(FOTO-VIDEO) Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu, au venit la Bistrița pentru a se întâlni în acest week-end cu aleși locali, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Forumului Montan și fermieri din județ. Programul mai cuprinde vizite la companiile TerPlast, TeraSteel și Silvania International.
Adrian Câciu a declarat într-o conferință de presă că este necesar dialogul cu administrațiile locale și cu mediul economic pentru a identifica soluțiile necesare trecerii peste acest context, amplificat de conflictul din Ucraina. ”Vom adopta un pachet de măsuri imediate pentru combatarea efectelor economice și sociale. Soluțiile prezentate de primari și de mediul de afaceri sunt luate în calcul. Toată lumea a înțeles că trebuie să trecem peste acest moment cu rațiune, cu înțelepciune”.
Ministrul de Finanțe a spus că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, însă vor fi momente de creșteri de prețuri care trebuie compensate cu măsuri luate de guvernanți pentru sprijinirea populației și a companiilor. El a menționat că nu s-a discutat la nivel guvernamental despre reducerea CAS, care nu este viabilă: ”Nu susțin. A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înţeleg, şi, în rest, dacă prezintă o soluţie din perspectiva unei sustenabilităţi fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilităţi a vieţii oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul. La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor. Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea ”taxe zero pe salariul minim”. Eu nu accept așa ceva, nu accept aruncarea bugetului în aer. Vor fi măsuri de sprijin pentru acoperirea creșterii costurilor la combustibil”.
Adrian Chesnoiu a afirmat că este nevoie de un dialog constructiv în teritoriu cu toți cei implicați. ”Pe lângă fondurile naționale, fondurile europene vin să sprijine dezvoltarea mediului rural. Am avut întâlniri frunctuoase, am vrut să vedem care sunt cele mai arzătoare probleme ca să găsim soluții pentru perioada următoare. Bulgărele de zăpadă care afectează diferite domenii de activitate trebuie stopat. Am prezentat programele de investiții pentru fermieri și cei din industria alimentară pentru a diminua impactul creșterilor la energie și gaze naturale asupra activității agricole”, a spus el.
Ministrul Agriculturii a adăugat că de siguranța alimentară nu trebuie să fim îngrijorați deoarece România nu este într-un astfel de pericol: ”Criza alimentară apare când este penurie de alimente. În schimb, evident, contextul geopolitic ne va afecta și pe noi în sensul în care se reconfigurează noi piețe, iar agricultura României trebuie să profite și să cucerească piețe noi. România poate deveni din grânarul Europei hipermarketul Europei”.
”Primarii județului nostru sunt în vârful clasamentelor, când vine vorba de dezvoltare, fonduri europene și grija pentru comunitățile lor. În cadrul întâlnirii de lucru a acestora cu Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu s-a discutat aplicat, dezbătându-se aspecte deosebit de importante pentru continuarea dezvoltării județului Bistrița-Năsăud. De la proiectele incluse în Programul Național de Investiții Anghel Saligny, unde Guvernul a decis o suplimentare a bugetului cu încă 10 miliarde de lei, ducându-l la un total de 65 de miliarde lei, la PNRR, dar și recomandări pentru buna gestionare și aplicarea proiectelor pentru finanțare. De asemenea, s-a pus accentul pe investiții necesare pentru fiecare zonă, de care oamenii au cu adevărat nevoie și încurajarea tinerilor să rămână acasă”, a precizat președintele CJ Radu Moldovan.
El a adăugat: ”Dacă mediul de afaceri este motorul de dezvoltare al societății, agricultura este cheia. Ambele domenii sunt afectate semnificativ din cauza pandemiei, iar acum de conflictul din Ucraina. De aici a apărut necesitatea întâlnirilor de lucru alături de Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu. S-au ridicat cele mai stringente probleme, s-au transmis soluții și s-au pus cap la cap idei. Informații esențiale din cadrul întâlnirii cu mediul de afaceri din Bistrița-Năsăud:• săptămâna viitoare se va prezenta un pachet de măsuri, pentru flexibilizarea utilizării fondurilor europene, tipuri de ajutoare care vor veni similar cu cele care au fost în pandemie, finanţate din Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență, dar şi alte elemente sau măsuri de tipul one-off; Important pentru fermieri:• 500 milioane euro se vor duce ca sprijin direct către fermieri;. Pe lângă fondurile naţionale pe care Guvernul le alocă dezvoltării localităţilor, avem şi fondurile europene care vin să sprijine dezvoltarea satului românesc. Mulțumim pentru prezență și dezbateri reprezentanților mediului antreprenorial și fermierilor din județul nostru, care au fost prezenți la întâlnirile de lucru.
”Mediul antreprenorial românesc este coloana vertebrală ce susține dezvoltarea, iar Grupurile TeraSteel și TeraPlast sunt repere ale acestuia, cu rădăcini în județul nostru. În cadrul întâlnirilor de lucru, alături de Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu, s-au prezentat idei inovatoare, perspective de dezvoltare, dar și probleme și soluții pentru mediul antreprenorial. Mulțumim domnului Cosmin Pătroiu, Director General al TeraSteel și domnului Alexandru Stânean, Director General, în cadrul TeraPlast Bistrita, pentru primire și că-n această vizită ați fost ambasadori ai mediului antreprenorial, ridicând problemele domeniului ce necesită rezolvare rapidă”.
”Interesul comun către identificarea de soluții și facilitarea dezvoltării companiilor românești în beneficiul comunităților au fost puncte centrale în dialogul de astăzi cu reprezentanții autorităților centrale. Promovăm, cu fiecare ocazie, avantajele pe care le oferă dezvoltarea industriei locale. În același timp, ne străduim să fim un exemplu în acest sens, să demonstrăm că prin voință și viziune se poate”, a transmis compania TeraPlast.
Conferința de presă în întregime:
VEZI ȘI:
Pierdere de timp, sperati ca vor scadea preturile la cereale?
Doar abureli pentru…botanisti!!!
Am inteles ca astia doi papagali care au venit in vizita sunt securisti ,deci se confirma regula ca la partidul asta ori esti securist,ori esti sluga de securist.Vorba lui ctp,astia sunt ca radiatia de la Cernobil, nu scapi in vecii vecilor de ei!!
S-au întâlnit hoții cu proștii.
Când cei ce lucrează în agricultură vor avea drepturi de asigurări sociale ,atunci nu vor mai rămâne terenuri nelucrate ,livezi neîngrijite, depozite de legume și fructe inexistente !