Ca în fiecare an în data de 1 noiembrie, respectând tradiţia, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, împreună cu elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa, au adus un pios omagiu eroilor neamului căzuţi pentru apărarea patriei, care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Bistriţa.
Activităţile au debutat cu oficierea serviciului religios, de către preotul militar al garnizoanei.
Ulterior s-au aprins şi depus lumânări şi flori la mormintele eroilor.
Este Ziua Morţilor sau Luminaţia, o sărbătoare care se ţine doar în Transilvania. Cimitirele sunt, o dată în an, pe 1 noiembrie, locul de întâlnire al rudelor, cunoscuţilor şi prietenilor celor plecaţi mai devreme dintre noi.
Sursa: Brigada 81 Mecanizată
Brigada 81 mecanizata si elevii de la Infoel merita toata lauda pentru gestul lor frumos de a pune flori si lumanari aprinse la mormintele celor ce isi dorm somnul de veci in Cimitirul Eroilor din Bistrita. Ar trebui insa, ca macar acum in preajma centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, autoritatile locale sa faca un efort pentru renovarea si improspatarea crucilor de pe mormintele eroilor, dupa modelul celor din cimitirul ostasilor sovietici din apropiere, unde crucile stralucesc acum in urma lucrarilor de reabilitare. In Cimitirul Eroilor din Bistrita, unul din cele mai bine realizate din toata tara, isi dorm somnul de veci 3400 de eroi, desi doar pentru 129 dintre ei se cunoaste identitatea si au o cruce pe mormant. Ceilalti sunt inhumati in osuoare comune in locul sacru numit grneric „Mormantul Eroului Necunoscut” .
De aceea, ar trebui ca toate evenimentele legate de „Ziua Eroilor” sau de „Ziua Armatei” sa fie celebrate la CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, cu atat mai mult cu cat tot acolo a fost amplasat cu cativa ani in urma monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan. Si in alte orase, cum ar fi de exemplu la Cluj sau la Alba Iulia, aceste ceremonii de Ziua Eroilor se desfasoara tot la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrita. Pana si la Bucuresti, ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Prin urmare, ar fi bine ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, iar monumentul in forma de lumanare de la Prefectura sa fie mutat in Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului, si apoi in Piata Petru Rares trebuie sa revina statuia domnitorului, de la care se trage si numele pietei.