Actualitate

Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Bichigiu de sărbătoarea Sfinţilor Martiri Năsăudeni

În 12 noiembrie, când Biserica Ortodoxă Română îi pomeneşte pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu, ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bichigiu.

Sute de credincioşi, majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, au fost prezenţi în 12 noiembrie la Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Bichigiu, când sunt pomeniţi Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni. Paraclisul aşezământului monahal poartă hramul ”Sfântul Atanasie Todoran din Bichigiu” şi cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, înconjurat de un sobor de 15 preoţi şi diaconi, prinre care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. arhimandrit Dumitru Cobzaru şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.

Slujba a fost săvârşită în paraclisul mănăstirii, iar în cuvântul de învăţătură ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre viaţa acestor sfinţi de pe plai năsăudean şi a evidenţiat importanţa păstrării  credinţei străbune, pentru care atâţia martiri şi-a jertfit viaţa. ”Această mărturie a trecutului nostru plin de încercări, o arată acum, în faţa întregii lumi, mănăstirea de la Bichigiu. Îi dorim părintelui stareţ râvnă şi credinţă tare, aşa cum a avut-o sfântul Atanasie Todoran, care nu şi-a negociat credinţa. Iată, este un an în care ne aducem aminte de Sfinţii Mărturisitori. Nici Constantin Brâncoveanu nu şi-a negociat credinţa, nici moş Atanasie Todoran, iar noi, oamenii mai slabi, ne întărim din credinţa lor. La rândul nostru trebuie să ne mărturisim spiritualitatea noastră în care am fost crescuţi, în care suntem botezaţi şi în care am dori să se afle toţi românii. Ne rugăm pentru toţi, chiar şi pentru cei care sunt despărţiţi de Biserica Ortodoxă şi avem nădejde că odată şi odată va fi o turmă şi un păstor”, a spus ÎPS Andrei, potrivit Radio Renaşterea.

Mănăstirea “Sfânta Treime” de la Suplai-Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul uneia mai vechi, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul şi au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari. În anul 2002 toate imobilele au fost mistuite de foc. Actuala obşte monahală, împreună cu stareţul ei, protosinghelul Ilie Cira, au ridicat o nouă clădire, care cuprinde şi un paraclis ce poartă hramul ”Sfântul Atanasie Todoran din Bichigiu”. Potrivit stareţului, hramul “Sfânta Treime” a fost ales pe considerentul că aici se întâlnesc cele trei drumuri, care vin de la Bichigiu, Suplai şi Runcu Salvei.

Canonizarea Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Oichi din Telciu, Grigorie Mani din Zagra şi Vasile Dumitru din Mocod, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie, a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna octombrie a anului 2007. Proclamarea solemnă a canonizării lor a avut loc în 11 mai 2008.

1 ips andrei bichigiu 2014 2 ips andrei bichigiu 2014 3 ips andrei bichigiu 4 manastirea bichigiu 5 manastirea bichigiu 6 lume manastirea bichigiu 2014 7 ips andrei bichigiu 2014 8 lume bichigiu 2014

Foto: Radio Renaşterea

7 comentarii

  • Oameni buni..eu nu mai pot cu ăsta! E dreptul meu să nu citesc știrile cu distinsul fripturist…dar deja e prea mult. Genul ăsta grotesc de băgat capul în poze la de manifestări nu atrag decât antipatie din partea celor cu umbră de credință. Omul ăsta chiar nu știa că dragoste cu forța nu se face? Ori e prost ori ne ia pe noi de proști

  • Poporul roman nu este ortodox, doar credinta unei majoritati este ortodoxa !Intoxicarea cu valul de ortodoxism care a dat peste noi, denota din partea BOR si a politicienilor aliati cu ea, lipsa de respect si toleranta.

  • Ma bag la un comment de-al tau numai ca sa-ti explic ce va fi la scoala, ca sa stii cand repeti clasa a 6-a ce te asteapta:
    Ai auzit de optionale? Ele sunt obligatorii, doar ca trebuie sa-ti alegi dintre 2 sau 3 materii. Ei, o sa aiba copii de ales intre Religia ortodoxa, greco-catolica, catolica, protestanta, baptista, etc… Deci aceeasi Marie cu alta palarie, doar ca-i va spune optional…

  • Poate iti recomandam noi sa iti cauti un JOB ca vad ca tu ai nevoie. Tu esti toata ziua pe siteuri si postezi. Poate ne spui ce studii ai si incercam sa te ajutam?

  • Si intradevar, eliminarea acelei obligații a părintelui de a da tot felul de declarații daca vrea sa il scape pe copil de popii din evul mediu, este un lucru normal si o veste buna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.