Actualitate

Mioriţă laie, laie bucălaie. ”Oaia Bălă, mândria Bistriţei” (FOTO)

Crescători de animale din Bistriţa şi din mai multe comune au adus în Viişoara, la cea de-a XVI-a ediţie a târgului oierilor, cele mai frumoase exemplare de ovine din rasa Țurcană albă, subvarietatea Bălă de Bistriţa. La deschiderea expoziţiei au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, preşedintele CJ Radu Moldovan, viceprimarul George Avram.

La târgul oierilor, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud (ACOC), au venit Gheorghe Neaţă – director pe probleme de zootehnie în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, viceprimarul George Avram, directorii filialelor judeţene DADR, APIA şi APDRP, Nuţu Tabără, Florin Căpraru respectiv Sorin Roşu Mareş, deputatul de Olt Dan Ciocan, primari din judeţ.

În ţarcuri au fost expuse ovine ale crescătorilor de animale din Bistriţa (Grigore Andreica), Livezile (Luca Costin, Aurel Popa), Unirea (Ioan Cârcu, Natus Rus), Şieu (Sandu Dărăban), Sânmihaiu de Câmpie (Ioan Mate), Petriş (Mihai Oltean), Lechinţa (Vasile Petrican, Eugen Râpan), Bârla (Ioan Timar), Susenii Bârgăului (Teodor Tomoroga), Sântioana (Florean Vărărean).

Târgul oierilor, unde ciobanii au gătit tocană de berbecuţ la ceaun, a fost deschis de formaţia de trâmbiţaşi din Năsăud.

Manifestarea expoziţională îşi propune prezentarea an de an a rezultatelor procesului de ameliorare a rasei Țurcană, varietatea albă, subvarietatea Bălă, tipul de Bistriţa. Organizatorii au pregătit şi de această dată cupe şi diplome pentru proprietarii de oi, pe diferite categorii: oi mame, berbeci, mioare şi tineret. ”Oricum, indiferent de cine ia premiile, nota 10 pentru toţi, pentru oile bucălăi pe care le aveţi aici”, le-a transmis oierilor preşedintele ACOC, Ion Câmpian.

”Avem 78 de milioane de euro pe care îi împărţim la câte oi avem. Dacă ne-am fura, ne-am fura căciula unul la altul, să nu dăm vina pe nimeni. Suntem cam la 40 de lei pe cap de oaie pe an, pe care o să-i primim începând de la anul. Subvenţiile se primesc de regulă până în 30 iunie. Să nu se supere primarii, dar încercăm ca banii de pe păşuni să ajungă la utilizatori, oamenii care ies cu animalele pe păşune. Trebuie să plătim impozite, vă rog prieteneşte să ne facem datoria. Când e de dat, nu place nimănui, dar n-avem ce face, nu ne putem sustrage, altfel de unde bani pentru subvenţii? Trebuie să ne îndreptăm spre programe şi proiecte cu bani europeni, banii de la stat sunt din ce în ce mai puţini”, le-a mai spus Câmpian.

”Cunosc efectivele din Bistriţa, cunosc o serie întreagă de crescători, cunosc obiceiurile şi tradiţiile. Munca oierilor începe să se apropie de conturarea unui ecotip pe care îl dorim de mult. Am dorit ca această oaie albă, Bălă cum i se spune, să fie mândria ţării. Este mândria Bistriţei deocamdată, chiar dacă mai există şi în alte turme din ţară. Rămâne în sarcina mea să notific omologarea acestei populaţii. În scurt timp vom avea datele de control oficial şi o vom înscrie cu identitatea ei, cartea de ei de rasă care s-o reprezinte. Cea mai reprezentativă ţară pentru mine ca şi creştere a ovinelor este Franţa. Oierii au şi o parte de nemulţumiri în ce priveşte administrarea păşunilor, ştiu. Legea pajiştilor care îi pune în administrarea păşunilor şi fâneţelor României este în lucru, să dăm păşunile în exploatare celor care cresc animale. Subvenţiile sunt cele care sunt, încercăm să dăm subvenţii din bugetul european pe zonă defavorizată, este primul an când oaia va primi 6 euro. Avem 9,5 milioane de oi în matcă, suntem a treia forţă a Uniunii Europene”, a declarat Gheorghe Neaţă, director în MADR.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea o galerie foto!

1 oieri targ 2 oieri targ 3 oieri targ 4 oieri targ 5 oieri targ 6 oieri targ 7 oieri targ 8 oieri targ

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS