Actualitate

”Misiune 0” pentru Aquabis. Furturi mari de apă şi angajaţi ”lupi paznici la oi”

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a spus că Aquabis se confruntă cu furturi mari de apă, fiind şi cazuri în care acestea se produc cu ştiinţa unor angajaţi. În perioada următoare va fi depusă lista de investiţii pentru a doua fază a proiectului de modernizare a infrastructurii, costurile pentru întreg judeţul fiind de 255 de milioane de euro.

CJ a aprobat în şedinţa extraordinară de marţi un proiect privind ”aprobarea încredinţării mandatului special preşedintelui să voteze şi să semneze pe seama şi în numele CJ adoptarea hotărârii privind aprobarea listei de investiţii prioritare pentru proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud – Faza a II-a, 2014-2020”.

Master Planul pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, elaborat în 2008, acoperă necesarul de investiţii identificate pentru alimentarea cu apă potabilă şi colectarea şi epurarea apei uzate pentru toate localităţi, respectiv aglomerările relevante. Proiectul este acum în prima fază. În acest moment are loc revizuirea Master Planului şi va fi propusă spre finanţare faza a doua a proiectului.

Conform planului de investiţii, costurile totale pentru întreg judeţul se ridică la 255.374.167 milioane euro (204.087.451 milioane euro fonduri de coeziune prima fază, 9.933.200 milioane euro alte fonduri 2014-2020, 41.353.516 milioane euro faza a doua, după 2020).

Lista de investiţii prioritare pentru cea de a doua etapă a Master Planului de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată a fost construită în urma unor ample consultări dintre Reprezentanţii ADI Apă-canal, reprezentanţi ai firmei de consultanţă, SC Aquabis SA Bistriţa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi 57 de primării membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, viitoare beneficiare a proiectului.

”Cinci judeţe au depus până acum lista de investiţii la Ministerul Mediului, în perioada următoare vreau s-o depunem şi noi, să fim în primii zece. Pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu în exerciţiul financiar 2014-2020, România va avea alocată suma de două miliarde de euro iar banii vor fi alocaţi pe principiul primul venit-primul servit. Îmi doresc ca pentru judeţul Bistriţa-Năsăud să fie alocată o sumă cât mai mare care să corespundă nevoilor noastre. Deocamdată nu sunt stabilite procentele de cofinanţare din partea beneficiarilor, dar indiferent de valoarea lor, Consiliul Judeţean va suporta jumătate din cofinanţarea pe care trebuie să o asigure primariile. Avem în diverse comune probleme cu investiţii de acest gen, făcute pe alte tipuri de proiecte. Nu a existat o corelare a acestor proceduri. Avem probleme cu furturile de apă, sunt foarte mari. S-au făcut nişte paşi, în prima etapă a Master Planului au fost prevăzute nişte aparate speciale de verificare pentru a vedea unde sunt racorduri ilegale. Au fost însă şi angajaţi care nu şi-au făcut treaba. Este o misiune 0 pentru Aquabis şi Consiliul de Administraţie, o să vedem la finalul anului care sunt rezultatele. Sunt mari probleme cu furturile de apă şi cu angajaţi lupi paznici la oi, adică furturi cu ştiinţa angajaţilor”, a precizat preşedintele CJ Radu Moldovan, care deţine şi funcţia de preşedinte al ADI Apă-canal.

1 comentariu

  • Furturi pe dracu! Sunt pierderi masive ca urmare a unei regii ineficiente si corupte. Doua saptamani am avut parau in centrul Bistritei ca urmare a unei conducte sparte si nu au venit sa remedieze problema desi au fost sunati de cateva ori. Cand vin, sunt 30 de meseriasi care se uita si unul sapa… ??? Exact ca in pozele faimoase cu „Dorel”. Concluzie sunt pierderi masive ca urmare a incompetentei celor de la Aquabis si probabil furturi cu complicitatea acestora.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.