”Principala ţintă pentru SJU în următorii doi ani este acreditarea spitalului, începută anul trecut, şi care prezintă 11 capitole de acreditare destul de sofisticate. România, din punctul de vedere al sănătăţii, n-a avut nişte standarde foarte clare şi dintr-o dată aceste comisii au adoptat cele mai complicate standarde din Europa, cred că după cele franceze şi greutatea e că de multe ori nu ai legislaţie. Toată problema de infrastructură trebuie ghidată în această direcţie”, a spus managerul spitalului într-o conferinţă de presă.
Mircea Gelu Buta a afirmat că a fost un mare proiect de reabilitare termică finalizat luna trecută: ”A fost un proiect foarte mare, vine şi iarna şi lucrurile sunt în regulă. 85% din dezvoltarea secţiei de oncologie a fost realizată, există o anumită finalitate în lucrarea de pe Alba Iulia. Este o zonă în care dezvoltăm o implementare a terapiilor terminale. Cancerul este o boală gravă şi omenirea încă îi caută rezolvare”.
El a subliniat că reabilitarea maternităţii spitalului se derulează în cadrul unui proiect european. ”S-au început lucrările de o lună de zile, s-a parcurs poate până la 10%. Această maternitate este la etajul 2 al spitalului şi refacerea ei ar însemna ceva rupt de restul spitalului, fapt pentru care strategia noastră este să legăm acest etaj 2 care va fi ultramodern cu restul etajelor, iar de aici vin celelalte investiţii. S-a ridicat şi problema că făceam una nouă cu aceşti bani. În proiectele europene nu se refac decât clădiri vechi, că altfel şi noi am dori să facem un bloc materno-infantil chiar pe locul de lângă spital, pe care din păcate l-am şi pierdut printr-o revendicare şi o mare partea din curtea spitalului de la Han este luată. Urmează această refacere a instalaţiilor sanitare, cu grupuri sanitare, băi, o problemă complexă. Sunt băi terapeutice, pentru handicapaţi…Lucrarea este complexă, pentru că nu se referă la refacerea unor camere, ci la întregi instalaţii”, a spus Buta.
Managerul SJU a declarat că s-a decis extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, pentru că nu mai face faţă. ”După ce s-a deschis serviciul UPU lumea era nemulţumită, acum UPU rezolvă problemele de sănătate din judeţ. Sunt zile în care UPU este singura unitate din judeţ care funcţionează şi primeşte mai mulţi bolnavi decât poate să ducă. A vedea 200 de bolnavi într-o noapte este ceva îngrozitor. Am şi făcut destule angajări de medici acolo, dar este unul dintre serviciile grele şi cu mare consum de bani. UPU este finanţat direct de Ministerul Sănătăţii şi mă îngrozesc la ideea că Ministerul nu-l va mai putea finanţa, pentru că nu cred că cineva poate finanţa cheltuiala de acolo”, a adăugat Buta.
Mircea Gelu Buta a precizat că supraetajarea spitalului este un proiect în derulare. ”Această disipare în mai multe locaţii atrage şi foarte multe cheltuieli, trebuie să ne adunăm toată activitatea. Am decis ca încet-încet să ne retragem secţiile de pe Bd. Viişoarei. Această supraetajare este şi o modernizare a blocului operator, pentru că trebuie să dezvoltăm şi alte discipline chirurgicale: chirurgia cardiovasculară, neurochirurgia. Avem medici trimişi pentru specializare, 6-7 ani în aceaste specialităţi, dar sper ca până când ei vin, lucrurile să fie gata. Nu mai poţi face medicină fără tehnică. Este şi proiectul Policlinică, iar prin intervenţia făcută de preşedintele Radu Moldovan la Ministerul Sănătăţii vom achiziţiona aparatură imagistică ultrapefrormantă de care aveam nevoie şi o întreagă instalaţie de chirurgie laparoscopică”, a spus el.
Managerul spitalului a menţionat că odată cu dezvoltarea tehnicii şi oamenii vor fi mai mulţumiţi: ”Orice proiect este avizat de ministere, nu facem proiecte doar aşa să fie, toate trec pe la specialişti”.
Adaugă comentariu