Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea numărul 150 din 22 octombrie 2014, în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care de-a lungul timpului au participat la misiuni în afara teritoriului naţional, punându-şi viaţa în slujba patriei. România se alătura, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, recunosc meritele personalului armatei participant la misiuni în diferite zone ale globului şi îşi comemorează eroii căzuţi la datorie.
Denumită iniţial Ziua Armistiţiului, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la ora 11.00, în ce-a de-a 11-a zi, a celei de-a 11-a luni, a anului 1918, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial, creându-se astfel premisele împlinirii visului de secole al românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Cu ocazia acestei zile, cei trei eroi ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Angola şi Afganistan, au fost comemorați prin oficierea de servicii religioase şi organizarea de ceremonii militare cu depunere de coroane, în trei locaţii: la sediul Batalionului 812 Infanterie Bistriţa (Monumentul Eroilor), Cimitirul Eroilor Bistriţa (foto) la mormântul sublocotenentului p.m. Cristian Petru Filip, la Cimitirul Sătesc Şintereag la mormântul sublocotenentului p.m. Marius Florin Sfecheş.
La Cimitirul Eroilor din Bistrița au fost prezenţi şi elevi ai Colegiului Tehnic Infoel, coordonaţi de prof. Cristina Rusu, care la sfârşitul ceremoniei au depus flori la mormântul eroului.
În data de 1 octombrie 2010, sublocotenentul (post-mortem) Filip Petru Cristian se afla într-o misiune de patrulare în provincia Zabul din Afganistan, când vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, el şi-a pierdut viaţa, alături de colegul său, sublocotenentul (post-mortem) Sfecheş Marius Florin, înmormântat în cimitirul din comuna Şintereag. Cei doi militari căzuţi la datorie au fost decoraţi (post-mortem) pentru sacrificiul suprem de către preşedintele României cu “Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler cu Însemne de Război”.
De-a lungul timpului, începând cu anul 1996, aproximativ 6.000 de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Irak, Afganistan, Balcanii de Vest, dar şi la misiuni individuale pe tot globul, aducându-şi aportul la promovarea imaginii Armatei României, atât în ţară cât şi peste hotare, prin modul exemplar de executare şi îndeplinire a sarcinilor şi misiunilor încredinţate.
”Un pios omagiu veteranilor din teatrele de operaţii căzuţi la datorie, al căror devotament şi sacrificiu va rămâne veşnic în inimile noastre. Nu vom uita niciodată curajul, spiritul de luptători, coeziunea şi solidaritatea de care militarii au dat dovadă în timpul executării misiunilor încredinţate. Fie ca pilda lor să ne dea curaj şi încredere în forţele proprii! Dumnezeu să-i binecuvânteze şi să-i odihnească în pace!”, a menționat marea unitate.
Foto: Brigada 81 Mecanizată
Adaugă comentariu