Actualitate Recomandări

Ministrul Pădurilor despre Codul Silvic și lemnul de foc pentru populație

”Au fost foarte multe discuții pe Codul Silvic. De ce a fost atât de importantă modificarea Codului Silvic? Sunt convins că aceia care l-au modificat în 2017 au avut cele mai bune intenții, dar din păcate realitatea a dezmințit în anumite aspecte cursivitatea care s-a dorit să fie în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase. Am cântărit foarte bine, am avut patru întâlniri regionale cu peste 30 de județe cu fond forestier important, am avut discuții cu toți cei din sectorul silvic. Înainte de a ne exprima punctul de vedere, am cerut o situație de la RNP Romsilva și am constatat că dacă acest Cod Silvic rămânea nemodificat aveam două situații pe care nu ni le puteam permite să continue așa”, a spus într-o conferință de presă ministrul Apelor și Pădurilor, senatorul PSD Ioan Deneș.

El a detaliat: ”Din analizele făcute cu specialiștii din sectorul silvic rezulta că la finalul 2018 vom avea o cantitate de 2 milioane mc masă lemnoasă care ar rămâne în pădure, neexploatată, din volumul pe care îl avem aprobat anual. Aveam aproximativ 400.000 mc, din care 175.000 mc de anul trecut, în depozite și rampe, lemn care nu era cumpărat și rămânea să putrezească. Având aceste două elemente, și bineînțeles și altele, în momentul în care am prezentat un punct de vedere Parlamentului am avut în vedere două aspecte: să nu mai rămână lemn în pădure din cel aprobat pentru exploatare, să poată fi pus pe piață cât mai mult din acea cantitate, și ca acest lemn să nu rămână un timp nedefinit în depozite și rampe unde să putrezească, să poată fi valorificat la timp”.

”Din toate aceste puncte de vedere, am avut un element foarte important la care am ținut foarte mult: lemnul de foc pentru populație. În regulamentul de valorificare a masei lemnoase, pentru prima dată a fost menționat că RNP are obligația să pună pe piață o cantitate expresă de lemn cu diamentrul sub 24 cm, respectiv 1 milion mc minim, prin forțe proprii. Era pericolul ca acest lemn de foc, despre care unii spun că nu este prea rentabil să îl exploateze, să rămână în pădure. Noi ca să avem siguranța că nu rămâne în pădure, ci este pus la dispoziția populației, am făcut această precizare în regulament. În tot acest circuit de punere la dispoziție a masei lemnoase pentru populație a rămas în continuare primăria, unde cetățenii pot depune cereri pe tot parcursul anului pentru a primi lemn de foc la prețul pieței. Pot să depună și la agentul economic care exploatează”, a adăugat Ioan Deneș.

Ministrul Apelor și Pădurilor a precizat că în Bistrița-Năsăud, până în luna august, era un necesar pe bază de cereri de 55.533 mc lemn de foc, fiind pusă la dispoziție o cantitate de aproximativ 30.000 mc. ”Noi preconizăm că pe noul Cod Silivc volumul de lemn de foc va fi mult mai mare”.

Ioan Deneș a vorbit și despre produsele accidentale, în special doborâturile: ”Vedeam enorm de multe lemne căzute de două luni, de cinci luni, de un an sau doi și nu le mișca nimeni. Nimeni nu își dorește să apară doborâturi, dar sunt calamități, cantități de zăpadă foarte mari, vânt, furtuni. Nu folosește nimănui, nici măcar pădurii, ca aceste doborâturi să rămână acolo și să nu fie expoloatate. În primul rând este o resursă care trebuie valorificată și în al doilea rând există pericolul, mai ales la rășinos, să apară tot felul de boli și insecte într-o pădure sănătoasă. Se prevedea ca aceste doborâturi să fie verificate de Garda Forestieră și apoi dată autorizație, iar Garda Forestieră dintr-o anumită limitare de personal nu putea să facă în timp util aceste verificări și autorizări. Am modificat prevederile în acest sens: după ce Ocolul Silvic evaluează masa lemnoasă doborâtă din acel amenajament silvic și trimite către Gardă, aceasta are la dispoziție 15 zile. Dacă după 15 zile nu verifică, se mai așteaptă cinci zile și după cele 20 de zile Ocolul Silvic autorizează și face demersurile pentru scoaterea la licitație, valorificarea acelui lemn. Dacă aveai o cantitate de doborâtură care depășea ce se prevedea în amenajament pe doi ani să zicem, apărea un vid legislativ, trebuia să aștepți următorul amenajament silvic, că nu ai voie să exploatezi. Am făcut modificarea și am spus clar că tot ce însemană doborâtură se exploatează, iar în următorul amenajament se prevede să nu se facă exploatare pe un an, doi sau cât trebuie pentru a acoperi cantitatea de doborâturi pe care ai exploatat-o”.

El a menționat că ”regulamentul este în dezbatere publică și apoi printr-o HG se va face modificarea lui, Codul Silvic fiind în vigoare. Deja cei din sectorul silvic pun în aplicare modificările: scoaterea la licitație prin metoda valorificării pe picior ca a treia soluție, primele două fiind în vigoare și anume forțe proprii RNP și prestări servicii. Din semnalele și informațiile primite, se pare că lucrurile încep să se normalizeze din acest punct de vedere”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.