Actualitate

Ministrul Economiei despre electrificarea gospodăriilor şi redeschiderea minelor

Prefectul Ioan Țintean i-a solicitat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, un punct de vedere legat de electrificarea grupurilor de case din diferite sate sau cătune şi l-a întrebat dacă se vor face verificări asupra modului în care societăţile care s-au ocupat de închiderea exploatării miniere Rodna şi-au făcut treaba.

”Vreau să vă solicit un punct de vedere la câteva probleme transmise de preşedintele CJ împreună cu echipa de parlamentari USL. S-a tot promis în diferite campanii finalizarea sau apropierea de finalizare a acestei mult discutate situaţii a electrificării capetelor de străzi, grupurilor de case din diferite sate, cătune. Dacă puteţi da o speranţă în viitor acestor cetăţeni. A doua problemă. În zona minieră Rodna s-au închis minele. Din câte se pare, ar trebui făcut un control asupra modului în care societăţile care s-au ocupat cu închiderea minelor şi-au făcut treaba, s-ar putea să se constate cazuri cu victime, surpări. Dacă veţi dispune un control în acest sens”, a spus Țintean.

”În legătură cu electrificarea, când eram Ministrul pentru Economie şi Finanţe îmi era mai simplu să obţin finanţări, dimineaţa scriam scrisori ca ministru al Economiei şi după-amiaza le citeam ca ministru al Finanţelor. Nu se poate da un răspuns direct, fiecare caz e specific. Există cătune, pâlcuri de case, care nu au autorizaţie de construcţie, ele nu pot solicita conectare la reţele electrice. Există case construite în zone inundabile, nu se pot face extinderi. Sunt locuinţe risipite pe coaste de munte, unde distribuitorul de energie electrică nu găseşte eficienţa economică. Plus că dacă acest consum prevăzut nu va acoperi costurile de investiţii pe o perioadă lungă, distribuitorul va ezita să facă electrificarea”, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a adăugat că există deja sute de solicitări de redeschideri de mine, dar că România nu are încă legislaţie care să permită acest lucru, abia acum lucrându-se la modificarea ei.

”Am constatat cu surprindere că în România nu există legislaţie care să permită redeschiderea unei mine închise. Îmi veţi spune: bine, dar aţi mai fost ministru. Da, dar pe vremea aceea nu aveam solicitări de redeschidere de mine, fie pentru faptul că investiţia privată nu era dezvoltată în această zonă, fie pentru că tehnologiile nu permiteau valorificarea unor rezerve pe care noi le socoteam epuizate sau ineficiente economic. Azi există această ipoteză, e dătătoare de speranţă şi de locuri de muncă, avem sute de solicitări de redeschideri de mine, de la cărbuni până la neferoase. A fost înfiinţat un comitet interministerial şi în foarte scurt timp vom modifica legislaţia minelor, pentru a putea redeschide mine acolo unde există proiecte susţinute de iniţiativa privată. Nu-mi asum riscul de a estima în cât timp iese din Parlament legea, dar avem termen până luna viitoare să terminăm modificările şi să le depunem. Având o majoritatea copleşitoare în Parlament, am putea în două luni să scoatem textul, deci în această sesiune parlamentară. Am avut un accident cu câteva persoane care au pătruns prin efracţie într-o mină şi nu au mai avut puterea să iasă. Vom continua finanţarea închiderilor de mine şi a igienizării iazurilor de decantare pentru a nu mai avea situaţii similare”, a comentat Vosganian.

Ministrul Economiei a făcut o vizită de o zi în Bistriţa pentru a discuta cu autorităţile despre Parcul Industrial Bistriţa Sud.

În vara anului trecut, Ministerul Economiei anunţa că electrificarea gospodăriilor fără acces la reţeaua naţională, situate în 2.240 de localităţi, se va derula în perioada 2012-2016, după investiţii de peste un miliard de lei (231 milioane euro), din care 90% de la bugetul de stat şi 10% de la autorităţile locale. Costul unitar rezultat din studiu, necesar pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a unei locuinţe izolate, era de aproximativ 11.000 de lei, potrivit proiectului. Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 până în prezent au promis că vor electrifica satele şi localităţile care nu beneficiază încă de acest serviciu.

1 comentariu

  • Cu oamenii pe care-i promovati prin deconcetrate si ministere nu veti putea dechide nici o mina. Degeaba vrea o companie privata sa redeschida mine si cand se duce la minister constata ca nu are cu cine vorbi ( personal angajat este destul, dar pregatit pe domenii mai putin). La Rodna d-le Tintean inchiderile le-au facut firmele in spatele carora erau politicieni, au plimbat niste hartii, s-au luat banii si acum „saracii zonei” disperati cauta prin galerii fier vechi.Pe acesti amarati nu-i puteti opri sa intre in galeriile parasite decat cu locuri de munca, nu cu vorbe si promisiuni.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.