Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi-a exprimat un punct de vedere legat de protestele din această vară de la firma Leoni Bistriţa. Ministrul a explicat mai întâi că, în afara contractului colectiv de muncă şi a negocierilor, angajaţii au dreptul la grevă pentru a-şi exprima nemulţumirea în legătură cu anumite clauze din acest contract.
„În momentul de faţă, patronatele sunt obligate prin lege să înceapă negocierea contractului colectiv. În viitoarea lege vom preciza că această negociere trebuie să se desfăşoare într-o perioadă de timp, dar statul nu se poate implica să oblige pe cineva să semneze un contract colectiv de muncă fiindcă acesta este un act voluntar, aşa cum spune Organizaţia Internaţională a Muncii. Noi trebuie să creăm doar cadru de negociere şi pârghiile să se negocieze cât mai bine. În afara contractului colectiv de muncă şi în afara negocierilor, angajaţii pot face acum greve. Aceasta este pârghia oferită lor pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de unele clauze care există sau nu în contractul colectiv de muncă”, a spus ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Întrebat în acest context despre protestele de la firma Leoni, ministrul a răspuns: „Noi încercăm să oferim angajaţilor toate pârghiile pentru a se manifesta, dar ei trebuie să se manifeste într-un cadru cât se poate de legal. Am discutat cu reprezentantul sindicatului de aici şi m-a ţinut la curent cu toată situaţia. (…) Protestele nu pot fi organizate în timpul negocierilor colective. Din ce am înţeles eu de la liderul de sindicat de aici, ei erau în timpul unor negocieri, iar legea spune că în timpul acestora protestele sunt interzise. Legea este pentru toată lumea: puteau să aştepte să se încheie negocierile şi după aceea să facă protest. În timp ce partenerii stau la masă şi negociază un contract colectiv, nu mi se pare normal să se facă presiuni din partea angajaţilor pentru a obţine alte avantaje. E o chestiune ce ţine de legislaţia în vigoare. După ce modificăm legislaţia, vor avea şi alte pârghii”.
La jumătatea lunii mai, angajații Leoni de la cele două unități de producție din Bistrița au declanșat o grevă spontană, deși Instituția Prefectului anunța, după primul protest, că negocierile începute acum o lună între patronat și sindicat au dat roade, că s-a ajuns la un numitor comun și că în curând se va semna noul contract de muncă. Sute de oameni au încetat lucrul, au ieșit în fața fabricii și au scandat din nou ”Vrem salarii”, nemulțumiți se pare de faptul că nu și-au primit banii pe orele suplimentare prestate, dar și de felul în care sunt reprezentați de sindicat.
La vremea aceea, Timp Online a luat legătura cu liderul sindical de la Leoni, Marinel Strungar, care a făcut următoarele precizări: „Noi, sindicatul, am negociat contractul colectiv de muncă. Am puratat discuţii cu reprezentanţii oamenilor care au întrerupt lucrul. Oamenii sunt în momentul de faţă într-o stare de surescitare maximă. E o nemulţumire generală după ce ieri după-amiază au primit fluturaşul de salariu de pe luna trecută. Probabil din punctul lor de vedere, era mic acest salariu. Din ce ştiu eu, nu era mai mic faţă de cel de luna de dinainte. Acum, în starea psihică în care se află, nu mai contează nimic, nici rezultatul negocierilor. Nu are nicio rezonanţă pentru ei. S-au adunat nemulţumirile în timp. Probabil că văd la televizor despre creşterile salariale pentru bugetari. Tot ce vă pot spune este că a fost o acţiune spontană în paralel cu procesul de negociere pe care l-am încheiat miercuri. La fel, rezultatul nostru pare neimportant pentru că lucrurile au fost deja pornite şi probabil că el poate să genereze un sentiment de neîmplinire sau de nesatisfacţie ca rezultat al acţiunilor care au apărut spontan”.
Liderul sindical de la Leoni a spus că, la negocieri, a reuşit să obţină cele mai mari creşteri salariale din ultimii 5 ani. „Din punctul nostru de vedere, creşterile sunt cele mai mari din ultimii 5-6 ani. Discutăm de 100 de lei în plus la salariul de angajare, 150 de lei la peste un an vechime şi 200 de lei la peste doi ani vechime. La un salariat cu doi ani vechime, împreună cu majorarea tichetului de masă, discutăm de o sumă de 255 de lei în plus omului care lucrează o lună integral. Dacă compar cu ce s-a reuşit în ultimii 5 ani, e bine, dacă compar cu ce se întâmplă la nivel naţional şi în special în sectorul bugetar, probabil că majorarea respectivă nu are rezonanţă”, a spus Strungar.
Dacă compari cu salariile celor de la stat, salariile celor de la Leoni sunt mizere. La stat este multă muncă și multă performanță, de aceea au trebuit majorate salariile . Muncitorii din sectorul privat o freacă toată ziua , nu se pot compara cu cei din sectorul bugetar , care duc tot greul acestei țări .
Ar trebui ca statul să crească cu inca 50 % salariile tuturor bugetarilor, în acest fel salariații din sectorul privat vor fi încurajați să muncească până la epuizare pentru a le asigura celor de la stat salariul uriaș mult prea meritat .
Imi place ironia ta
Stimabile,te asigur că si muncitorii de la privat muncesc,nu freacă menta!!!!e adevărat cum spune vorba noastră românească:”nu e pădure fara uscaturi”…,dar î ți spun eu sigur că nu freacă menta!Cât despre bugetari……mai bine ar fi daca ar lucra și ei în schimburi cum lucra cei de la privat și atunci puteți zice că duceți „greul țării în spate”! Mulțumesc ,o zi bună.
@Viorica
Pare că nu ați înțeles ironia fină , englezească , a comentatorului de mai sus . Tărășenia cu măririle ,,explozive” de salarii în apatcikul bugetar este rezultatul gândirii unor minți insalubre care au impresia că economia liberă funcționează după principiul ,,una ție, două mie , nimic ție , una mie…”. Vorbim despre o situație atipică în care privatul , cel care produce plus-valoare, este împins la limita subzistenței pentru a întreține un sistem supradimensionat de ,,lucrători la stat”, cu 2 excepții : Sănătatea și Învățământul, care de regulă au fost și rămân ,,oile negre” , indiferent cine guvernează.
Ie clar , la privat 100-200 lei crestere la Dragnea 1000-1500 , pe cine votam ? Pe Dragnea si boierimea Psd , Plecam toti din Tara asta nenorocita si ramineti voi sa va stringeti de gat unul pe celalalt nenorocitilor hrapareti.
bai nene 75 % din bani se introc la buget creste consumu creste pibu
vreau sa i vad pe toti bugetari cu salariu lui cretu
salarile de la stat SUNT CAO REMORCA PENTRU PRIVAT
Pablo de pe ce planeta a cazut ?
Ăștia sunt votanții psd .
Jos Dragnea ! Pablo prim – ministru !
Traiasca România !
Pablo nu prea stie scrie . Asta e ! E votant psd , il intelegem . Nu e cu suparare .
de pe planeta scandinavia .
tu esti pe planeta praduitori pnl instruiti de tonomatele de la tv
well,
la noi s-a luat pe mentalitatea,
Cine e bou și muncește și e prost și și plătește.
Între timp, nu pentru nomenklatura PSD, condițiile de încadrare se modifică să iasă cine trebuie..
Ăsta e Ministrul Justiției.
Tocmai și-a aranjat cariera copilului, să predea Drept Civil, când specializarea e Drept Penal. E și notar, ba și avocat…banii intră,
Într-un Stat înăbușit în legislație de tip dolarstore, imposibil să nu ai clienți, ba o chichiță dată ieri, ba una alaltăieri prin default ești în ilegalitate ca și cetățean normal.
Acum puneți-vă în locul celorlalți candidați sau doritori să facă aceiași meserie cu aceiași pasiune.
Ce ghinion că atunci când s-o împărțit norocu,
http://www.ziare.com/tudorel-toader/ministrul-justitiei/ministerul-educatiei-face-control-la-universitatea-alexandru-ioan-cuza-din-iasi-unde-s-a-angajat-fiul-lui-tudorel-toader-1476977
Ba cică ministrul reprezentantul Puterii se sesizează că Procurorul general al României, reprezentat puterii judecătorești, nu vrea să cedeze unei comisii ale Puterii Legislative.
Păi cum să nu să pună în aceiași barcă de privilegii cu parlamentarii când e vorba de abuzuri…
Ăsta nu e mai e Stat de Drept.
E un Stat Mafiot, o dictatură a unei minorități cu privilegii, în care unii nu înțeleg minimal separația puterilor în Stat. Bine, modelul care persistă în mintea multora dintre simpatizanții PSD, e Partidul Unic, care un om și arestează și judecă și aplică pedeapsa.
Toate bune, numai până când se trezesc ei arestați …strigă nedreptate mare.
Privilegii cu marea, obligații de muncă și respect cu sarea.
Anulati art.138 din Legea 62/2011 daca vreti sa faceti ceva, nu promisiuni desarte care sa motiveze vizita pe care o faceti la Bistrita.