Actualitate

Militarii Brigăzii 81 Mecanizată, la ”Saber Guardian” (FOTO-VIDEO)

ACTUALIZARE Una dintre cele mai mari desfăşurări de forţe din faza operaţională a programului de instruire Saber Guardian 2019 a debutat la Cincu, în Centrul Naţional de Instruire, cu ceremonia de deschidere a exerciţiului Wind Spring 19.

În următoarele trei săptămâni, în facilităţile de instruire din această zonă se vor derula două dintre exerciţiile conexate cu Saber Guardian 2019 şi anume Wind Spring 19 şi Swift Response 19. Vor fi implicaţi un număr total de aproximativ 3.500 de militari cu peste 500 de mijloace tehnice şi echipamente de luptă, dintre care aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, informează marea unitate.

La festivitatea de deschidere au participat generalul-maior Joe Jarrard, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite în Europa, şi generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, cele două structuri de comandă ale programului multinaţional de instruire Saber Guardian 2019 şi al celorlalte exerciţii conexate care au loc, simultan, pe teritoriul României.

Ceremonia de deschidere de la Cincu a fost organizată la această ediţie a Saber Guardian de către comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, generalul de brigadă Mircea Gologan. La activitatea derulată pe locaţia numită „Crucea Nord Cincu” s-au dispus un număr de 1.800 de militari, între care aproximativ 250 militari din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Statele Unite şi Ucraina. Tehnica din cadrul expoziţiei statice a aparţinut Brigăzilor 81 Mecanizată, 8 LAROM, 2 Vânători de Munte, Bazei 4 Logistică, Regimentului 69 Artilerie Mixtă, unor unităţi de sprijin de comunicaţii şi logistice, altor unităţi şi structuri militare.

În faţa formaţiei, generalul-maior Joe Jarrard, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite în Europa, a transmis: „Participarea Armatei Statelor Unite vine să demonstreze
consolidarea puternică a angajamentului pe care îl avem faţă de aliaţii NATO şi faţă de misiunile noastre în cadrul apărării colective. Aş vrea să reiterez scopul comun, acela de a asigura de faptul că Europa este întreagă, în siguranţă şi puternică”.

Cel care a transmis ordinul de start al exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2019 a fost generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. În mesajul său de început, a subliniat că Saber Guardian „este un exerciţiu care atinge apogeul unui program naţional de exerciţii de doi ani, începând cu Histria 2018 şi continuând cu Joined Resolved 2019. Urmărim o coerenţă cooperaţională la nivel naţional, dar şi multinaţional, conjungând eforturi pe două planuri, cel al simulării exerciţiului „command post exercise” şi cel al „livex”-ului, manevra şi focul forţelor în teren. Vor fi trei săptămâni de foc, în care pe întreg teritoriul României angajamentul multinaţional îşi va face simţită prezenţa”

ȘTIREA INIȚIALĂ Aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” vor participa în primele două săptămâni ale lunii iunie la exerciţiul multinaţional ”Saber Guardian 2019”, condus de Forțele Armate ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României, anunță Brigada 81 Mecanizată.

Luni, 3 iunie, militarii Brigăzii 81 Mecanizată dau startul exercițiului multinațional Saber Guardian 2019, la care vor lua parte aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere.

SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa, informează MApN – Forțele Terestre.

Activitățile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum și activități cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităților de instruire în context internațional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciții naționale și multinaționale, numărul total de militari participanți ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, și SUA), dintre care 7.600 de militari vor reprezenta Armata României.

SG 19 și exercițiile conexate planificate pe teritoriul țării noastre se vor desfășura, în principal, în poligoanele de instruire și zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Bordușani.

Exercițiul ”Saber Guardian” se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. Începând cu anul 2017, ”Saber Guardian” a devenit un exercițiu bienal. SG19 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

Sursă foto: Brigada 81 Mecanizată

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS