Implementarea sistemului SUMAL sau ”radarul pădurilor”, propus de ministrul Doina Pană, va fi implementat de probă în toate judeţele României din data de 20 septembrie. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a spus că va modifica un ordin de ministru, prin care să includă toate judeţele în programul pilot, astfel încât, odată cu data de 8 octombrie toată lumea să fie pregătită să folosească sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.
În primă fază, s-a dorit implementarea programului pilot în nouă judeţe: Alba, Argeş, Sibiu, Caraş-Severin, Vâlcea, Bihor, Suceava, Covasna şi Vrancea
„Toată lumea este de acord cu noul sistem, dar nimeni nu se înghesuie să îl folosească. Şi ieri a trebuit să sun prefectul de Caraş-Severin să se implice, pentru că există şi dintre cei care sunt cooptaţi prin ordinul de ministru să facă pilotarea, refuză să o facă. În prima lună am avut reticenţe de la Romsilva, în primele trei judeţe, unde s-a motivat că achiziţia pentru un smartphone la ei e foarte anevoioasă, dar am înţeles că la ora actuală trebuie să aibă achiziţionate absolut toate telefoanele, la nivel naţional, nu doar cei care sunt incluşi în programul pilot. Cu toate astea, mai ales angajaţi ai Romsilva sunt cei care au ezitări în implementarea acestui program. Pentru mine este încă un motiv în plus să îmi dau seama, că într-adevăr o să-i încurc foarte tare şi tăierile ilegale se vor diminua masiv ”, a spus ministrul delegat Doina Pană, vineri, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Pădurii, Doina Pană, a subliniat faptul că persoanele care nu se vor supune ordinului de ministru vor risca suspendări, fie din funcţia pe care o deţin, în cazul celor de la Romsilva, fie suspendarea activităţii, în cazul agenţilor economici.
Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi va intra în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Conform proiectului iniţiat de ministrul Doina Pană şi adoptat prin HG de Guvernul României, posesorul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone ( n.r. telefon deştept) în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz.
Sistemul va ajuta la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile. Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, a explicat Pană.
Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă, a arătat Pană.
Ceausescu era pitic pe linga asta. auzi ordin de ministru…….ca de nu va ia mama lui proces verbal, ati auzit bai ciocomarlelor ???ordin de ministru. ca acum va……
raule roaga pe cineva sa te invete istorie,esti un retardat permanent de servici.aia la care sugi pixu nu te baga in seama.istoria este la fel de grea ca algebra,analiza matematica,etc.
Ma politica o sa omoare pe toti………………
Doamna ministru: Ecologistii din B-ta va sprijina in aceste actiuni pe care doriti sa le implementati. Vom cere si noi deschis in zilele care urmeaza prin mijloacele noastre de care dispunem, ca acest program foarte util sa fie aplicat cat mai repede. Vom cere ca la nivel national PER sa aiba o reactie pe masura.
fa doina se lupta cu cei care au votato nu cu cei care toaca romania de ani buni ex cei de la schvaihofar care taie sute de mi de mrtri cubi anual si care cumpara pe rupte lemn la negru. oare stie fa cat lemn intra la susenii birgaului fara acte sau e pe o mina cu ei doar nastase ia adus in tara.cu strainii care toaca romania ar trebui sa lupte nu cu poporul care de secole a trait din padurii.doamna fa la alegerile viitoare sa te duci in austria dupa voturi ast tio spune un fost PSD ist care regreta ca va votat si ca mine sunt multi. macar Lucia Varga ar fi facut dreptate.nu va gandit ca dati in cei care duc o caruta de lemn ca sa isi hraneasca copiii,ca hotii cei mari tot asa o sa fure. o sa umpleti puscariile de oameni nevinovati sa dea dumnezeu sa ai ai pe cnstiinta.