Problema animalelor sălbatice care distrug culturile oamenilor a fost pusă în ultima şedinţă a Colegiului prefectural. Atunci, subprefectul Ovidiu Frenţ a cerut explicaţii de la Agenţia de Protecţie a Mediului şi ITRSV în legătură cu această situaţie. Directorul APM Sever Roman a explicat că reprezentanţii instituţiei participă la comisii de evaluare a pagubelor, însă, de cele mai multe ori oamenii anunţă autorităţile prea târziu şi nu se mai poate face nimic din moment ce legea prevede că pot fi despăgubiţi doar dacă sesizează imediat cele întâmplate.
La rândul lui, inspectorul şef al ITRSV Cluj, Istrate Şteţco, a spus că legea actuală ar trebui amendată. „Mistreţii au făcut multe pagube şi în judeţul nostru. Aşa cum este legislaţia astăzi, are obligaţia despăgubirii atât proprietarul de terenuri, cât şi gestionarul fondului de vânătoare. În funcţie de cine nu îşi realizează obligaţiile se stabileşte în sarcina cui revine paguba şi se face un proces verbal care se aprobă prin decizia inspectorului şef şi se comunică păgubiţilor. Părerea mea este că nu ar trebui noi, cei de la ITRSV, să mergem să le constatăm. Ar trebui să existe o comisie constituită la nivel local şi, la fel cum e peste tot în UE, şi aici ar trebui să suporte pagubele gestionarul fondului de vânătoare. Statul nu îşi poate permite să plătească toate daunele. Gestionarul, dacă nu îşi face treaba, să plătească. Cei care deţin fondurile de vânătoare să ţină efectivele sub control şi să ia măsurile pentru a diminua cât mai mult pagubele. Se ştie că, pe fiecare fond de vânătoare, e stabilit un număr optim de exemplare pentru a se păstra un echilibru agro-silvo-cinegetic. Când acel număr optim este mai mare, încep să apară pagubele. Ca în orice lucru trebuie să existe un echilibru pe care să îl ţină gestionarii în primul rând”, a spus Istrate Şteţco.
În Bistriţa-Năsăud, sunt 38 de fonduri de vânătoare, această activitate fiind permisă pe 380.000 de hectare, potrivit unui document postat pe site-ul Consiliului Judeţean. Se vânează cerbi, căprioare, mistreţi, vulpi, lupi, urşi, iepuri, potârnichi, dar şi fazani. În judeţ se află cea mai mare concentrare de urs brun din Europa, pe fondul de vânătoare 27 Budac în zona Dealul Negru. Totodată, judeţul Bistriţa-Năsăud deţine recordul mondial la trofeul de urs brun recoltat în anul 1994 pe fondul de vânătoare 26 Colibiţa cu 68,9 puncte C.I.C.
Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj a făcut, anul trecut, 33 de evaluări în teren a pagubelor produse de vânat, dar nu a propus nicio retragere a licenţelor de gestionare.
Trebuie sa mananca si gura lor ceva ! Estia nu stiu sa mearga la SUPER-MARKET ca BIPEZII. NO!
Si eu am parinti in judetul Salaj undeva langa Galgau si ma crucesc cat de necajit e tata cand imi povesteste cum l-au umilit d-nul de agentia de mediu Salaj cu oarece inspector Barbolovici parca, care taie si spanzura in toate comisiile astea in Salaj in care omul este prostit ca nu are nici un drept si dupa aceea ei stau si mananca si beau dupa aceea inm totala sfidare dupa aceea cu administratorii fondurilor de vanatoare! Asa e si in BN d-le director de la Mediu? Tare ma tem ca da!
Si in comuna Pericei Salaj ne mandrim cu cea mai lunga cununa de ceapa de 4.5km dar cred ca am putea face mult mai lunga o cununa doar din cocenii ramasi fara boabe tavaliti la pamant.Desi am facut nenumarate sesizari la primaria locala si la SC Hunter srl ,gestionarul fondului de vanatoare,la ministerul agriculturii nimeni neluand nici o masura ceea ce ma face sa cred ca un mistret vanat se imparte la toti.Inainte de 89 am lucrat obligati terenurile CAP -ului.In ziua de azi lucram terenurile noastre ,iar de recolta beneficiaza asociatiile de vanatoare.La inceput am abandonat un teren situat in preajma padurilor unde mistretii navaleau ,acel teren l-am oferit asoc de vanatoare SC Hunter sa-l cultive ei pt ca mistretii sa aiba un plus de hrana pt a nu inainta pe celelalte parcele . oferta mea nu a fost acceptata terenul nu l-au lucrat in schimb ei scriptic ofera mistretilor tone de hrana.Pt ei este cu mult mai simplu ca oamenii pe cheltuiala lor sa le ingrase un nr cat mai mare de porci mistreti.Pe raza comunei in momentul de fata sunt abandonate din cauza mistretilor peste 400 ha de teren.
In sezonul de vanatoare 2014/2015 gestionarii fondurilor cinegetice au fost oblgati la evaluarile efectuate asupra vanatului sa reduca efectiele la mistreti fata de efectivele reale din teren de catre ITRSV , iar cotele de recota aprobate pentru a fi vanate reduse bineinteles datorita acestui fapt, numai anumiti gestionari ai fondurilor cinegetice ( ex. Ursul Brun ) au avut sansa sa li se aprobe cote de recolta DE EXTRAS la mistret conform propunerilor facute de ei, ce urmeaza veti vedea in acest an, populatiile de mistret au crescut enorm, o sa vedeti de acum incolo pagube produse in culturile agricultorilor, dar si in pasunile crescatorilor de bovine, paziti-va culturile oameni buni !
Ba, da cat de greu e sa faci dracului un gard? Ca il faci odata si bine, iar apoi nu mai ai grija mistretilor. Mai bine stai sa-ti distruga cultura, iar apoi stai cu mana intinsa sa te plateasca statul. Da de ce sa plateasca statul, ca tu nu-ti faci gard, iar administratorii fondurulor de vanatoare nu impusca mistretii? Ia sa va certati voi intre voi si sa va rezolvati problemele. E mai simplu sa stai cu mana intinsa la „stat”.
Tic,tu ai idee cat dracului costa un gard care sa reziste unui mistret de 100- 200 kg? Mai mult decat si-ar permite majoritatea amaratiilor afectati,pe care nepasarea autoritatiilor i-aduce in pragul disperarii…sa fim seriosi,nu este vorba de stat cu mana intinsa e vorba de legi care se voteaza in distinsul nostru parlament care acu-i ocupat sa-si apere distinsii colegi infractori in fata DNA….
Prosti astia de porci nu au auzit de vinatorii de la Bistrita Birgaului ca ar fugi din Romania si nu ar mai veni inapoi.
Am 4 ha lucerna.Mistretii mi-au „arat” afectand total cultura.Sa fac 1200 metri de gard?Sper ca ai glumit.Daca ai fi in locul meu sigur ai gandi altfel!