Actualitate

IPS Andrei: Omul a devenit rob al imaginii, intră dracul în suflet. Lumea virtuală îl subjugă

IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vorbit despre Pastorala de Paști, avertizând că omul contemporan a devenit robul imaginii şi petrece într-o lume virtuală care-l subjugă, criticând faptul că prin imagine intră dracul în suflet.

”Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Obsesia imaginii l-a subjugat în totalitate. Petrece ore întregi în faţa televizorului şi nu îl poate lăsa o zi să nu urmărească ştirile, filme sau programe de divertisment. În acelaşi timp, calculatorul, cu întrebuinţările lui folositoare sau mai puţin folositoare, i-a devenit tovarăş de toată ziua. Navigarea pe internet îl captivează în aşa măsură că nu mai are timp nici de comunice cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber. Şi ca să-l poată avea peste tot apelează la un laptop sau la o tabletă. Mai nou telefoanele mobile performante, care au şi internet, îi oferă omului imagini, şi-l vezi butonând peste tot: pe stradă, în maşină, la masă, sau în alte multe împrejurări. Şi chiar dacă este în compania cuiva, el, de fapt, se află într-o lume virtuală care-l subjugă. Am dori să îi tămăduim de această meteahnă. Omul contemporan a devenit un pătimaş, rob imaginii, care poate fi bună sau rea. Dacă imaginea este bună, lucrurile sunt în ordine. Dar, dacă imaginea este rea, păcătoasă sau indecentă? Atunci este o problemă. Pentru că prin imagine intră dracul în suflet”, a spus ierarhul.

Mitropolitul Andrei a afirmat că internetul şi televizunea abundă de ”imagini distrugătoare şi prăpăstioase”, el sfătuindu-i pe enoriaşi să ţină cont de icoane, pe care le consideră ”imaginea bună”: “Există şi imagini distrugătoare, prăpăstioase, dacă aş pomeni doar de Balena Albastră care face ravagii în ultima vreme, dar vorbesc şi de imagini păcătoase reprezentate în cărţi, pe pliante, care pot fi distrugătoare de suflet. Patima începe cu lucruri mici şi sfârşeşte prin a te distruge. Sunt şi oameni de ştiinţă care trag semnalul de alarmă şi ne spun că vizionarea excesivă a televizorului şi a internetului constituie un important factor în intensificarea stării de nervozitate şi agitaţie mentală, în slăbirea capacităţii de concentrare, în scăderea memoriei, în apariţia stării de pasivitate, şi a plictiselii, a depresiilor, a anxietăţii şi tulburărilor de personalitate. Ce să mai zicem de urmările de natură morală? Imaginea bună, în sensul absolut al cuvântului este icoana. Icoana este o fereastră înspre Raiul Învierii care dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăţia lui Dumnezeu. Cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morţii veşnice, ne pângăreşte şi ne distruge spiritual”.

Etichete

4 comentarii

  • Spune preafericitul un dram de adevăr legat de obsesii, dependențe, însă și io, dacă aș avea ocazia ( improbabilă , ce-i drept ) i-aș spune că biserica ortodoxă în caz că nu renunță la Evul Mediu…va avea soarta dinozaurilor!

  • fix asta s-o apucat de lectii de morala un turnator.
    când o sa se pocaiasca asta în public cum a facut unul ca Useriu, atunci e un exemplu de ascultat sfaturile lui.
    pâna atunci e doar un fariseu si ipocrit.
    locul astora ca el e la o manastire unde sa-si caute mântuirea si iertarea pacatelor.
    noi pacatosii putem citi sfintele învataturi si în spatii mici si austere.
    curatenia morala a poporului o sa vina atunci când o sa dispara scursurile.

  • Uite cine vorbeste . Un fost informator propune renuntarea la progres si intoarcerea in evul mediu. Andreicut condamna televizorul, calculatorul, internetul, tableta si telefonul mobil , sugerand intoarcerea la icoane si moaste. Spre deosebire de IPS Bartolomeu, un recunoscut om de cultura si un mare orator, care era agreat de mediul academic din Cluj, Andericut este un mediocru stingher in mediul universitar si se simte mai bine la Bistrita in compania chelnerului Raducu si a rapsodului Pugna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.