”Atrag foarte serios atenţia asupra faptului că trebuie respectată legea. MAI, instituţiile prefectului sunt instituţii apolitice şi au obligaţii ferme şi legale de a organiza acest scrutin cu respectarea legii”, le-a spus Duşa prefecţilor, într-o videoconferinţă pe tema alegerilor din iarnă.
El le-a solicitat prefecţilor să atragă atenţia primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale ca procesul de reactualizare a listelor electorale să se desfăşoare corect, legal şi strict instituţional.
”Pentru bugetul pe acest an au fost alocate 199 de milioane de lei pentru alegeri, sumă care este mai mică decât cea din 2008. În 2008 s-au alocat bani pentru alegeri în trei etape, printr-o hotărâre de guvern şi încă prin două hotărâri de guvern, aşa că suma folosită în 2008 a fost mai mare decât cea care se va folosi în 2012”, a adăugat Duşa.
Referitor la subiectul listelor electorale, ministrul Administraţiei şi Internelor a amintit că, potrivit legii, termenul de reactualizare a acestora ţine până cu 48 de ore înaintea scrutinului, când primarii înaintează birourilor electorale ale secţiilor de votare listele electorale.
”Pentru că în această perioadă a existat şi o amplă dispută legată de listele electorale, v-aş ruga şi insist şi voi verifica acest lucru prin instituţiile abilitate ale statului ca acest proces să se desfăşoare strict în conformitate cu legea. Insist ca acest proces să se desfăşoare strict legal. Nu vom avea o dispută pe acest subiect în perioada următoare, deoarece la alegerile parlamentare nu există un cvorum, de asemenea, pentru colegiile din străinătate cetăţenii votează în colegiile în care sunt repartizaţi, în colegiile din interiorul ţării de asemenea cetăţenii votează în colegiile unde îşi aleg deputatul sau senatorul şi nu se pune problema turismului electoral”, le-a transmis Duşa prefecţilor.
El şi-a exprimat speranţa că prefecţii vor înţelege foarte bine că orice scrutin electoral se desfăşoară cu respectarea legii.
”Astăzi la nivelul MAI am avut prima şedinţă a comisiei tehnice la nivel naţional, comisie care a fost constituită prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor şi care a analizat stadiul pregătirii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie”, a menţionat Mircea Duşa.
El a amintit că au fost constituite Biroul Electoral Central, birourile electorale judeţene şi urmează ca prefecţii să ia şi celelalte măsuri tehnice, organizatorice, în vederea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor din 9 decembrie.
”Urmează ca în perioada următoare să pregătiţi listele privind selecţionarea juriştilor în birourile electorale ale secţiilor de votare”, le-a spus ministrul Administraţiei şi Internelor prefecţilor.
Duşa le-a atras atenţia prefecţilor ca toate termenele din hotărârea de guvern privind graficul de desfăşurare a alegerilor să fie respectate. ”Din punct de vedere organizatoric urmează ca dumneavoastră, prin rezervele de stat, să achiziţionaţi hârtia, să pregătiţi acele condiţii materiale de desfăşurare corespunzătoare a alegerilor, mă refer la ştampile de vot, care se rezolvă la nivel naţional, la celelalte măsuri tehnice şi de asigurare din punct de vedere material a alegerilor”, le-a mai spus Duşa prefecţilor.
Duşa a atras atenţia în special reprezentanţilor inspectoratelor judeţene de poliţie să supravegheze procesul electoral, pentru a preveni eventuale infracţiuni.
Cetăţenii români vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, după ce Guvernul a prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral.
Guvernul a stabilit că prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 se va certifica prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau a unui timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului pe actul de identitate.
Agerpres, Mediafax
Foto arhivă: prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ani Bob, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa
Adaugă comentariu