Actualitate Social

Mistreții distrug culturile de cartofi și ovăz din mai multe localități

Localnicii din Sigmir, Caila și Blăjenii de Sus au reclamat Asociației de vânătoare „Ursu Brun” din Maieru care gestionează fondul de vânătoare 21 Măgheruș că turme de mistreți le distrug culturile de cartofi și ovăz.

Vicepreședintele asociației, Delu Borș, a declarat, luni, că organizația pe care o reprezintă a preluat acest fond de vânătoare abia în luna martie a acestui an și nu are informații exacte privind numărul de mistreți de pe suprafața gestionată care este de peste 12.000 ha.   

„Noi am preluat fondul de vânătoare 21 Măgheruș de la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bistrița-Năsăud care a raportat că sunt 60 de mistreți pe acest fond conform ultimei evaluări. Nu avem alte informații legate de efectivele de mistreți așa că e posibil să fie mai mulți. Sătenii din Caila, Sigmir și Blăjenii de Sus ne-au semnalat că mistreții le distrug culturile de cartofi și ovăz, dar sezonul de vânătoare la acest animal începe doar la 1 august”, a declarat Borș.

El a menționat însă că Asociația de vânătoare „Ursu Brun” a cerut inițial Inspectoratului de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Cluj să-i aprobe împușcarea a zece mistreți în afara sezonului, date fiind pagubele pe care le fac animalele.

„Cei zece mistreți au fost recoltați și am mai cerut o suplimentare cu încă cinci. Așteptăm să vedem dacă ni se va aproba și vom încerca să mai reducem din efective chiar și înainte de începerea sezonului. Anul acesta, ni s-a aprobat să recoltăm 32 de exemplare”, a declarat Borș.

El a menționat că asociația a făcut tot ce a ținut de ea ca să țină mistreții departe de culturile țăranilor.

„Am încercat să-i alungăm, să montăm garduri electrice în apropiere de satul Caila, dar oamenii nu au vrut, am dus mâncare în pădure. Din păcate, mistreții tot au ajuns la culturi și au făcut pagube”, a declarat el.

În ce privește despăgubirile pe care le-ar putea primi cei cărora le-au fost distruse culturile, Borș a spus că, potrivit legii, trebuie constituite comisii la nivelul fiecărei primării.

„Aceste comisii trebuie să stabilească dacă administratorul fondului de vânătoare e vinovat de situația creată sau proprietarul nu și-a păzit culturile. Dacă toată lumea și-a făcut treaba, atunci se cer despăgubiri Ministerului Agriculturii”, a declarat el.

Sezonul de vânătoare la mistreț începe la 1 august 2011 și se încheie în 15 februarie 2012.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS