”În acest context, recenta hotărâre a Curţii Constituţionale de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, cu toate consecinţele de rigoare, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a Învăţământului, care prevede în articolul 18 (1) că ”Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun”. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală. Privită simbolic o asemenea decizie împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din Decembrie 1989 şi a cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie”, se arată în punctul de vedere al Mitropoliei Clujului, intitulat ”O mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor”.
În comunicat se mai arată: ”Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le străvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului. Sinodul Mitropolitan se declară surprins nu atât de solicitările acestor neprieteni ai orei de religie, cât mai ales de uşurinţa cu care o instituţie fundamentală a statului precum Curtea Constituţională a României s-a grăbit să declare articolele care prevăd că religia este disciplină şcolară obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstituţionale şi discriminatorii. Aceeaşi lege aflată în vigoare stipulează foarte clar că elevul, cu acordul părinţilor, e liber să-şi aleagă pentru studiu religia şi confesiunea şi, mai mult, e liber să nu frecventeze ora de religie. Unde e constrângerea? Unde sunt reclamaţiile elevilor sau ale părinţilor?”.
Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sătmarului ”face un apel către toate instituţiile abilitate ale statului, către părinţi, către elevi, şi către toţi factorii activi implicaţi în educaţia copiilor şi tinerilor, să apere statutul orei de religie ca disciplină obligatorie de studiu, care nu este o achiziţie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al condiţiei umane şi temeiul oricărei morale adevărate”.
c-a parinte nu m-ai imi doresc c-a copii mei sa faca religie in scoala dupa cele facute in acasta mizerabila campanie de catre psd si uni nesimtiti din BISERICA ORTODOXA ce pot invata ;sa minta ,sa umileasca sa fure si chiar sa se lase umiliti de psd si mai mari BOR adevarata religie se invata acasa nu la scoala cu nesimtiti care predau religie datorita faptului ca nu sint in stare de altceva si sint puturosi
lasati elevii din scoli sa invete lucruri practice care o sa-i ajute ulterior in viata nu sa devina ajutati social si pupatori de moaste
oare am inteles bine? Ora de religie reprezinta „libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din Decembrie 1989”? Nu cumva ne batem joc de mortii de la ’89 prin astfel de afirmatii?
Constitutia Romaniei -Art. 29. (1) ” Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.”
(6) ” Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.”
E destul de clar ? Nu poate BOR sa impuna de la sine putere ce fel de religie sa studieze copiii ! Fiecare are dreptul sa decida daca vrea sa participe la orele de religie si sa isi aleaga cultul.
Nu este corect sa fie obligati copii care apartin altor culte sa fie nevoiti sa stea in clase si sa asiste la orele de religie ortodoxa, deoarece nu au voie sa paraseasca clasa.
Eu as merge mai departe si as propune ca fiecare cult, fiecare biserica, sa isi organizeze orele de religie in propriile spatii, cu profesori sau preoti platiti de biserica. Asa fiecare ar fi liber sa aleaga potrivit convingerilor sale, dupa cum garanteaza Constitutia.
Poate ca astfel ar fi nevoita si BOR sa se modernizeze, sa iasa din evul mediu si sa atraga copiii, tinerii, nu sa-si adune enoriasii cu forta sau cu ajutorul politicienilor.
Singurul lucru pe care copiii trebuie sa-l invete la scoala este respectarea celor 10 porunci, adica chestii etice si morale.
Exista o porunca scrisa – „Sa nu minti” si alta nescrisa „Sa nu accepti sa fi manipulat de nimeni”.
Inainte de 1990 nu se preda religia in scoli, nu erau atatea divorturi, oamenii erau mai buni unii cu altii, etc. De cand se face religie in scoli, tinerii inca din invatamantul preuniversitar ( varsata sub 18 ani) isi incep viata sexuala (curvie), fura, sunt agresivi, nepoliticosi, au un limbaj nepotrivit, etc. Acestea sa fie efectele orelor de religie? Si asta odata cu finantarea bisericii de stat. Pentru ce? Uitati-va la rezultate. Totul este pentru bani (biserica srl), in rest nu mai conteaza nimic .
heei, domnule NK, hai s-o lasam pana luni pe politica, dupa aia avem timp si de religie si alte bazaconii…
Problema este foarte delicata. Nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem. Numai ca in prezent programa se rezuma doar la studiul ortodoxiei. De aceea, la orele de religie se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se preda uneori copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care nu o intalnesti la prelati sau laici ortodocsi moderni. De aceea, ar trebui revizuita radical programa cu privire la predarea orelor de religie in scoli. Un model poate fi cel din Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta.
RUGĂCIUNEA DE VINERI
Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.
Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.
Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vîrtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.
Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.
Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.
O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!
Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
http://www.napocanews.ro/2014/11/cine-arunca-acum-cu-piatra-in-bor-e-catolic-reformat-sau-ateu.html
KLAUS IOHANNIS…PRESEDINTE !!!
ora de religie istoria pesedeului profesor ospataru
Iar ai fugit din spital, ba, si-ti faci criza online!