Actualitate

Ministrul Doina Pană: ”O premieră”. Ce a cerut Guvernului

Comisiile reunite de specialitate din Parlament au aviza favorabil bugetul pentru 2018 al Ministerului Apelor şi Pădurilor, cu 13 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

”Un buget de dezvoltare: investiții cu 15% mai mari decât pentru anul 2017. În premieră, primul proiect de buget cu bani prevăzuți pentru proprietarii privați de păduri: plata compensațiilor pentru pădurile aflate în arii protejate și plata pazei pentru pădurile cu suprafețe mai mici de 30 ha”, a menționat ministrul Apelor și Pădurilor, deputatul Doina Pană.

”O veste bună pe care v-o dau este că, spre deosebire de alţi ani, când practic se judeca pe obiective, anul acesta mergem pe programe. Pe undeva este şi o corelare cu faptul că tot ce vine din fonduri europene, şi nu sunt puţini bani, e o normalitate ca şi investiţiile pe care noi le derulăm să fie pe aceste programe. Avem şapte programe mari. În 2015, când am modificat Codul Silvic, noi am introdus un alineat pe articolul 60 care spunea ”Asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”, dar nu se spunea cum. Hotărârea de Guvern care însemna Normă de aplicare, trebuia să o facă. A făcut-o atât de prost încât pentru 2016 doar 15% a mai exploatat Romsilva din pădurile proprietate publică a statului. Deci, a scăzut suprafaţa. În rest, s-a exploatat pe picior. Din datele SUMAL reiese că anul trecut sub 20% din lemnul de foc de care au beneficiat agenţii economici s-a dus la populaţie. Atunci, noi am hotărât să modificăm Codul Silvic, astfel încât la articolul 60 să nu se spună numai asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie, ci să spună şi cum, pe etape. Am cerut la Guvern un grup interministerial pentru crearea de soluţii alternative pentru încălzirea populaţiei, pentru că sunt la îndemâna noastră, iar alte ţări o fac. Unii au zâmbit când am vorbit despre peleţii din paie. Acestea au capacitate calorică la jumătate decât cea a motorinei, însă sunt ecologice. Avem paie cărora le dăm foc pe câmp ca să se facă arăturile”, a spus Doina Pană în cadrul audierilor pentru avizarea bugetului instituţiei.

 

4 comentarii

  • Oare ditamai vila de la COLIBITA a lui LABA PRIMARU de la BISTRITA BARGAULUI tot cu 3 mc.de lemn se încălzește? Vila e cât un bloc e nevoie de cel putin 40mc.de lemn pe an. Ce zici doamnă câte case încălzești cu 40mc.? Sa va fie rusine!!!

  • Doamna ministru, proiectul de buget al României se întocmeşte pe baza propunerilor ninisterelor de către Ministerul Finanţelor, iar alocarea sumelor pentru diferite obiective ale ministerului pe care „cu onor” îl păstoriţi va fi în funcţie de suma care este aprobată în funcţie de posibilităţile financiare ale economiei ţării. Poate aţi vrut să spuneţi că pentru dezvoltare, aţi cerut cu 15 % mai mult decât în 2017, dar în acest an nu aţi avut nimic pentru acest an. Zero plus 15 % este tot zero. Şi chiar dacă ar fi cum spuneţi, de unde vor sosi banii ? căci „coaşa” e goală, guvernul „ptiscuie” după bani, deoarece s-a golit cu salariile nesimţite acordate „elitelor” care se lăfăie în fotoliile parlamentului, ale ministerelor şi administraţiilor locale, iar celor care creează plusvaloarea şi plătesc impozitele şi contribuţiile sociale, din care se
    constituie veniturile bugetului nu le-a mai rămas nimic de împărţit. I-aţi prostit pe oameni cu promisiuni să vă aleagă şi-i prostiţi (îi minţiţi) în continuare cu mărirea pensiilor şi salariilor, care sunt tot promisiuni ca în campania electorală, adică minciuni. O să vă mai întreb, după adoptarea bugetului pe anul fiscal 2018 şi la sfârşitul anului viitor, ce aţi realizat din nimic în acea perioadă ? Dar poate nu veţi mai fi la minister, deoarece se vorbeşte prin „sat” că faceţi orice ca să ieşiţi de la guvernare, după ce vă aserviţi justiţia, adică vreţi să-i scăpaţi pe d-nii Dragnea, Tăriceanu & co de la închisoare şi v-aţi ajuns scopul pentru care aţi luptat din răsputeri să obţineţi majoritatea, cu ajutorul căreia puteţi trece orice proiect de lege prin parlamentul României. Contraziceţi-mă cu ceva în afirmaţiile mele, dar nu cu alte minciuni, adică promisiuni. Şi încă ceva, înlocuirea lemnelor cu peleţi nu se face numai din paie (care nu se aprind pentru a se face arăturile, şi dacă n-aţi ştiut până acum, vă spun eu nu se mai poate practica de mult, deoarece e interzis, pentu că poluează mediul), ci din diferite resturi vegetale, printre care amintim şi deşeurile forestiere, respectiv crengi care nu se pot valorifica în urma exploarării copacilor ajunşi la faza în care sunt buni pentru valorificare economicoasă. Apropo, ce mai ştiţi de copacii ajunşi la pământ după furtunile din 17 septembrie a.c., au reuşit să-i evalueze cei din subordinea dumneavoastră, sau încă se chinuie să ajungă în zonele greu accesibile, să-i cubeze, să puteţi evalua lemnul care a putrezit după aceste fenomene naturale, iar dumneavoastră nu aţi făcut nimic ca să nu se degradeze, să nu fie paguba mai mare. Să ştiţi că fotoliul de ministru presupune şi obligaţii, nu numai „faimă” şi fală. Eu aş propune un proiect de lege cu privire la răspunderea organelor de conducere, începând cu cei din ministere, până la organele locale în locul celei a răspunderii magistraţilor. Dar şi dumneavoastră aveţi dreptul de iniţiativă legislativă, acţionaţi !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.