mixte în zonele joase, ninsori și viscol la munte în Bistrița-Năsăud, anunță Meteo.BN:
”Începând din seara zilei de joi, 31 martie, vremea schimbă foaia pe toată suprafața județului, după o lună întreagă în care precipitațiile au lipsit cu desăvârşire.
Astfel, regimul de presiune va suferi modificări tranşante, de la valori barice maxime de record, la depresiuni însoțite de areale precipitabile importante şi succesive, acestea imprimând o dinamică accentuată mişcării maselor de aer la nivelul teritoriului țării noastre, în următoarele cel puțin 8-10 zile. Sunt așteptate, începând cu seara amintită, intervale de timp în care precipitațiile (ploi) vineri şi sâmbătă, vor fi importante cantitativ, chiar sub formă de aversă, nefiind excluse descărcările electrice si intensificările susținute de vânt. Acumulările de precipitații vor depăşi, în aceste condiții, local, 25-30 l/mp.
Centrarea, in zona Arhipelagului Britanic, a unei noi zone de presiune ridicată, aflată, la periferia sa estică, în cuplaj cu centrii depresionari aflați în zona Mării Baltice, vor determina o advecție masivă de aer rece polar, umed, aer care va avansa spre teritoriul țării noastre începând cu seara zilei de sâmbătă, 2 aprilie. Astfel, vremea se va răci accentuat începând din vest-nord-vestul țării, răcire care se va resimți, se pare, pe întreaga întindere a săptămânii ce va urma şi care va determina transformarea precipitațiilor în lapovițe şi ninsori, temporar şi trecător, inclusiv în zonele joase de relief. În zonele de munte ale județului, la peste 1000 m altitudine, vor predomina ninsorile, local şi temporar însemnate cantitativ, se va depune strat de zăpadă iar vântul va sufla tare viscolind şi spulberând zăpada. Cantitățile totale de precipitații, până la sfârşitul perioadei în analiză, vor depăşi 50-60 l/mp, cu cele mai mari valori pe versanții cu expunere vestică.
Valorile termice de pe întreg cuprinsul județului vor caracteriza o vreme deosebit de rece, cu minime preponderent negative și maxime mai scăzute cu până la 12-14 unități în comparație cu mediile multianuale ale perioadei”.
Depuneri de praf saharian
ANM anunță că în perioada 30 martie – 1 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.
Adaugă comentariu