Social

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, zi de post aspru și de curățenie

În Miercurea Mare, a patra zi din Săptămâna Patimilor, credincioșii ortodocși își amintesc un moment important din ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pământ: vânzarea Lui de către Iuda Iscarioteanul.

Ce se face în Miercurea Mare

În seara de miercuri, în biserici se săvârșește Denia din Joia Mare, pentru că deniile se oficiază cu o zi înainte de ziua liturgică propriu-zisă. La această denie, se pune accentul pe femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele lui Iisus și pe vânzarea lui Iisus pentru 30 de arginți de către Iuda.

Miercurea Mare este zi de post aspru, unii ținând chiar post negru (fără mâncare și apă până seara). Nu se consumă carne, ouă, lactate, și în multe zone, nici ulei sau vin.

Tradițional, până în Miercurea Mare (sau maxim Joia Mare), se face curățenie în case și curți, pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea. Se spală geamuri, se văruiesc pomii, se schimbă perdelele și se spală covoarele.

În unele locuri, încep pregătirile pentru coacerea cozonacilor și pască, deși multe gospodine le lasă pentru Joia Mare

Dacă nu termini curățenia până miercuri, ”Joimărița te pedepsește”

În unele zone, se spune că Joimărița, o ființă mitologică (asemănătoare unei bătrâne rele), vine noaptea și îi pedepsește pe cei leneși sau care n-au terminat curățenia și torsul lânii până în Miercurea Mare sau Joia Mare. Se crede că Joimărița „arde degetele femeilor leneșe” sau le face alte necazuri.

Mai ales în sate, se spune că nu e bine să mai tai găini sau alte animale după Miercurea Mare, ca să nu ai ghinion sau parte boli în familie. Tot ce ține de pregătirea cărnii trebuia făcut până în această zi.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.