Actualitate

Ministrul Doina Pană susţine în continuare măsura reducerii CAS. Vezi care sunt argumentele aduse

Reducerea Constribuţiei Asigurărilor Sociale (CAS) la angajatori ar fi sustenabilă în România, în condiţiile în care ţara noastră are un deficit bugetar mai mic decât Spania sau Franţa. „Prin comparaţie cu aceste două ţări la noi ar fi un fleac”, a subliniat Doina Pană, Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

„S-a vorbit foarte mult de povestea acestui CAS, când de fapt este un singur om care se opune, toată ţara vrea reducerea cu 5%, numai el nu. S-a venit cu dovezile foarte clare de unde se acoperă deficitul care s-ar crea prin aplicarea reducerii CAS aşa că aş dori să vă prezint nişte cifre. În Franţa de exemplu, se aplică la ora actuală măsuri de reducere a taxelor plătite de companii, un fel de reducere ca şi CAS, în condiţiile în care Franţa are datorie 96% din PIB şi 4% deficit. Spania aplică de asemenea măsuri de relaxare şi de reducere a taxelor companiilor, în condiţiile în care datoria Spaniei este de 100% din PIB şi deficitul de 7%. Noi, avem deficitul de 2,2% şi 40% datorie din PIB. Cum să nu fie sustenabilă România să susţină asemenea măsuri, când prin comparaţie cu aceste două ţări la noi ar fi un fleac. Pe lângă faptul că s-a demonstrat şi economic de unde s-ar încasa banii respectivi”, a precizat ministrul delegat Doina Pană, vineri, într-o conferinţă de presă.

Doina Pană susţine că aceste cifre sunt extrem de relevante pentru ca Guvernul să reducă Contribuţia de Asigurări Sociale cu 5%. În plus, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură mai crede că reducerea CAS cu 5% începând cu luna octombrie va fi o gură de oxigen pentru angajatori care îşi vor permite să aibă mai mulţi salariaţi.

Reamintim faptul că preşedintele Traian Băsescu a întors în Parlament legea prin care se reducea CAS de la 1 octombrie la angajatori, pe motiv că reducerea nu poate fi susţinută de bugetul de stat. Preşedintele României a susţinut în repetate rânduri că prin reducerea CAS la societăţi, nu la salarii, se realizează o creştere de la 12.5 miliarde de lei la peste 18 miliarde de lei a deficitului fondului de pensii.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.