Timp de gândire

Mişcare literară pe bani mulţi de la Guvern. Explicaţii ale râvnei pentru partid a unor literaţi

Scriitorul Andrei Moldovan, fost liberal, actual democrat-liberal, s-a dovedit a fi, în ultima perioadă, un apărător dedicat al preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Ce-i drept, nu degeaba s-a străduit atât de mult. O dovedesc nişte cifre pe care merită să le analizăm azi, în ziua recursului.

Când nu e inspector, Andrei Moldovan e profesor, scriitor şi consilier judeţean PDL, iar, din când în când avocat din oficiu. Domnia sa scrie şi lansează câte două cărţi deodată. Ultimele se numesc „Mâhnirile limbii române” şi „Poeţi români de azi. Alte erezii”.

Totodată, tot Andrei Moldovan este membru al redacţiei „Mişcarea literară”, alături de Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, Ion Moise şi Virgil Raţiu, revistă care ar avea mai multe şanse să rămână în posteritate dacă s-ar limita la apariţii electronice. Dar nici vorbă de aşa ceva. Ea este tipărită trimestrial şi zace cu lunile prin sălile de şedinţă ale CJ după ce aleşii judeţeni, care o primesc gratuit, nu se mai deranjează să o care acasă fiindcă, oricum, ştiu că nici măcar nu o vor răsfoi. Ba, mai mult, consilieri precum Dorin Popescu, au exprimat de mai multe ori opinia că revista e „maculatură” în care „unii îşi ridică ode altora”, ceea ce nu e deloc departe de adevăr.

Cu toate acestea, revista „Mişcarea literară” nu se zbate deloc în sărăcie. La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Guvernul României, prin generozitatea fostului premier Emil Boc, aloca acestei publicaţii nici mai mult nici mai puţin de 30.000 de lei în condiţiile în care revista nu era deloc lipsită de finanţare, preşedintele apărat de Andrei Moldovan fiind grijuliu cu banii pentru „cântăreţii de ode” şi „avocaţii din oficiu”.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în calitate de editor, a fost, este şi va rămâne implicat într-un asemenea proiect cum este cel al revistei Mişcarea literară, revistă girată calitativ de Uniunea Scriitorilor din România, menită să susţină activitatea creatoare a oamenilor de litere de pe aceste meleaguri, oferindu-le astfel posibilitatea de a intra într-un circuit onorant al unei competiţii naţionale”, scria Liviu Rusu în numărul 4 al revistei din 2011.

Dacă studiem cu atenţie caseta redacţională şi împărţim la cinci suma de 30.000 de lei (banii pentru tipărituri existând deja) vedem că literaţilor le-a ieşit ceva la afacerea aceasta.

Întrebarea care se impune este următoarea: ce a făcut revista Mişcarea literară notabil în epoca post-Liviu Rebreanu? Pe cine a lansat în lumea literară? Ce contribuţii a avut la sporirea calităţii scrisului la noi? Părerea mea este că niciuna.

În afară de texte laudative scrise de unii despre alţii, această revistă nu a reuşit, cu tot cu seria ei nouă, să facă nimic pentru literatură, în schimb a fost şi este un magnet de bani publici, primiţi fără niciun alt criteriu decât cel politic.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.