Ministrul Energiei, Toma Petcu, venit în vizită de lucru în Bistrița-Năsăud pentru a discuta cu autoritățile despre problemele locale, mai ales cele pe Valea Bârgăului, a vorbit într-o conferință de presă despre ”temele sensibile” abordate la întâlnire: alimentarea cu gaz a localităților care nu au rețele și extinderea rețelelor de electricitate în zonele cu potențial de dezvoltare din județ.
”Am discutat și analizat aceste aspecte la nivelul Prefecturii. Pentru alimentarea cu gaz le-am spus foarte clar primarilor ce urmează să se întâmple. Acum, procedura de licitație a serviciului de concesionare a distribuției de gaze se realizează de către Ministerul Energiei, lucru cu care nu sunt de acord, pentru că dacă mâine 3.000 de UAT-uri ar vrea extindere sau instalare de rețele, ministerul ar fi blocat, n-ar avea capacitatea tehnică să facă 3.000 de licitații. Așa cum UAT-urile își fac singure procedurile pentru salubritate, apă, canal, cred că și pentru gaze ar trebui să se întâmple la fel. Ca urmare, în Parlament se dezbate OUG care modifică Legea 123 și noi am depus un amendament pentru ca această competență de derulare a procedurilor de concesiune să fie transferată către UAT-uri. Sperăm să fie aprobată în septembrie, iar din octombrie UAT-urile să fie pregătite să-și deruleze singure procedurile de licitație pentru concesionarea serviciului de furnizare a gazelor. Le-am spus, suportul tehnic va fi în continuare din partea ministerului, pe grupuri de lucru cu mai mulți primari o să vină directori din minister care au mai derulat astfel de proceduri și cunosc ce trebuie făcut. Este un pas important pentru că nu mai blocăm aceste licitații și încercăm printr-un proces de descentralizare, așa cum este normal, să deblocăm această situație și să dăm posibilitatea primăriilor să se dezvolte în acest sens.
Ca să putem face extinderi de rețele de electricitate, fie că se fac de către Electrica sau de către alți operatori, important este ca primăriile să aibă PUZ-ul și PUG-ul realizat, altfel legea nu permite posibilitatea extinderii rețelelor. Am îndrumat atât conducerea Prefecturii, cât și a Consiliului Județean, dar și pe primari, să aibă cât mai repde aceste planuri urbanistice. Este vorba și de perspectiva de dezvoltare, așa cum este Colibița – știu ce înseamnă partea dreaptă pe lângă baraj și pe lângă lac -, care are nevoie de această extindere, dar fără PUZ și PUG nu putem. Primarii au tot sprijinul, au primit și sumele necesare, odată cu aprobarea acestor documentații noi avem capacitatea tehnică și financiară. Pentru satele izolate, cătunele care nu au electricitate sau persoanele care nu au acces la electricitate am discutat pentru un proiect pe Fondul de Mediu care să prevadă sumele necesare printr-un program similar cu Casa Verde, să putem aloca sume pentru persoane fizice și UAT-uri, lucrări mici cu panouri fotovoltaice și baterii de rezervă”, a afirmat Toma Petcu.
Conducerea județului, primari de pe Valea Bârgăului, directori din firme şi unităţi subordonate Ministerului Energiei au participat la o întâlnire pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut-o la Instituţia Prefectului cu cei implicaţi în proiectul “Introducerea gazului metan pe Valea Bârgăului”. Președintele CJ Radu Modovan i-a prezentat ministrului priorităţile de dezvoltare ale judeţului, precum şi dificultăţile pe care le întâmpină în derularea proiectelor existente, determinate fie de legislaţie fie de obtuzitatea unor funcţionari regionali ori centrali.
De unde e ? Alexandria , Giurgiu ?
Dacă te-ai fi interesat pe „goagăl” (Google), ai fi putut afla, că distinsul domn, care deţine portofoliul ministerului Energiei provine din judeţul Giurgiu şi cred că se pricepe la luptele de autoapărare, ( a terminat Academia de jandarmerie) deoarece, chiar dacă nu provine din judeţul Telemorman, pardon, Teleorman, se pricepe foarte bine la domeniul, pe care-l păstoreşte, că doar şi energia trebuie autoapărată. Atât de competent este în domeniu, încât le incită oamenilor speranţa în posibilitatea de a dispune de instalaţie de gaz, care este mai „lezne” (uşor) de utilizat ca lemnele şi mai comod, deoarece trebuie doar să răsuceşti un buton, să aprinzi un chibrit şi flacăra albastră produce căldura necesară în casa omului, pe de altă parte asigură şi „autoapărarea” împotriva tăierii în masă şi în perspectiva îndepărtată, a dispariţiei pădurilor şi este mai curată, ba pe deasupra, e şi un poluator puţin mai eficient în „autoapărarea” mediului înconjurător. Dar pare să nu ştie dacă nu se epuizează şi resursele de gaz metan ale ţării şi astfel, deşi, de pe acum este mai scump gazul utilizat pentru încălzire decât lemnele. Dar ce-l priveşte pe dumnealui, dacă oamenii au cu ce să plătească costurile mai mari, deasemeni, cum se va realiza infrastructura necesară pentru distribuţia gazului metan. Ce contează că mai face greşeli de ortografie, că doar noi suntem vinovaţi că nu ştim să ne exprimăm româneşte, că nu am ajuns să cunoaştem încă succesele (era să scriu succesurile) învăţământului românesc, care a trecut prin atâtea reforme, de câţi miniştri s-au aşezat pe fotoliul acestui minister în cei aproape 28 de ani, de când beneficiem de binefacerile democraţiei. Era să mai spun, că vine dintr-un judeţ vecin cu judeţul Teleorman, deci ar avea legături cu dl.preşedinte al Camerei deputaţilor, dar nu vine de la PSD, ci de la ALDE, deci este omul dl-ui preşedinte al Senatului, alt mare specialist în management. Cinste lor !!