Recomandări Social

Mitică, omul cu ceaunele de la Livezile: Din meseria asta cresc 16 nepoți

Mitică din Livezile, ceaunarul care își expune vasele din tuci la drum și le vinde prin târguri, spune că 2019 a fost un an bun pentru el. A reușit să vândă suficient de multe ceaune ca să-și întrețină familia mare.

”Fac ceaune de la 1 la 150 de kg și nu pot să mă plâng. Anul ăsta chiar mi-a mers bine. Familia mi-i sănătoasă, am 16 nepoți și cu meseria asta îi cresc, cu ceaunele astea. Mă duc pe la târguri, pe la Năsăud, la Beclean, la Rodna și cel mai bine vând aici, la noi în comună, în Livezile. Un ceaun costă de la 35 de lei în sus. Depinde de mărime. E negociabil la mine, că eu le produc. Le fac din tuciuri. Noi așa am prins din moși strămoși. Eu zic să cumpere lumea de la mine că le fac eu. Cele din magazine sunt emailate și sare smalțul, lumea le aruncă la tomberon și tot la mine vine. În vasele mele nu se leagă mâncarea, nu se prinde. Sunt foarte bune. Nu că le fac eu reclamă, dar așa este”, a spus Mitică pe care l-am găsit și în ultima duminică din an cu vase de vânzare la târgul de mașini.

Vasele din tuci sau din fontă sunt robuste, rezistă la temperaturi foarte înalte de gătire și distribuie căldura uniform. Dacă materia primă este tratată corespunzător, nu se lipește mâncarea. În plus, aceste recipiente sunt mai ieftine comparativ cu alte vase. În ele se pot face nenumărate feluri de mâncare, având durată de viață îndelungată.

14 comentarii

  • Am cumparat si eu astfel de ceaune si le-am aruncat la gunoi . Motivul bronzul cu, care sunt vopsite iesea pe mancare . Or fii bune de fiert la porci nu stiu , dar eu sincer l-am aruncat. O fi si toxic. In fine poate gresesc respect munca omului il felicit pentru asta si ai doresc succes sa vanda cat de multe …..eu unul sigur nu mai cumpar. Sa nu uit sa specific eu le-am cumparat din Nasaud poate de la alta persoana alta calitate dar cert e ca au fost o mizerie.

    • Am cumpărat și eu de la domnul și un ceaon și un disc și va pot spune ca sunt de cea mai buna calitate!

  • Alea nu sunt de tuci (fonta), sunt de ALUMINIU. Despre efectele aluminiului asupra sănătății omului studiile și părerile sunt controversate. Sursa aluminiului din care sunt confecționate este incertă. Producătorii artizanali folosesc diferite aliaje de aluminiu reciclat provenit din diferite piese la care nu se cunoaște exact compoziția și efectul lor asupra sănătății omului. Sunt poleite cu cea mai ordinară (ieftina) vopsea industrială fără certificare alimentară. Folosește cu încredere produsele artizanale ale lui Mitica și statistic ai șanse să te caute sasul ăla, Alzheimer. Sunt șanse să mai acumulezi și ceva metale grele prin organism.

    • Apoi cred ca tu nu ai ars ceaonul. Sau știai ca asta e procedeul înainte de prima utilizare????

  • Bai fitosilor ! Mancati din blide de lemn sau de lut arse . Bunicii si strabunicii d-aia au prins batranetile .Liunguri de lemn din racita bre ! Intorceti-va la lucruri naturale si veti fi fericiti !

  • Asta cu intretinerea a 16 nepoti e de cascadorii rasului. Pai copiii care i-au facut pe aia 16 nepoti ce fac? Dorm la umbra lor si le creste nea Mitica progeniturile?

  • Bine că omul muncește , produce , vinde și trăiește din munca lui ! Cunosc o droaie de comuniști în Bistrița care doar au dat din cioc , au mâncat și au băut , iar acum urlă după pensii nesimțite și alte cele .

  • Acum 3 ani un prieten a cumparat un vas de tuci tot de prin Livezile dar nu stiu sigur de la cine , am plecat la Valea Strajii sa facem un ceaun , am pus oala la foc sa se arda putin sa se dezinfecteze si cand ne uitam dupa 10-15 minute la foc oala a disparut , a ramas doar toarta agatata si tuciul s-a topit , am ras de ne-am cacat pe noi. Nu glumesc are filmare prietenul. La Multi Ani si multa sanatate tuturor !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.