(FOTO) Județul Bistrița-Năsăud s-a lăudat că a desființat gropile neconforme odată cu darea în funcțiune a depozitului ecologic de la Tărpiu, dar nici vorbă despre așa ceva. Dovadă aceste fotografii realizate în apropierea satului Mogoșeni unde lumea aruncă gunoiul nestingherită de nicio autoritate a statului.
”Groapa de gunoi a satului Mogoșeni, probabil și Florești este una cât se poate de gratuită. Trebuie doar să te uiți bine în jur ca sa nu te vadă nimeni și descarci mizeria în noua groapă”, a scris pe Facebook autorul acestor fotografii, revoltat de toată mizeria aruncată pe câmp.
Comisia Europeană a decis în februarie 2019 să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozitele municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale de deşeuri neconforme.
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligaţiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât şi a unor penalităţi achitate periodic şi cuprinse între 2.000 şi 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri aparţinea, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.
Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de judeţe deţin sisteme integrate pentru deşeuri, însă numai într-unul singur acesta şi funcţionează.
Sursa foto: Facebook
Catre TIMP ONLINE. Prin cele doua proiecte care apartin colegului meu Cristian Tetcu de la ONG. Gall RURALIS va poate pune la dispozitie situatia catastrofala a gunoaielor din judet. Acestea functioneaza in baza GPS si oricand pot fi vizualizate si aduse spre instiintare factorilor de raspundere. Practic exista mici depozite necontrolate in absolut toate comunitatile rurale . Pe capetele satelor si pe drumuri agricole care sunt in vecinatatea raurilor. Este simplu de gasit dar nimeni nu doreste acest lucru. Nici un primar nu are un program clar de eradicare a acestei plagi si numai la amenintarea Garzii de Mediu se mai pun pe treaba. Dar odata pe an, insuficient ori legea te obliga ca de cate ori este nevoie si apar astfel de depozite de gunoi trebuie si duse. Doar de PASTI atata face administratia . Cunosc bine locurile unde se afla aceste mizerii , in fiecare primavara dau telefoane la primariile de pe SIEU in special, zona in care pescuiesc si unde ma doare rau sa vad asemenea privelisti. De cele mai multe ori imi iau cate un sac cu mine din masdina si le mai strang si singur. Sigur ca este infima miscarea dar macar imi aduc micutul aport fata de mama NATURA.
În anul 2013 demara în județul BN Asociația Pro Someș. Implicați în ea erau Consiliul Județean, primarii și toate primăriile lor de pe Valea Someșului. Ni se promitea o apă curată, așa de curată încât o să putem bea liniștiți apa din râul Someș. Erau părtași parteneri străini de prin Franța, dacă nu mă înșel. Și Becleanul astăzi bea apa chiar din Râul Someș. Așa că beclenari, poftă bună!