(FOTO) Gala Premiilor municipiului Bistrița 2019 de la Palatul Culturii a început cu înmânarea însemnelor de cetățean de onoare lui Mircea Calu, în urma deciziei Consiliului Local din 12 decembrie. El a devenit al 71-lea cetățean de onoare al orașului ”pentru contribuția semnificativă în promovarea imaginii pozitive a municipiului și dezvoltarea vieții culturale prin intermediul filateliei, în Bistrița, pe parcursul ultimelor decenii”.
”Acordarea titlurilor de Cetățean de onoare a început în 1990 și avem o galerie importantă de nemuritori, le spun eu, cetățeni din Bistrița sau din afara ei care au pus umărul la imaginea frumoasă a municipiului. Astăzi acord în numele cetățenilor municipiului Bistrița acest titlu onorant domnului Mircea Calu. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați realizat pentru orașul nostru și vă doresc să vă bucurați în continuare de succese”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
”Sunt bistrițean din 23 septembrie 1962. Am fost trimis la Bistrița pentru două luni, să termin o lucrare, și am fost adoptat de Bistrița prin familia pe care mi-am creat-o aici. De-a lungul celor 57 de ani câți am în Bistrița, am putut realiza alături de colegi o adevărată mișcare filatelică. Astăzi, filiala Bistrița a asociației filateliștilor este pe locul 2 pe țară la manifestările organizate în țară și la invitațiile primite din străinătate. Datorită efoeturilor filateliștilor, la Bistrița avem patru medaliați cu aur la nivel național, ceea ce nu este puțin. Vă așteptăm la expozițiile noastre, să vedeți ce se găsește într-un petic de hârtie”, a spus Mircea Calu.
Mircea Calu (80 de ani) a fost din ianuarie 1990 și până în ianuarie 2019 preşedintele Societăţii Filatelice Bistriţeana, iar din ianuarie 2019 – preşedinte de onoare al asociaţiei filatelice menționate. Mircea Calu a fost implicat direct în organizarea tuturor manifestărilor filatelice care au avut loc în ultimii 57 de ani în Bistrița. De-a lungul timpului, a organizat peste 60 de expoziţii de diferite grade de competivitate, de la cele judeţene până la cele cu participare externă.
Printre cele mai importante expoziții organizate se numără cele dedicate aniversării Marii Uniri de la 1918, Centenarul Liviu Rebreanu, expoziţia dedicată marii atlete Gabriela Szabo, 740 de ani de atestare documentară a Bistriţei, Ziua Filatelistului – prima manifestare de acest gen în ţară, expoziţiile dedicate celor 150 de ani de la apariţia emisiunii de mărci poştale Principatele Unite, celor 95 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizată, Festivalului Internaţional de Folclor ”Nunta Zamfirei”, celor 150 de la naşterea lui George Coşbuc, Bicentenarului Andrei Mureşanu, precum şi numeroasele expoziţii sub titulatura Virtus Romana Rediviva. În anul 2016, Asociația Filatelică Bistriţeana a inaugurat Muzeul Filatelic Bistriţa, singurul demers de acest fel din țară, iar în anul 2019 a fost lansat volumul ”Cronica bistriţeană a unei pasiuni”, lucrare care face o trecere în revistă a tuturor manifestărilor organizate de filateliştii bistriţeni.
Anul acesta au mai primit distincția, în urma hotărârilor Consiliului Local Bistrița din 25 iulie respectiv 22 august, managerul Clinicii Sanovil, Gavrilaș Mureșan, și directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma. Diplomele au fost înmânate în 24 august, cu ocazia Târgului Mare al Bistriței.
Aici lista completă a cetățenilor de onoare.
Adaugă comentariu