Comisia pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului s-au reunit la Bistrița pentru sesiunea de lucrări pe luna februarie, la care participă și ministrul Apelor și Pădurilor, senatorul Ioan Deneș.
La lucrările comisiei, unde s-au dezbătut aspecte legate de legile care guvernează fondul forestier, apele și fondul cinegetic, au participat și reprezentanți ai administrației publice locale.
Ministrul Ioan Deneș a subliniat că „Regulamentul de valorificare a mesei lemnoase” a fost aprobat prin HG 55/2019 și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
El a menționat că în România a dispărut criza lemnului de foc pentru populație, următoarea problemă de rezolvat fiind scăderea prețului acestuia până la venirea iernii următoare. Acest lucru se va realiza prin posibilitatea de cumpăra lemn de foc fără intermediari (”ei cumpără lemnul de foc din depozitele Romsilva cu 200-300 lei metrul cub şi îl vând către populaţie cu 500-700 lei metrul ster”), cu transport inclus, și reducerea TVA la lemnul de foc pentru populaţie de la 19% la 9%.
Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a precizat că în depozitele RNP se află circa 800.000 de metri cubi de lemn de foc pentru populație.
Ministrul Deneș a spus că se lucrează la propunerea legislativă de modificare a Statutului personalului silvic. ”Aceasta pentru ca pădurarii să nu mai fie puşi în situaţia de a fi bătuți de o mafie a lemnului. Silvicultorii vor avea un statut special şi în momentul în care vor exista astfel de acţiuni împotriva lor interpretarea va fi ceva în genul unor acţiuni împotriva poliţiştilor”.
Alte subiecte abordate au fost asigurarea pazei pădurilor cu suprafețe mai mici de 30 ha și proprietari necunoscuți și demersurile efectuate privind plăţile compensatorii Natura 2000.
”S-au demarat proceduri prin care să fie preluate în pază terenurile forestiere cu proprietar necunoscut. De asemenea, s-au implementat scheme de ajutor prin care statul finanțează paza pădurilor pentru proprietăți mai mici de 30 de hectare. Până la această dată, au fost identificate circa 350.000 de hectare de pădure fără pază și au fost preluate în pază 90.000 de hectare”, a subliniat Ioan Deneș.
Ministrul a menționat că acordarea unor compensații reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă, conform prevederilor Legii nr. 46 – Codul Silvic, se realizează prin alocări anuale de la bugetul de stat.
Ioan Deneș a anunțat că în luna martie va avea loc prima simulare în teren a variantei dezvoltate de program SUMAL (sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase), pentru ca până la sfârșitul anului acest sistem îmbunătățit să poată intra în funcțiune cu toate noile facilități.
…padurarii sa nu mai fie batuti de mafia lemnului….sa-i bata cine apuca!!!
asta da..egalitate!!!
VREAU SA VAD MACAR UN BON/FACTURA A UNUI PADURAR DIN ROMANIA PENTRU LEMNE DE FOC!
multumesc!!!
paduraru vinde intermediarilor si vinde cu acte garantat , or fi nu zic 2 la suta care nu da acte , intermediaru este problema care se plimba pe strazi cu lemnu si romanu nostru se bucura ca il ia pe 3 lei , dar nu verifica pe inspectorul padurii daca ala care vinde…are aviz , are cod dat de garda forestiera si asa mai departe
padurarii nu au padure…toti padurarii au centrale sau sobe pe lemne….dar ei au dat vreun ban pe lemnele de la casa lor vreodata?
De disparut o sa dispareti voi azi maine,cand va fi eradicata ciuma rosie!!
Nu pot să am încredere în promisiunile unui om, care nu știe pe ce lume trăiește.
daca romanii nostri , cei care cumpara lemn sa se incalzeasca nu ar incuraja hotia si nu ar cmpara lemne de la toti samsarii care trec pe strada si vinde fara acte nu ar fi atatea probleme …….. dar de …….
sa ai centrala pe lemne, sa stai in frig ca pe drum trece o caruta cu lemne furate si nu o cumperi ca incurajezi hotia …SPERAND CA-I PRINDE POLITIA SI IMPREUNA CU SILVICULTORII LIPESC LEMNELE CU RUMEGUS SI ARACET DUPA CARE LE REPLANTEAZA SALVAND PADUREA!
(doar un padurar ANGAJAT LA STAT poate sa spuna ca vina e a celui ce cumpara lemne furate …asa cum vinovati ca mancam produse contrafacute e celui ce le manca….si masinile care polueaza e doar vina celor ce le conduc nu a celor ce ele produc sau comercializeaza!! )
puie pesedeu !