Actualitate

Modificări la taxa specială de salubrizare în Bistrița

ACTUALIZARE Consiliul Local a aprobat modificarea hotărârii din 1 septembrie privind aprobarea instituirii taxei speciale de salubrizare în Bistrița, pentru persoanele fizice, însă într-o altă formă față de propunerea inițială.

Astfel, s-a aprobat subvenția de 3,3 lei/lună/persoană, reprezentând diferența dintre tariful nou (9,9 lei/persoană/lună) și cel vechi (6,6 lei/persoană/lună).

”Se aprobă instituirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice beneficiare ale serviciului de salubrizare pe raza municipiului Bistriţa în cuantum de 79,2 lei / persoană / an (6,6 lei / persoană / lună). Se aprobă subvenționarea din bugetul local a sumei de 3,3 lei / persoană / lună reprezentând diferența dintre tariful nou (9,9 lei / persoană / lună) şi cel vechi (6,6 lei / persoană / lună) pentru prestarea serviciului de salubrizare la persoanele fizice din municipiul Bistrița, începând cu luna septembrie 2016. Subvenţia se achită lunar de către Direcţia Servicii Publice în baza situaţiei transmisă de Direcţia Economică -Venituri”, este modificarea adoptată.

Prevederile conform cărora cetățenii din localitățile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița plătesc doar 3 lei/persoană/lună (deci nu beneficiază de subvenții) și faptul că în cazul familiilor formate din mai mult patru membri taxa se aplică pentru un număr de maxim 4 persoane nu au mai fost aprobate, primarul Ovidiu Crețu precizând că ele ar putea face parte dintr-un proiect viitor, deoarece încă nu au venit toate răspunsurile și documentele necesare de la ADI Deșeuri.

ȘTIREA INIȚIALĂ Consiliul Local modifică și completează hotărârea din 1 septembrie privind aprobarea instituirii taxei speciale de salubrizare în Bistrița, pentru persoanele fizice. Conform fișelor de fundamentare pe elemente de cheltuieli, întocmite de către SC Supercom SA Bucureşti, au fost stabilite tarifele în cazul persoanelor fizice pentru activitatea de precolectare, colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale, inclusiv toxice periculoase din deseuri menajere, cu excepţia celor cu regim special: 9,9 lei/persoană/lună, în municipiul Bistrița; 3 lei/persoană/lună în localitățile componente: Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița.

”Prin hotărâre de CL a fost stabilita o taxă de salubrizare în sarcina persoanelor fizice din municipiul Bistrița în cuantum de 9,9 lei/persoană/lună. Cuantumul ridicat al acestei taxe impune subvenționarea parțială a acesteia din bugetul local al municipiului Bistrița pentru cetățenii cu domiciliul în municipiul Bistrița. Subvenția reprezintă diferența dintre tariful nou (9,9 lei/persoană/lună) și cel vechi (6,6 lei/persoană/lună), si este de 3,3 lei/lună/persoană. De subvenționarea parțială a taxei de salubrizare nu vor beneficia si cetățenii din localitățile componente (Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița), care vor plăti o taxă de 3 lei/persoană/lună. De asemenea, în cazul familiilor formate din mai mult de 4 (patru) membri, taxa se aplică pentru un număr de maxim 4 persoane”, este proiectul municipalității.

În 1 septembrie, CL Bistrița a aprobat taxa specială de salubrizare, după cum Timp Online a scris aici.

11 comentarii

  • Și cum se justifică diferența uriașă dintre taxa de 9,9 lei pentru cei care locuiesc în Bistrița și taxa de 3 lei pentru cei care locuiesc în în localitățile componente: Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița???…

    • asta e de ordin discriminatoriu si are si o latura penala. dar cit e PSD-ul la conducere………….nu se mai face nimic. ne cocosesc astia cum vor si cit vor.

    • dar care e diferenta din punct de vedere al colectarii deseurilor intre cei care locuiesc la casa in municipiu (gen centru) si cei care locuiesc in cartierele Viisoara, Sarata, Sigmir, Slatinita, Ghinda????? oare de cate ori pe saptamana se colecteaza???? nu tot 1 data / saptamana?????? care e justificarea pentru un tarif discriminatoriu oras vs cartiere componente????

  • Impozitele si taxele sunt mai mari in Bistrita decat in localitatile componente Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița ? Daca sunt la acelasi nivel atunci de ce sa fie diferita taxa de salubrizare?
    Locuiesc la casa in Bistrita si nu vad de ce trebuie sa platesc un pret diferit de cel care locuieste la casa in Unirea de exemplu?

  • De kky fraiere.
    La casă in slătiniţa, unirea ghinda etc, omul are o platformă pentru resturi vegetale, face gunoi, îl pune la flori, ţine o găină, un porc, , un câine, etc, pe care le hrăneşte cu resturile menajere, nu aruncă tot ce produce la container.
    Cantitatea de deşeuri rezultată este mai mică, iar costurile de evacuare sunt şi ele mai mici, într-o oră, de-a lungul drumului , s-au ridicat toate pubelele, faţă de infernul colectării prin labirintul bistriţean.
    în plus bistriţeanu are o potenţă financiară mai mare, fiind salariat, om de afaceri, produce din greu deşeuri, în timp de un pensionar – ţăran din sărata, abia-şi cumpăra câte un litru de ulei şi recuperează pet-ul pentru benzina la drujbă, etc.
    Nu bea apă la pet, cu cumpăra bere la doze, nu produce fel de fel de ambaaje, etc., ce umplu pubelele, iar la cartoane şi hârtii le dă foc când fierbe mâncarea câinelui, porcului, etc.

    • O pubela ridicata de masina de gunoi presupune aceleasi costuri indiferent ca este plina, jumatate sau un sfert, deci faptul ca se colecteaza o cantitate mai mica, dar la acelasi numar de ridicari este irelevant. Apropo: nimeni nu va tine pubela in curte pana ce aceasta are sa fie plina (o luna de zile sau chiar mai mult) pt a fi o singura ridicare!
      Sa inteleg ca in Unirea sunt doar pensionari amarati. Ma faci sa rad
      Si inca ceva: in cazul blocurilor este si mai bine, deoarece la o singura ridicare se colecteaza 1,1mc sau 3mc echivalentul a minim 9 pubele (0,12mc) deci 9 ridicari; maxim (in cazul ridicarii de 3mc)… faci tu calculul

    • Marea majoritate a locuitorilor la casa, in Bistrita sunt tot pensionari ! Si cand spun asta nu ma refer la imobilele din jurul Bistritei (cele nou construite).
      Pensionarul din Unirea plateste 3 lei iar cel din Bistrita mai bine de dublu: cu siguranta acesta din urma mananca mai mult….

    • Mare prostie ai putut scrie.Adica cei ce locuiesc in vilele din Unirea nu produc gunoi?Nu cumpara apa,bere,suc etc.De rasul curcilor comentariul tau.

  • Din punct de vedere economic tariful la oras ar trebui sa fie mai scazut decat in zona rurala. cantitatea de deseuri care se colecteaza de la o mie de locuitori de la oras necesita costuri mai mici decat aceeasi cantitate colectata de la o mie de locuitori de la sat. Consider ca tariful de 10 lei/persoana este unul abuziv. Daca tariful de 3 lei la sat este unul corect, atunci trebuie sa refuzam subventia acordata de consiliul local, care este de fapt un cadou oferit pe tava firmei Supercom. Personal abia astept prima factura. Va garantez ca nu lucrurile nu vor ramane asa. Pana cand vom accepta sa fim calcati in picioare de cisma celor care ne rad sfidator in fata?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.