Prognoza meteo este un fenomen care ne ajută să planificăm ziua de fiecare dată când părăsim casa. Datorită presupunerilor meteorologilor despre temperatură și precipitații posibile putem să ne dăm seama ce fel de haine ar trebui să purtăm și dacă ar trebui să luăm o umbrelă cu noi, dacă să mergem la fân sau să construim ceva. Cu o precizie de 100% este extrem de dificilă prezicerea vremii, dar bistrițeanul Mihai Bălan încearcă să ofere informații cât mai exacte, traduse pe înțelesul tuturor.
Pasionat de geografie încă din copilărie, Mihai Bălan a urmat studii superioare de profil și un master în meteorologie în Marea Britanie, dar nu profesează în acest domeniu. În schimb, face voluntariat explicându-ne zi de zi cum va fi vremea în județul nostru.
”Provin dintr-o familie de profesori și probabil că ei mi-au insuflat această pasiune de a da mai departe lucrurile către oameni. Am creat această pagină cu profil meteorologic în primul rând pentru că este o problemă la noi în transmiterea mesajului. Vremea este importantă, iar oamenii vor să știe dacă pot merge la fân, dacă își pot turna o șapă. Eu transmit informații legate de județul Bistrița-Năsăud, iar la cererea oamenilor și din alte județe din nord. Pentru mine e important să transmit o informație corectă, dar într-un mod prietenos”, a spus Mihai Bălan în ședința Colegiului prefectural unde a fost invitat de prefectul Stelian Dolha să facă o prezentare.
”Folosesc o stație meteorologică semiprofesională care îmi permite să accesez datele din Bistrița de la un anumit moment dat, iar aceste informații le pot cuantifica într-un soft, ceea ce-mi permite să fac analize climatologice. Ea înregistrează parametri principali: temperatură, vânt, presiune atmosferică. Prognozele le mai iau și din online și de pe anumite site-uri unde sunt modele de prognoză gratuite încă”, a mai spus el.
Mihai Bălan a vorbit și despre tendința actuală a climei care ne afectează și pe noi: ”Tendința principală a climei este încălzirea, dar nu numai omul este motivul pentru care clima se încălzește. Clima se încălzește natural, sunt ciclurile climatice ale ei. Problema este că intervenția omului de la un moment dat, probabil de la 1900 când boom-ul industrial a fost accentuat, a dus la eliberarea în atmosferă a unor gaze cu efect de seră care o dereglează, iar în momentul de față noi simțim această încălzire accelerat față de normalul care ar trebui să fie. La noi în județ încălzirea este foarte acută și ne încadrăm la un nivel mai mult decât cel național. Începând cu anul 2010, temperatura medie în oraşul Bistrița a fost constant cu peste 2 grade C, peste media setului de 30 ani anteriori”
”Luna decembrie nu mai e de iarnă și nici luna iunie mai e de vară. De ce? Tot acest dezechilibru care s-a creat la nivel local a generat o migrare, o decalare a anotimpurilor care se vede și în măsurătorile climatice. Anomalia pozitivă la nivelul lunii decembrie în județul Bistrița-Năsăud este de 4,6 grade față de media celor 30 de ani. Când trebuia să avem zero grade și zăpadă, aveam 5 și ploua. Ianuarie și februarie au avut cu 3,5 grade mai mult. Acest proces se accentuează cu fiecare an care trece. Mai putem schia pe Pârtia Cocoș? Nu cred pentru că, deși avem precipitații în zonă și tunuri de zăpadă, nu mai poți face zăpadă la plus 4 grade Celsius. Din ce am observat până acum, o iarnă caldă ne aduce o primăvară rece. Căldura aduce energie, ea se transmite cumva înspre primăvară, iar lunile de primăvară devin mai reci și există riscul inundațiilor. În martie, avem peste 20% precipitații față de medie, în aprilie peste 72%, iar în luna mai peste 86% precipitații peste medie în Bistrița. Ce putem face? Nu putem decât să ne adaptăm. Nu avem puterea să schimbăm zonele climatice. Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să înțeleagă că aceste evenimente sunt reale și se vor accentua. Și atunci trebuie luate măsuri de prevenire. Partea bună este că vom putea schia la mare altitudine, iar acolo ar merita doar să avem pârtii”, a mai spus el.
Felicitari si multumiri pt ceea ce face acest om!
Caldura aduce energie asa cum banii aduc valuta?