Actualitate Recomandări

Mitropolitul Andrei s-a întâlnit cu preoţii din Protopopiatul Bistriţa

(FOTO) La Bistrița a avut loc Conferinţa de primăvară a preoților din protopopiat, în prezența IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În debutul întâlnirii a fost oficiat un Te-Deum în biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (de la Coroana), la care au luat parte și prefectul Ovidiu Frenț și managerul SJU Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

iar în deschiderea conferinței, pr. conf. univ dr. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut o prelegere despre activitatea iconarilor și pictorilor bisericești și importanța icoanei în cultul ortodox și în viața creștinului.

La final, preoții prezenți la întâlnire au luat cuvântul și au dezbătut o serie de probleme teoretice și de ordin practic cu privire la tema conferinței.

IPS Andrei a fost însoțit de la Centrul Eparhial din Cluj de consilierul administrativ, pr. Cristian Baciu, care le-a adus la cunostință preoților noutățile administrative, a precizat pr. Emanuel Vidican.

Foto: Protopopiatul Ortodox Bistrița

24 comentarii

  • Ca de obicei religia si politica, scoala si administratia sunt una. Copiii sunt scosi de la ore ca sa pupe poala popii si prefectul prezideaza impreuna cu fostul colaborator al Securitatii conferinţa de preoților ortodocsi din protopopiat. Jalnica imagine a simulacrului de stat civil.
    Sunt curios ce pozitie are Inspectorul Scolar General cu privire la prezenta elevilor de la Liviu Rebreanu in afara incintei scolii la o manifestare religioasa fara legatura cu programa si orarul scolar. A … era sa uit, chiar inspectorul scolar obisnuia sa prezideze conferintele preotesti.
    Avocatul poporului ar trebui sa se sesizeze pentru incalcarea Articolului 49 din Constitutie care spune ca „exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi le-ar pune în primejdie dezvoltarea normală sunt interzise.” Din pacate nici avocat al poporului nu avem decat o alta sluga a regimului. Poporul pare condamnat sa merga de-a bușilea inca cel putin 100 de ani atata timp cat autoritatile statului subscriu, sustin si participa la practici de Ev Mediu.

  • Domnule Andrei ,daca aveti o problema cu religia sau cu profesoara care a fost la biserica in timpul orei de religie (poate fi si ora la dispozitia profesorului ) mi se pare normal sa va spuneti parerea in mod clar si sa va semnati cu numele intreg asa cum voi proceda si eu…
    Vreau sa cred ca nu aveti nimic personal cu Inspectorul General sau cu profesorul clasei de la CNLR …

    • Presupun ca toti parintii isi trimit copii la scola ca sa urmeze in scoala programul educational nu pentru a participa la manifestari politico-religioase in afara scolii. Din nefericire ora de religie face parte din trunchiul comun. Acest lucru nu inseamna totusi transformarea programului scolar in program la dispozitia autoritatii religioase in locul si momentul dispus de ierarhia cultului majoritar. Hai totusi sa zicem ca daca ati avut aprobarea directorului scolii si a parintilor sunteti oarecum acoperita din punct de vedere legal. (Ceea ce nu cred). Moral insa nu. Ceea ce face este abuz emotional si exploatarea minorilor. Nici dumneavoastra si nici scoala nu aveti caderea sa adresati aceasta latura sensibila si intima a constiintei in formare a copilului.
      Regulament de organizare și funcționare a CNLR – Regulament intern:
      Art. 80. Părăsirea şcolii de către elevi pe durata programului şcolar este permisă doar cu acordul directorului. La solicitarea elevului, directorul semnează un bilet de voie pe care sunt precizate: data şi ora părăsirii şcolii, motivul, modalitatea în care serviciul secretariat informează şi solicită acordul părintelui/tutorelui legal înainte ca elevul să părăsească şcoala.
      Deci: aveati sau nu acordul directorului; erati sau nu in ora de religie; copiii fiind in ciclul primar i-ati dus doar pe ortodocsi in fata mitropolitului sau si pe cei de alte confesiuni; ati avut sau nu acordul parintilor; a fost o initiativa personala sau o comanda politica? Nimic personal, desigur. Doar principial.

    • Oooo, probleme! Se vede treaba ca ati avut doar comanda politica. Nasol! Nu va faceti probleme insa ca tura asta scapati ca toti sefii dumneavoastra sunt supusi fostului colaborator al Securitatii prin relatiile de partid si o sa se faca, ca de obicei ca n-au observat. Data viitoare s-ar putea sa trebuiasca sa va faceti mai bine temele. Nu de alta dar va puteti trezi cu o plangere din partea parintilor si deranjul o sa fie pana la minister.

  • Andrei, 95% dintre părinți au semnat pentru ora de religie care, ce să vezi, se ține și în biserică, mai aruncă un ochi pe programă! N-ai tu treabă dacă a avut sau nu aprobare, dacă și-a dat directorul acordul sau nu. Tu fă un efort logistic și înscrie-te în clasa a V-a, acolo unde ai abandonat educația, să înveți ce este cratima și care e rostul ei, și cu câți ”i” se scrie substantivul ”copil” la plural, articulat, ce este virgula și care este rolul ei într-o frază compusă din mai multe subordonate. Bine că dai lecții profesorilor pe internet, dar n-ai fost în stare la școală să faci altceva decât să bei cerneala din călimară, că după cum te exprimi, asta pare să fie singura scofală cu care te-ai remarcat.
    Cât despre presupusul ”abuz emoțional” și ”exploatarea minorilor” la care ar fi supuși copiii (numără câți ”i” am pus!), e dreptul nostru de părinți să fim de acord cu emoțiile care sunt puse în inima copiilor noștri, că e vorba de rugăciune, muzică sau desen. Tu decide pentru copilul tău și noi pentru ai noștri. Ești ateu, construiește-ți copilul după chipul și asemănarea ta, dar nu-mi impune mie ateismul tău și modul în care îmi educ copilul. Bolșevicule!

    • E dreptul vostru sa va legati copiii din punct de vedere religios si emotional de fostii colaboratori ai Securitatii. E bine sa o faceti in cunostiinta de cauza. Copii si parintii de alte confesiuni sunt supusi abuzului de catre cadre didactice de la liviu rebreanu cand sunt angrenati in aceste actiuni politico religioase fara acordul parintilor. Conducerea scolii, inspectoratul si ministerul sunt in egala masura responsabili. Despre asta era vorba. Ati priceput? Securistilor!

    • Securist ești tu, Andrei. Doar secretarii de partid obligau copiii să meargă la orele de educație ateist-materialistă și le interziceau să calce prin biserici. Ia mai lasă-ne cu ”cunoștiința” de cauză, nu ne mai da lecții. De unde ai inventat cuvântul acesta, ”cunoștiință”? Când te-am trimis în clasa a V-a, te-ai bosumflat. Cred că trebuia să te trimit în a treia, maxim. Ai în postarea ta cinci greșeli de ortografie în cinci rânduri, dar dai lecții de etică. Lasă-ne pe noi cu ”cunoștiința noastră de cauză”, tu vezi-ți de copiii tăi și nu mai dicta alor noștri. Câtă vreme părinții copiilor sunt de acord cu aceste activități și nu-i retrag de la orele de religie, toată postarea ta e o spumegare inutilă.

    • Era limpede de la bun inceput ca intre preafericitul Daniel si fosta Securitate este o legatura organica. Majoritatea parintilor ai caror copii sunt supusi abuzului emotional si exploatarii politico-religioase nu sunt insa in deplina cunostinta de cauza la ce sunt expusi copiii lor pe durata programului scolar. Ei au circumstante atenuante.
      Securisti sunteti toti aceia care va folositi de copii la fel ca pe vremea lui Ceausescu, la ale carui vizite soimi patriei si pionierii erau nelipsiti. Scopul vostru politico-ideologic nu ma intereseaza absolut deloc si nu va scuza.
      „Copiii nu au rasă, nici religie, nici politică. Nu au nici vină, nici păcate. Din orice țară ar fi, ei sunt pui de om și atât.”
      Pentru voi insa, securistii de teapa lui iustinian, daniel si andreicut, copiii sunt doar instrumente de propaganda, viitori soldati si carne de tun in ostirea ortodoxa.
      Ce treaba aveau copiii la conferinţa de primăvară a preotilor? Care a fost scopul educativ al actiunii? Scopul scoaterii lor din programul scolar a fost doar satisfacerea dorintei de marire al unui fostului colaborator al Securitatii. Acelasi festivism comunist placut autoritatilor organizat de aparatul de partid si de stat. Copii fara nici o vina sunt formati in duhul supunerii, umilintei si slugarniciei de catre institutiile statului.
      Fii linistit parintii nu vor mai tolera mult abuzul si indobitocirea odraslelor. Nu am vazut picior de parinte din cei 95% care au semnat sa faca temenele la sosirea Inalt Prea Securistului. Si daca ei nu se ingramadesc, de ce ar accepta ca copiii lor sa fie tarati la manifestari ca cea de mai sus? Sandramaua voastra cladita pe minciuna prin mutarea in biserica a intregului aparat de propaganda al PCR se va prabusi de la sine odata cu intreg esafodajul politic din spatele ei.

    • Părinții din exemplul următor
      https://www.thestar.com/news/canada/2017/02/24/parents-found-guilty-of-first-degree-murder-in-death-of-diabetic-starved-son.html
      Alexandru Rădiță. Mort prin infometare să iasă dracii.
      Habar nu aveau de art 29 paragraful dumneavoastră. Și nici de ignorarea totală a articolului 1(libera dezvoltare a personalității) art 6 …știți sunt foarte multe articole care se cam contrazic, tradiția deciziilor constituționale în România e abia la început, comuniștii și predecesorii din legiunea lui Codreanu cu cămeșile verzi( bine astăzi avem cămășile negre) nu credeau în texte de lege, ei aplicau gloanțe să rezolve situații în care erau problematice.
      Părinții aceia au crescut într-un mediu doctrinar. Dogmatic. Cu multe elemente de certitudine totală, venite din educația religioasă. Dacă așa a spus popa, așa să fie.
      Și au acționat conform propriilor convingeri religioase.
      Practic și-au omorât copilul, neoferindu-i asistență medicală.
      Cum a fost posibil?
      Simplu.
      Îndoctrinarea de la vârstă fragedă.
      Alegerile spirituale trebuie făcute de la o vârstă când maturitatea mentală , de cunoștințe despre lumea care ne înconjoară, permit formarea unui spirit critic și propriei formule spre fericire.
      Că religia ortodoxă există, foarte bine. Că cea catolică de asemeni. Și budismul poate fi o alternativă. Și ateii. Și agnosticii. Și adepții bisericii de zombies și preasfințitei sonerii pot să fie fericiți. Important ceea ce cred ei că e subiectiv pentru ei.
      Problema apare când fiecare vrea să propună altora, propria rețetă spre fericire. Și mai ales când vor să o impună.
      Iar când vrei să o impui celor mici, fără capacitatea de a selecționa informația, sintetiza părerile este o problemă majoră pe cale oficială, instituționalizată….fără a avea cifra beneficiilor ..ci mai ales cifra dezastrului(performanțele elevilor ultimii în clasamentele internaționale, etc, etc) este o problemă colectivă.
      Școala este acolo pentru a educa, oferi NOȚIUNI verificate, reverificate , pentru a forma caractere care se asumă și atitudini de toleranță. A dezvolta curiozitatea.
      Nu este acolo pentru a îngrădi spiritul, la convențiile adulților.

    • Din păcate, Statul nostru în loc să acționeze în apărarea celor care nu pot să se apere singuri, acționează împotriva intereselor acestora prin încurajarea explicită sau acceptarea tacită a abuzului emoțional și a exploatării copiilor. Reprezentantul guvernului, era acolo ca sa-și prezinte și el serviciile și bunăvoința mitropolitului ortodox și nu și-a pus nicio clipă întrebarea ce caută elevii acolo, în uniforme, în timpul programului școlar? Concentrați doar asupra intereselor lor politice pe termen scurt reprezentații Statului acționează împotriva intereselor pe termen lung ale societății. Așa am ajuns spre exemplu ca în timp ce niște exaltați religioși pun în pericol sănătatea publică prin campaniile împotriva vaccinării copiilor reprezentanții acelorași autorități să le ofere credit, casă, masă și o platformă publică pentru a-și populariza ideile de Ev Mediu în cadrul unor manifestări științifico-religioase.
      Pe de altă parte, astăzi, nici inspectoratul școlar, nici conducerea liceului Liviu Rebreanu n-au considerat necesar, educativ, de cuviința ca să-și facă simțită prezența la celebrarea Zilei Eroilor. S-or fi terminat ieri toate orele de religie, sau, te pomenești că din punct de vedere religios ortodox or fi mai importante manifestările slugarnice la conferinţa de primăvară a preoților din protopopiat în prezența IPS decât Sărbătoarea Înălțării Domnului și pomenirea eroilor.

  • M-am regasit in perioadade glorie comunista,cand scoaterea copiilor din scoala si ducerea lor la Biserica era condamnabila si dascalul respectiv suporta consecintele cele mai grave!Am ajuns la libertatea credintei,Credinciosii ortodocsi,catolici,penticostali,iehovisti isi trimit copiii la cursurie de religie dorite de ei.Ce mare filozofie ,ca niste copii ortodocsi au venit sa-l vada pe Mitropolitul Andrei?Cand merge Papa in Argentina toti copiii care il intampina isi iau liber de la ore?.Ar fi fost anormal ca sa aduca invatatoarea de la Liceul penticostal elevii sa-i pupe mana Mitropolitului Ortodox!

    • De unde sti tu ca erau toti ortodocsi? De cand invatamantul de Stat e Confesional? A devenit o practica ca profesorii sa-i duca la biserica pe copii in timpul orelor si chiar sa-i puna sa se impartseasca indiferent de confesiune. Asta n-are nimic de-a face cu libertatea credintei. Libertatea credintei nu inseamna impunerea credintei voastre unor copii nevinovati. Dimpotriva asta este inlocuirea invatamantului politico-ideologic cu orele de ortodoxism. Nu sunteti cu nimic mai breji decat suporterii statului islamic. La scoala copiii nu trebuie sa fie ortodocsi, penticostali sau catolici ci elevi.

    • Dar tu de unde ȘTII că nu sunt ortodocși? Copiii noștri fac religie creștină-ortodoxă, ia uită-te la el ce obrăznicie, n-ai vrea acum să ne dai foc? Cum îți permiți să ne compari cu jihadiștii, ți-ai pierdut total busola? La școală, în societate sau acasă, copiii au dreptul să fie ce vor ei și părinții lor să fie, tu n-ai citit cărticica aia tricoloră pe care scrie cu majuscule CONSTITUȚIA ROMÂNIEI?
      Bolșevicule.

    • Calmează-te Daniel, nu mai fi fundamentalist! Sunt convins ca copiii tai (daca oi fi avand) sunt ortodocsi. La Liviu Rebreanu nu este clasa in care sa fie toti ortodocsi ca nu suntem in Teleorman. In conditiile astea sau i-a dus invatatoarea ca si in alti ani si pe cei de alta confesiune sa bea aghiasma la festivitate sau i-a lasat in plata Domnului cine stie pe unde. Daca doamna invatatoare avea un raspuns satisfacator, (gen, i-am lasat sa faca informatica cu alta clasa in timp ce noi se faceam selfiuri cu IPS) ni-l dădea. Nu-l are.
      Problema e ca actionand astfel invatatoarea si scoala incalca exact prevederile art.29 din Constitutie pe care iti las placerea sa il citesti si sa-l comentezi. Vezi insa ca daca carticica aia la care te referi mai sus are pe sau sub coperta poza lui Arsenie Boca, nu-i Constitutia României.

    • Constituția României, art. 29, (6) (cu sau fără poza lui Arsenie Boca pe copertă): ”Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”

    • Exact! Cum a fost respectat acest drept al părinților de altă confesiune decât cea ortodoxa de a asigura educația copiilor minori, potrivit propriilor convingeri? Despre asta era vorba draga Daniel. Nu te gândi în mod exclusivist și cu zel prozelitist doar la tine și la convingerile tale. Și ceilalți au drepturi și le sunt încălcate cu nonșalanță, în disprețul Constituției, legilor țării și regulamentelor școlare, cu voie de la stăpânire, pe baza unui plan detaliat elaborat de cooperativa Secu. Și crede-mă nimeni, în afara părinților, nu se gândește în primul rând la binele copiilor.

    • Cine ți-a încălcat ție drepturile, absurdule? O ții sus și tare ba că educația religioasă e abuz, ba că dacă totuși e prevăzută de Constituție, e abuz împotriva copiilor de alte confesiuni, ba că aia, ba că aialaltă. Habar nu ai ce confesiune aveau copiii respectivi, dar ai decis tu că le-au fost încălcate drepturile constituționale.
      Hai, că n-ai limite. Sparge-te singur.

    • Educația religioasă în școli nu este prevăzută în Constituție. Modul în care s-a impus religia în programa școlară ca și practicile încetățenite în școli sunt abuzive și încalcă atât drepturile copilului cât și libertățile celor care au alte convingeri decât majoritatea ortodoxă. Potrivit propriilor convingeri nu înseamnă neapărat altă confesiune sau religie. Știu foarte bine ce drepturi mi-au fost încălcate mie personal, familiei mele și copiilor mei. În modul prezentat mai sus.
      Ferice de tine ca ești limitat! A ta este împărăția cerurilor.

    • Andrei, pentru unul care nu știe scrie corect nici măcar în limba lui nativă, faptul că mă faci limitat îmi stârnește un surâs de milă. Sper că atunci când te vei apuca să faci reclamații pe la inspectorat și amendamente la Convenția drepturilor omului și a libertăților fundamentale să ai prezența de spirit și să-ți dai înscrisurile le fii-tu, să ți le corecteze, că ne faci de râs. Nelimitatule! 🙂

  • Andrei, are dreptate din punctul meu de vedere.
    Şcoala ar trebui să obţină acordul părinţilor individual pentru fiecare copil, atunci când sunt implicaţi în activităţi extraşcolare care presupun deplasarea din incinta şcolii spre alte locaţii, expunerea spre medii şi evenimente, care nu au legătură cu curicula şcolară.
    Sunt chestiuni care ţin şi de asigurarea securităţii copiilor.
    Personal, nu mi-aş lăsa copilul să fie expus într-un mediu unde există o cultură a tăcerii, închiderii, a secretelor îngrozitoare.
    Preoţi care au activat chiar în Bistriţa Năsăud au fost demascaţi în trecut în alte ţări pentru practici care ţin de abuzuri sexuale.
    Pop Ion , din Rebrişoara a fost acuzat şi condamnat pentru asalt sexual. http://www.torontosun.com/2015/12/08/romanian-priest-gets-jail-for-sex-assault-on-parisioners
    Şi nu e singulară situaţia.
    Situaţia a fost chiar gravă se pare în biserica catolică. Sunt filme, reportaje documentare.
    Nimic nu garantează că printre *prea cinstitele* feţe prezente nu se găseşte un alt abuzator.
    Deci ca şi părinte aş vrea să ştiu unde este copilul meu, cu mai ales cu cine este.
    E plin de preoţi divorţaţi, curvari beţivi.
    Am avut foşti colegi de liceu, care a urmat o carieră de preot în judeţ. Şi care în perioada liceului, făcea sex cu prostituatele prin garduri nu era capabil să aibă o relaţie normală cu o femeie.
    Nu-mi inspiră încredere toată bălăriile şi predicile despre sfinţenie etc.
    Natura umană , e universală.
    E datoria mea ca şi părinte să mă asigur că la şcoală copilul meu învaţă noţiuni, se dezvoltă personal într-un mediu stimulant, fără îndoctrinări aiurea şi expuneri spre personaje dubioase.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.