”Sunt onorat să fiu cu un astfel de prilej în spital, pentru că e un loc la care nu trage multă lume şi se ajunge de musai, scuzaţi-mi termenul. Am mai spus-o, fac parte din categoria cetăţenilor care se declară mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Spitalul Judeţean. Suntem conştienţi cu toţii că avem încă un sistem subfinanţat, că sunt multe neajunsuri şi, cel puţin din punct de vedere administrativ, la nivelul pe care noi ni-l permitem ca judeţ, ca buget al CJ, s-au făcut eforturile necesare pentru a putea asigura condiţii de lucru bune, În moment de faţă, cred că în Spitalul Judeţean sunt condiţii bune de muncă. Încă, şi pe bună dreptate, o bună parte a populaţiei reclamă lipsa unor specializări din spital, a unor medici. În următoarea perioadă trebuie să-i facem din ce în ce mai mult pe oameni să înţeleagă că avem un Spital Judeţean de Urgenţă şi nu o clinică de specialitate. Foarte multă lume nu înţelege acest lucru. Acest SJU are din punct de vedere medical anumite calificări, anumite secţii, şi se pot face intervenţii aici până la un anumit nivel. Nivelurile care ne depăşesc se transferă în centrele universitare, la clinicile medicale de specialitate. Sigur, oamenii şi-ar dori să nu trebuiască să meargă la Cluj sau Mureş, şi eu mi-aş dori să avem aici un megaspital cu toate dotările, cu chirurgi, dar un judeţ ca al nostru nu-şi permite acest lucru, nu poate să susţină aşa ceva. Şi eu mi-aş dori, ca şi cetăţenii, un spital superdotat şi din punct de vedere al resurselor umane. Nu ne putem permite în momentul de faţă aşa ceva”, a spus preşedintele CJ la festivitatea organizată cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la darea în funcţiune a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Radu Moldovan a adăugat că ”sunt lucruri bune şi cei care vor pot să vadă că lucrurile s-au îmbunătăţit permanent în SJU”. ”Cu ajutorul resurselor europene, vom avea în următorii doi ani şi un Ambulatoriu care va fi, dacă nu cel mai dotat, unul dintre cele mai dotate ale unui spital judeţean din România. Acum lucrăm cu comisia de evaluare a ofertelor, într-un timp scurt va fi declarat câştigătorul şi vom putea trece la etapele de atribuire a lucrărilor. Din resursele proprii ale CJ am alocat peste 9 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor la extinderea aripii de care este atât de multă nevoie. Şi cu sprijinul colegelor mele europarlamentar, a ministrului Doina Pană, am făcut presiunile necesare ca lucrările blocate la maternitate să fie deblocate şi prin ianuarie lucrările vor fi finalizate şi vom avea o maternitate modernă. La sugestia primului director şi cu ajutorul premierului, singurul spital care a primit o investiţie semnificativă, anul trecut, a fost SJU Bistriţa. Sigur că nu vom reuşi să-i mulţumim pe toţi, dar dacă îi vom mulţumi pe majoritatea, lucrurile stau bine. Din păcate, România nu plăteşte la nivelul la care ar merita un medic, dar cei care au ales cariera asta au făcut-o şi din vocaţie. Eu sper că vom trăi şi vremurile în care statul va putea asigura o plată decentă pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în acest sistem, unul care pune multă presiune şi care consumă”, a comentat el.
”Pentru cei care sunt doar Gică Contra legat de SJU. În vară eram la Cabana Dealu Negru cu nişte prieteni şi cu o familie de americani, din care făcea parte un domn reprezentant al unui fond de investiţii şi care se interesa de zona noastră. Unul dintre copiii lui a spart un geam şi şi-a tăiat mâna. Am sunat la 112, a venit salvarea. Oamenii, care de anul viitor ar vrea să se mute în România, erau foarte speriaţi de două lucruri: sistemul de învăţământ şi sistemul de sănătate. Doctorii care l-au operat pe copil au îmbunătăţit foarte tare imaginea de multe ori trunchiată a ceea ce se întâmplă în România. În septembrie am fost în America, am văzut copilul, e foarte bine, şi pe unde au fost spuneau că lucrurile în România stau altfel decât sunt prezentate.Când jucam fotbal îl vizitam destul de des pe domnul doctor Someşan, ba cu ligamente, ba cu glezna. Acum, de când am îmbătrânit, îl vizitez destul de des pe domnul doctor Orza, probleme cu spatele”, a povestit Moldovan.
Şeful CJ a dezvăluit ce ”surpriză” i-a făcut fiica sa Beatrice, studentă în anul I la Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. ”Fiica mea a ales această carieră, e doar în anul I la facultate şi am avut foarte multe discuţii cu ea dacă are această capacitate. Aseară am primit şi prima poză din sala de disecţii, cu cadavrul. Ieri a fost primul contact”.
in politica rezolvarea problemelor se face pe viu si tot pe oameni.
Ati inteles stimati romani? Sa nu cereti mai mult de-o aspirina si o papaverina ca nu e de unde ! Si chiar daca vom avea un ambulatoriu pser dotat problema e de unde vom avea madici ? la intrebarea asta cine sa raspunda ?