Social

Mocăniţa Transilvaniei, sprintenă pe o linie veche de o sută de ani (FOTO)

„Întotdeauna va exista un tren după ultimul”, scrie pe plăcuţa comemorativă dezvelită pe Gara Teaca la o sută de ani de la inaugurarea liniei înguste de cale ferată ce leagă Lechinţa de Tîrgu Mureş. Nimic mai adevărat! O mână de oameni inimoşi, organizaţi într-o asociaţie, a demonstrat că istoria se poate scrie mai departe chiar dacă, la un moment dat, pare să se fi încheiat. Sunt cei care au creat brandul Mocăniţa Transilvaniei şi i-au pus la cale, cu surle şi trâmbiţe, centenarul.

Sâmbătă, în Gara Teaca, o clădire verde, aproape lăsată de izbelişte, a fost forfotă mare. Din toate direcţiile veneau oameni cu bagaje, grăbiţi nevoie mare să urce în vagoane ca şi cum trenul ar fi urmat să stea doar câteva minute. Din ochi, toţi căutau peronul, însă nici vorbă de aşa ceva. Dacă a existat vreodată, a dispărut. Se amestecau grăbiţi prin localnicii curioşi să vadă ce se întâmplă. Cu toţii au dat peste un trenuleţ ca de jucărie, verde, dar tăcut. Toată lumea a tresărit când, din direcţia opusă, a venit şuierând veselă o locomotivă cu abur pe care scria vizibil „iuţeala maximă 35 de km la oră”. Toate aparatele de fotografiat s-au îndreptat în direcţia ei, toată lumea a vrut măcar un selfie cu bătrâna, dar încă funcţionala, locomotivă de fabricaţie poloneză care şi-a făcut datoria cu vârf şi îndesat chiar dacă, pe alocuri, pe dealuri, iuţeala cu care a trecut dintr-o parte în alta nu e nici pe sfert cea cu care se laudă.

 Gara Teaca tren epoca 1 tren epoca 2 tren epoca 3

Odată ajunsă şi locomotiva în gară, oaspeţii s-au aşezat la umbră, la un pahar cu apă rece sau vin de Teaca – după preferinţe, unii au vizitat muzeul cu piese vechi adunate de la foşti ceferişti sau familiile acestora, s-au minunat văzând cum arătau uneltele de altădată ale celor care aveau grijă să circule trenul de la un capăt la altul al liniei în condiţii de siguranţă şi s-au bucurat să recunoască în fotografii oameni dragi.

muzeu CFR 1 muzeu CFR 2 Muzeu CFR 3 Muzeu CFR 4

Apoi, au ascultat poveştile celor care au creat Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei, un grup de inimoşi care anul trecut a decis că e momentul să facă mai mult decât să privească neputincioşi la comoara care se afunda tot mai mult în necunoscut. Bistriţeanul Cristian Moldovan şi alţi cinci prieteni din Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş a început demersurile pentru a promova călătoriile cu trenul cu abur între Teaca şi Râciu şi totodată pentru a afla starea celor 70 km de cale ferată între Târgu Mureş şi Râciu, respectiv Teaca – Lechinţa, intraţi în conservare. În toamna anului 2014 şi primăvara anului 2015, asociaţia a organizat mai multe plimbări cu mocăniţa pentru peste o sută de oameni care s-au putut bucura de frumuseţile Câmpiei Transilvaniei.

Cristian Moldovan – preşedinte Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei: „Dorinţa noastră a fost aceea de a face cunoscută povestea mocăniţei fiindcă are o valoare istorică şi culturală deosebită, să mediatizăm acest trenuleţ ca Cristi Moldovanoamenii ca oamenii să cunoască povestea mocăniţei şi să o spună mai departe. Vrem ca acest traseu şi mocăniţa să intre în patrimoniul naţional al României. Astăzi am pregătit un program divers ca să punem în valoare zona prin care trece mocăniţa. Am amenajat un muzeu cu obiecte recuperate de la vechii lucrători al CFR şi de la alţi pasionaţi, inclusiv obiecte cu care s-au făcut manevre pe această cale ferată acum 50-60 de ani, am făcut o plachetă comemorativă ca să marcăm acest moment, iar apoi vom merge cu trenul la 7 km de Teaca, la Valea Lupului, la marginea pădurii, acolo vom mânca gulaş, vom asculta muzica unui taraf de pe câmpie şi vom putea viziona un film realizat chiar aici cu această mocăniţă. Pentru acest eveniment s-au înscris o sută de persoane. Am primit mai multe cereri, dar nu am avut mai multe locuri în tren”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Printre cei care au pus umărul la reuşita evenimentului s-au numărat Sorin Tisa, cunoscut artizan bistriţean, lucrător în cadrul CFR, Alexandru Veconi, fostul şef al Gării din Teaca, dar şi Cristian Răspopa, omul de afaceri din judeţul Mureş care a concesionat linia ferată îngustă şi a pus la dispoziţia turiştilor trenul turistic. De altfel, el spune că, de la anul, va face în aşa fel încât mocăniţa să circule regulat.

Sorin Tisa Cristian Raspopa Alexandru Veconi Alexandru Veconi 2

La Cenntarul Mocăniţei Transilvaniei au participat consilierul judeţean Eugen Curteanu – prim-vicepreşedinte PNL, numeroşi localnici şi foşti localnici care au venit de departe tocmai pentru că le-a fost dor să vadă locurile prin care trece trenul, să-i audă şuieratul şi să se bucure de o călătorie extraordinară în vagoane. Cu toţii i-au urat trenului mulţi şi îndelungaţi ani şi de acum înainte.

 Curteanu tren 1 Curteanu tren 4 calatorie tren 4 calatorie tren 3

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.